Szukam Legacy IV albo forestera II

kupię / sprzedam / zamienię / wymienię /dam / nie dam
Regulamin forum
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
ODPOWIEDZ
woocash2
0 gwiazdek
Auto: volvo v70 2.4 MY'01
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Szukam Legacy IV albo forestera II

Post 12 kwie 2015, o 21:07

Witam wszystkich,
Jest to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość ;-)
Dotychczas jeździłem volvo, aktualnie modelem v70. Od jakiegoś czasu czytam sobie to forum i poszukuję jakiegoś subaru, legacy albo forestera.
Możecie coś napisać o tym egzemplarzu?
http://otomoto.pl/subaru-legacy-iv-okaz ... 76101.html
Wiem, że to jest egzemplarz od handlarza i niby nie powinno się w coś takiego pakować, ale jednak ;-)
Czy to jest silnik z hydrauliczną regulacją luzu zaworowego, czy nie? Jak to w ogóle znosi gaz?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Pzdr

goldii_M
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza WRX

Re: Szukam Legacy IV albo forestera II

Post 13 kwie 2015, o 09:28

podobno te silniki dobrze znoszą gaz, na pewno EJ20F. Sam mam taki sam do sprzedania, tylko buda już po lifcie:

http://otomoto.pl/subaru-legacy-iv-my07 ... 33168.html

nie zawsze handlarz musi pakować kupującego na minę, ale może się zdarzyć.

pozdr

woocash2
0 gwiazdek

Post 13 kwie 2015, o 14:35

goldii_M, Twój egzemplarz bardzo ładny, nawet nie wiedziałem, że ten z Kutna jest przedliftowy. A co objął lifting? Reflektory, wnętrze? Czytałem tutaj na forum (albo na forum SIP), że jest jeden silnik (ten masz na myśli?), który ma hydrauliczną kompensację luzu zaworowego, czyli tak jak w niektórych silnikach volvo. Podobno zbagatelizowanie luzu w subaru może wykończyć silnik, nawet tutaj jeden użytkownik to opisywał.

goldii_M
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 13 kwie 2015, o 17:36

z tego co kojarzę to reflektory, grill, tylna klapa, środek (konsola sterowania radiem i klimą), inne klocki hamulcowe i pewnie coś tam jeszcze. W większości warsztatów do regulacji luzów potrzeba wyciągać silnik, niektórzy robią to bez wyciągania.

woocash2
0 gwiazdek

Post 15 kwie 2015, o 10:22

goldii_M, faktycznie, sprawdziłem te zmiany po lifcie. Zderzak przedni z halogenami, grill, jak napisałeś. Klapa tylna też jest inna, tunel środkowy z obudową lewarka zmiany biegów.Trochę boję się tej regulacji zaworów, że niby trzeba silnik wyciągać. A poza tym, to w Łodzi i okolicach, to poza ASO chyba nie ma mechanika ogarniającego temat subaru.
A wiesz może, czy bagażnik jest bardziej ustawny niż w foresterze II? Czytałem temat o porównaniu tych bagażników, ale dodatkowa opinia posiadacza nie zaszkodzi. Pytam, bo mam małe dziecko i zależy mi, żeby np. na wyjazd wakacyjny zmieściła się spacerówka, bagaże i pozostałe "przydaśki" małego dziecka.

Slawskip
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subaru Legacy MY07
Polubił: 12 razy
Polubione posty: 4 razy

Post 15 kwie 2015, o 14:21

bagażnik dla rodziny z małym dzieckiem jest w Legacy wystarczający, mam 9 miesięcznego szkraba :) i jeszcze nie zdarzyło się żeby nie zabrać czegoś bo się nie zmieściło, forester ma mniejszy bagażnik i to w sumie mocno przechyliło wagę na korzyść Legacy.

woocash2
0 gwiazdek

Post 15 kwie 2015, o 17:11

Slawskip, w volvo zaletą jest, że szyba klapy bagażnika jest prawie pionowa, co pozwala wykorzystać właściwie całą przestrzeń bagażową (zwłaszcza przy rozwiniętej siatce oddzielającej kabinę od bagażnika). Ale czas na zmianę, stąd przymiarka do subaru.

goldii_M
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 16 kwie 2015, o 20:31

cześć,

rozmawiałem ostatnio z ludźmi, którzy oglądali Forestera i Legacy bo chcą coś kupić i mówią, że w Legacy bagażnik jest większy i ustawniejszy.

woocash2
0 gwiazdek

Post 16 kwie 2015, o 21:06

goldii_M, zgadza się, poczytałem wątek o porównaniu bagażników i legacy ma bardziej pojemny (jeśli chodzi o litraż), i bardziej ustawny. W przyszłym tygodniu chyba pojadę obejrzeć tego z Kutna, ale wydaje mi się, że ma skręcony licznik (bo jeśli to bifuel, więc instalacja lpg pewnie od nowości).

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 16 kwie 2015, o 21:52

Do Legacy polecam jeszcze kratkę i wtedy jest full wypas. I nie ma strachu, że coś przeleci do przestrzeni pasażerskiej

Slawskip
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subaru Legacy MY07
Polubił: 12 razy
Polubione posty: 4 razy

Post 16 kwie 2015, o 22:19

Tylko gdzie taką kratkę znaleźć?

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 16 kwie 2015, o 22:25

Trzeba polować na Allegro

woocash2
0 gwiazdek

Post 21 kwie 2015, o 22:10

Byłem dzisiaj obejrzeć tego z Kutna (w pierwszym poście). Samochód zastany, trochę powycierane plastiki we wnętrzu. Butla lpg zalegalizowana do 2025r. Z VIN-u niby wychodzi rocznik 2006. Ale instalacja gazowa chyba długo siedzi, skoro to włoski bifuel. Pan z komisu nie był w stanie nic powiedzieć o samochodzie, twierdzi, że nic nie robił przy samochodzie, tylko kosmetykę. Kierownica, wbrew ogłoszeniu, nie jest wielofunkcyjna. Podobno uszczelki szczelnie izolują kabinę od wody. Opony jakieś założone na sztukę, z 2010r. Przebieg na blacie 198 tys.km. Samochód był strasznie zakurzony, nie mogłem zatem dokładnie obejrzeć ewentualnych poprawek lakierniczych. szczeliny wyglądały na równe, może trochę maska silnika nierówno leży z prawej strony, ale jakichś "niefabrycznych" nitów mocujących zderzak nie widziałem.
Silnik odpalił bez problemu, nawet trzymał obroty. Ale nie jeździłem, bo było mało benzyny :(
Ogólnie, nie skusiłbym się na ten samochód, ale przyznam, że legacy to przyjemny wóz. Może i jest ciaśniej niż w moim v70II, ale w Szwedzie jest większy rozstaw osi i chyba jest szerszy.
Jednak subaru w PL, to chyba wciąż egzotyka i raczej będę poszukiwać forumowego egzemplarza.

goldii_M
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 23 kwie 2015, o 18:22

bo ja wiem czy egzotyka... zależy pewnie gdzie. Bo w Trójmieście czy w Warszawie sporo tego jeździ. U mnie pod biurem parkuje 5-6 forków, XV czy obk.
Ale fakt, zainteresowanie kupnem mizerne.

woocash2
0 gwiazdek

Post 24 kwie 2015, o 13:56

goldii_M, po urlopie wystawiam swoje v70 na sprzedaż, zainteresowanie nim jest na forum volvo. Jeśli mi dobrze pójdzie, a Twój samochód nadal będzie w ofercie, to z pewnością się odezwę.

goldii_M
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 24 kwie 2015, o 14:10

spoko, patrząc po ruchu w interesie to pewnie będzie dostępny ;)

ODPOWIEDZ