Prośba o poradę przy zakupie Forestera
Regulamin forum
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
Prośba o poradę przy zakupie Forestera
Witam serdecznie,
Jestem tu nowy więc najpierw chciałbym się przywitać: CZEŚĆ WSZYSTKIM! Nazywam się Michał i mieszkam w Warszawie :)
Od jakiegoś czasu próbuję upolować dla siebie Forestera. Dysponuję środkami ok 10-12 tys. PLN więc ograniczam swoje poszukiwania do wersji pierwszej ('97-'02).
Znalazłem kilka ciekawych możliwości i kilka z nich oglądałem. Najciekawsza opcja to:
http://moto.gratka.pl/tresc/subaru-fore ... ebba033f,1
i właśnie odnośnie tego samochodu mam kilka pytań.
Samochód sprzedawany jest przez właściciela, który posiada go kilka lat na własny użytek. Kupiony jednak został od handlarza, który sprowadził go x lat temu ze Szwajcarii.
Samochód jest zadbany (nie odpicowany, jeżdżony na codzień), ale ma kilka mankamentów, głównie kosmetycznych (jako nie-mechanik cóż innego mogę oceniać?):
- nie działa klimatyzacja (podobno jest nieszczelna i kilka dni po napełnianiu znowu przestaje działać)
- nie działa tempomat (bezpieczniki są ok, więc albo coś się rozłączyło, albo cały do wymiany. Niby nie jest mi konieczny, ale skoro już jest to powinien działać, no nie?)
- tylny zderzak od anglika, światło przeciwmgielne po prawej stronie (właściciel twierdzi, że tak kupił, więc tym bardziej ciekaw jestem co stało się z oryginalnym...) BTW. Podobno Policja może za to zatrzymać dowód?!
- do wymiany tuleje przedniej osi i manszeta, ogólny stan oceniony przez mechanika to niezły. Cytuję: "Stare Subaru jak to stare Subaru, cieknie jak stara k**wa, ale z dwojga złego to lepiej, bo przynajmniej wiadomo, że nie był uszczelniany"
- nie działają spryskiwacze reflektorów i lewy nieco odstaje od zderzaka (to samo jak z tempomatem, niby nie potrzebne, ale jak już jest to niech działa)
- urwana prawa listwa przedniej szyby (leży w środku w samochodzie, podobno odpadła przy myciu)
- ułamana teleskopowa antena, plus siłowniczek nie działa
- tylny uchwyt na kubki ma ułamany zaczep - nie da się zamknąć
- schowek w podłokietniku drzwi kierowcy - j.w.
- zgubiona zaślepka belki dachowej (nie pytałem, odpuściłem sobie, po prostu nie ma)
- lekkie uszkodzenie na klapie bagażnika (zadrapanie, lekko podrdzewiałe)
No i przebieg... 17 lat i 166kkm... jakoś ciężko mi uwierzyć, że samochód przejechał średnio mniej niż 10kkm rocznie...
Po lekkiej negocjacji właściciel zgodził się opuścić cenę do 9250,-
Co o tym sądzicie? Jakieś sugestie? Brać, odpuścić czy targować się jeszcze?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi (zwłaszcza te konstruktywne)
Michał
Jestem tu nowy więc najpierw chciałbym się przywitać: CZEŚĆ WSZYSTKIM! Nazywam się Michał i mieszkam w Warszawie :)
Od jakiegoś czasu próbuję upolować dla siebie Forestera. Dysponuję środkami ok 10-12 tys. PLN więc ograniczam swoje poszukiwania do wersji pierwszej ('97-'02).
Znalazłem kilka ciekawych możliwości i kilka z nich oglądałem. Najciekawsza opcja to:
http://moto.gratka.pl/tresc/subaru-fore ... ebba033f,1
i właśnie odnośnie tego samochodu mam kilka pytań.
Samochód sprzedawany jest przez właściciela, który posiada go kilka lat na własny użytek. Kupiony jednak został od handlarza, który sprowadził go x lat temu ze Szwajcarii.
Samochód jest zadbany (nie odpicowany, jeżdżony na codzień), ale ma kilka mankamentów, głównie kosmetycznych (jako nie-mechanik cóż innego mogę oceniać?):
- nie działa klimatyzacja (podobno jest nieszczelna i kilka dni po napełnianiu znowu przestaje działać)
- nie działa tempomat (bezpieczniki są ok, więc albo coś się rozłączyło, albo cały do wymiany. Niby nie jest mi konieczny, ale skoro już jest to powinien działać, no nie?)
- tylny zderzak od anglika, światło przeciwmgielne po prawej stronie (właściciel twierdzi, że tak kupił, więc tym bardziej ciekaw jestem co stało się z oryginalnym...) BTW. Podobno Policja może za to zatrzymać dowód?!
- do wymiany tuleje przedniej osi i manszeta, ogólny stan oceniony przez mechanika to niezły. Cytuję: "Stare Subaru jak to stare Subaru, cieknie jak stara k**wa, ale z dwojga złego to lepiej, bo przynajmniej wiadomo, że nie był uszczelniany"
- nie działają spryskiwacze reflektorów i lewy nieco odstaje od zderzaka (to samo jak z tempomatem, niby nie potrzebne, ale jak już jest to niech działa)
- urwana prawa listwa przedniej szyby (leży w środku w samochodzie, podobno odpadła przy myciu)
- ułamana teleskopowa antena, plus siłowniczek nie działa
- tylny uchwyt na kubki ma ułamany zaczep - nie da się zamknąć
- schowek w podłokietniku drzwi kierowcy - j.w.
- zgubiona zaślepka belki dachowej (nie pytałem, odpuściłem sobie, po prostu nie ma)
- lekkie uszkodzenie na klapie bagażnika (zadrapanie, lekko podrdzewiałe)
No i przebieg... 17 lat i 166kkm... jakoś ciężko mi uwierzyć, że samochód przejechał średnio mniej niż 10kkm rocznie...
Po lekkiej negocjacji właściciel zgodził się opuścić cenę do 9250,-
Co o tym sądzicie? Jakieś sugestie? Brać, odpuścić czy targować się jeszcze?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi (zwłaszcza te konstruktywne)
Michał
Ostatnio zmieniony 19 lip 2015, o 14:52 przez misiekkrz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
vojta
- 4 gwiazdki
- Auto: tojka jariska
- Polubił: 66 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Prośba o poradę przy zakupie Forestera
link donikąd
może ten http://otomoto.pl/oferta/subaru-foreste ... 268b8a455f ?
może ten http://otomoto.pl/oferta/subaru-foreste ... 268b8a455f ?
-
vojta
- 4 gwiazdki
dodam też, że kupując forka za 10-13 tysi warto mieć drugie tyle w kieszeni na jakieś "drobnostki"
- darecki1981
- 5 gwiazdek
- Auto: EVO 6 500 KM
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
Totalna bzduravojta pisze:dodam też, że kupując forka za 10-13 tysi warto mieć drugie tyle w kieszeni na jakieś "drobnostki"

-
tomunia
- 0 gwiazdek
- Auto: Ostatni z Foresterów, ktory nie przeleciał Brooke.
- Polubione posty: 0
nie strasz chłopakavojta pisze:dodam też, że kupując forka za 10-13 tysi warto mieć drugie tyle w kieszeni na jakieś "drobnostki"
moim zdaniem trochę bez sensu kupować sobie pierwsze subaru do którego ma się tyle zastrzeżeń
jak możesz dać sobie na wstrzymanie dozbieraj parę przysłowiowych groszy i kup SG
Zdecydowanie odmawiam walki na rozum z kimś nieuzbrojonym.
-
vojta
- 4 gwiazdki
mówię z własnego doświadczenia nic więcejdarecki1981 pisze:Totalna bzduravojta pisze:dodam też, że kupując forka za 10-13 tysi warto mieć drugie tyle w kieszeni na jakieś "drobnostki"
-
vojta
- 4 gwiazdki
hmm powiem tak, nie zauważyłem że to wolnyssak więc może piątka wystarczy?tomunia pisze:nie strasz chłopakavojta pisze:dodam też, że kupując forka za 10-13 tysi warto mieć drugie tyle w kieszeni na jakieś "drobnostki"
moim zdaniem trochę bez sensu kupować sobie pierwsze subaru do którego ma się tyle zastrzeżeń
jak możesz dać sobie na wstrzymanie dozbieraj parę przysłowiowych groszy i kup SG
ale ogólnie z własnego doświadczenia czerpiąc piszę jak jest
mam s-turbo z 1999 roku z 275 tysi przebiegu na bank skręconego
kupiłem za dychę w dwa lata pewnie drugie tyle wsadziłem i nadal dalekoooo do ideału
- darecki1981
- 5 gwiazdek
- Auto: EVO 6 500 KM
- Polubione posty: 1 raz
Kupując auto trzeba mieć kogoś obok z wiadrem zimnej wodyvojta pisze:hmm powiem tak, nie zauważyłem że to wolnyssak więc może piątka wystarczy?tomunia pisze:nie strasz chłopakavojta pisze:dodam też, że kupując forka za 10-13 tysi warto mieć drugie tyle w kieszeni na jakieś "drobnostki"
ale ogólnie z własnego doświadczenia czerpiąc piszę jak jest
mam s-turbo z 1999 roku z 275 tysi przebiegu na bank skręconego
kupiłem za dychę w dwa lata pewnie drugie tyle wsadziłem i nadal dalekoooo do ideału

Wracając do autora wątku uważam że i tak sporo, bo to wolnyssak. Te auta to takie trochę uazy :) uważaj na rdzę, ale w tej cenie powinno być git malina . Można oglądać. Ja osobiście wolę ściągać auta z niemiec, trochę trzeba się naszukać ale można znależć fajne rodzynki w dobrych pieniądzach.
popieramdarecki1981 pisze:Totalna bzduravojta pisze:dodam też, że kupując forka za 10-13 tysi warto mieć drugie tyle w kieszeni na jakieś "drobnostki"

ja po zakupie wsadziłem 12 tys., ale świadomie, bo kupiłem za 4

-
fudżisubo;)
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester S turbo MY-01
- Polubił: 2 razy
- Polubione posty: 0
Jeżdżę S turbo od roku przez ten czas dołożyłem ze 2 tysie teraz czeka mnie wymiana rozrządu i regulacja zaworów. za 11 tyś spokojnie kupisz SF wolnossaka w dobrym stanie uzbroi się i cierpliwie szukaj 

Bardzo wszystkim dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
Tak zrobię, cierpliwie poczekam, będę szukał, aż w końcu coś znajdę.
Gdyby natomiast ktoś z Was miał do sprzedania albo znalazł jakąś wartą uwagi okazję to będę bardzo wdzięczny za informację.
Pozdrawiam
Michał
Tak zrobię, cierpliwie poczekam, będę szukał, aż w końcu coś znajdę.
Gdyby natomiast ktoś z Was miał do sprzedania albo znalazł jakąś wartą uwagi okazję to będę bardzo wdzięczny za informację.
Pozdrawiam
Michał
A czy możecie się jakoś wypowiedzieć na temat tych dwóch egzemplarzy:
http://otomoto.pl/oferta/subaru-foreste ... 48c3971acf (użytkownika "Lechu_", co napawa mnie optymizmem)
i
http://otomoto.pl/oferta/subaru-foreste ... cd7c72f129
Z góry dzięki :)
http://otomoto.pl/oferta/subaru-foreste ... 48c3971acf (użytkownika "Lechu_", co napawa mnie optymizmem)
i
http://otomoto.pl/oferta/subaru-foreste ... cd7c72f129
Z góry dzięki :)
WITAM
Żeby nie zaśmiecać forum pisze w tym ,,wątku":
Czy w 2,5 TX z 2005-2008 są silniki z SOHC ??
Ponoć łatwiej i taniej taki wyregulować ( chodzi o luzy)??
Żeby nie zaśmiecać forum pisze w tym ,,wątku":
Czy w 2,5 TX z 2005-2008 są silniki z SOHC ??
Ponoć łatwiej i taniej taki wyregulować ( chodzi o luzy)??
XT to DOHC. X i XS zdarzały się SOHC ale raczej w tych wcześniejszych wersjach i chyba głównie US. Na pewno ej251 jest SOHC :) .