Prośba o poradę przy zakupie Forestera

kupię / sprzedam / zamienię / wymienię /dam / nie dam
Regulamin forum
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
ODPOWIEDZ
misiekkrz
0 gwiazdek
Auto: Forester
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Prośba o poradę przy zakupie Forestera

Post 19 lip 2015, o 14:35

Witam serdecznie,

Jestem tu nowy więc najpierw chciałbym się przywitać: CZEŚĆ WSZYSTKIM! Nazywam się Michał i mieszkam w Warszawie :)

Od jakiegoś czasu próbuję upolować dla siebie Forestera. Dysponuję środkami ok 10-12 tys. PLN więc ograniczam swoje poszukiwania do wersji pierwszej ('97-'02).

Znalazłem kilka ciekawych możliwości i kilka z nich oglądałem. Najciekawsza opcja to:
http://moto.gratka.pl/tresc/subaru-fore ... ebba033f,1
i właśnie odnośnie tego samochodu mam kilka pytań.

Samochód sprzedawany jest przez właściciela, który posiada go kilka lat na własny użytek. Kupiony jednak został od handlarza, który sprowadził go x lat temu ze Szwajcarii.
Samochód jest zadbany (nie odpicowany, jeżdżony na codzień), ale ma kilka mankamentów, głównie kosmetycznych (jako nie-mechanik cóż innego mogę oceniać?):

- nie działa klimatyzacja (podobno jest nieszczelna i kilka dni po napełnianiu znowu przestaje działać)
- nie działa tempomat (bezpieczniki są ok, więc albo coś się rozłączyło, albo cały do wymiany. Niby nie jest mi konieczny, ale skoro już jest to powinien działać, no nie?)
- tylny zderzak od anglika, światło przeciwmgielne po prawej stronie (właściciel twierdzi, że tak kupił, więc tym bardziej ciekaw jestem co stało się z oryginalnym...) BTW. Podobno Policja może za to zatrzymać dowód?!
- do wymiany tuleje przedniej osi i manszeta, ogólny stan oceniony przez mechanika to niezły. Cytuję: "Stare Subaru jak to stare Subaru, cieknie jak stara k**wa, ale z dwojga złego to lepiej, bo przynajmniej wiadomo, że nie był uszczelniany"
- nie działają spryskiwacze reflektorów i lewy nieco odstaje od zderzaka (to samo jak z tempomatem, niby nie potrzebne, ale jak już jest to niech działa)
- urwana prawa listwa przedniej szyby (leży w środku w samochodzie, podobno odpadła przy myciu)
- ułamana teleskopowa antena, plus siłowniczek nie działa
- tylny uchwyt na kubki ma ułamany zaczep - nie da się zamknąć
- schowek w podłokietniku drzwi kierowcy - j.w.
- zgubiona zaślepka belki dachowej (nie pytałem, odpuściłem sobie, po prostu nie ma)
- lekkie uszkodzenie na klapie bagażnika (zadrapanie, lekko podrdzewiałe)

No i przebieg... 17 lat i 166kkm... jakoś ciężko mi uwierzyć, że samochód przejechał średnio mniej niż 10kkm rocznie...

Po lekkiej negocjacji właściciel zgodził się opuścić cenę do 9250,-

Co o tym sądzicie? Jakieś sugestie? Brać, odpuścić czy targować się jeszcze?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi (zwłaszcza te konstruktywne)

Michał
Ostatnio zmieniony 19 lip 2015, o 14:52 przez misiekkrz, łącznie zmieniany 1 raz.

vojta
4 gwiazdki
Auto: tojka jariska
Polubił: 66 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Prośba o poradę przy zakupie Forestera

Post 19 lip 2015, o 14:51

misiekkrz
0 gwiazdek

Post 19 lip 2015, o 14:52

Przepraszam, już poprawiłem!

vojta
4 gwiazdki

Post 19 lip 2015, o 14:59

dodam też, że kupując forka za 10-13 tysi warto mieć drugie tyle w kieszeni na jakieś "drobnostki"

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Post 19 lip 2015, o 19:57

vojta pisze:dodam też, że kupując forka za 10-13 tysi warto mieć drugie tyle w kieszeni na jakieś "drobnostki"
Totalna bzdura :mrgreen:

tomunia
0 gwiazdek
Auto: Ostatni z Foresterów, ktory nie przeleciał Brooke.

Post 19 lip 2015, o 20:05

vojta pisze:dodam też, że kupując forka za 10-13 tysi warto mieć drugie tyle w kieszeni na jakieś "drobnostki"
nie strasz chłopaka
moim zdaniem trochę bez sensu kupować sobie pierwsze subaru do którego ma się tyle zastrzeżeń
jak możesz dać sobie na wstrzymanie dozbieraj parę przysłowiowych groszy i kup SG
Zdecydowanie odmawiam walki na rozum z kimś nieuzbrojonym.

vojta
4 gwiazdki

Post 19 lip 2015, o 20:23

darecki1981 pisze:
mówię z własnego doświadczenia nic więcej

vojta
4 gwiazdki

Post 19 lip 2015, o 20:28

tomunia pisze:
nie strasz chłopaka
moim zdaniem trochę bez sensu kupować sobie pierwsze subaru do którego ma się tyle zastrzeżeń
jak możesz dać sobie na wstrzymanie dozbieraj parę przysłowiowych groszy i kup SG
hmm powiem tak, nie zauważyłem że to wolnyssak więc może piątka wystarczy?
ale ogólnie z własnego doświadczenia czerpiąc piszę jak jest
mam s-turbo z 1999 roku z 275 tysi przebiegu na bank skręconego
kupiłem za dychę w dwa lata pewnie drugie tyle wsadziłem i nadal dalekoooo do ideału

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Post 19 lip 2015, o 20:49

vojta pisze:
tomunia pisze:
nie strasz chłopaka
hmm powiem tak, nie zauważyłem że to wolnyssak więc może piątka wystarczy?
ale ogólnie z własnego doświadczenia czerpiąc piszę jak jest
mam s-turbo z 1999 roku z 275 tysi przebiegu na bank skręconego
kupiłem za dychę w dwa lata pewnie drugie tyle wsadziłem i nadal dalekoooo do ideału
Kupując auto trzeba mieć kogoś obok z wiadrem zimnej wody :-) ja kiedyś kupiłem w ciemno, ba nawet nie ja wysłałem kolegę bo byłem w pracy do niemiec po forka z 1999 s-turbo roku, i zapłaciłem 9 tysięcy :-) i jeździłem 3 lata bezawaryjnie. Dlatego stąd to moje spostrzeżenie. I jeżdzi dalej z mocą 260 KM i ma się b. dobrze :) tak na dobicie ;-) Wszystko zależy kto tym autem jeżdził , w Twoim wypadku na pewno zadecydował pośpiech.... ?
Wracając do autora wątku uważam że i tak sporo, bo to wolnyssak. Te auta to takie trochę uazy :) uważaj na rdzę, ale w tej cenie powinno być git malina . Można oglądać. Ja osobiście wolę ściągać auta z niemiec, trochę trzeba się naszukać ale można znależć fajne rodzynki w dobrych pieniądzach.

tomquat
0 gwiazdek

Post 20 lip 2015, o 14:08

darecki1981 pisze:
popieram :thumb:

ja po zakupie wsadziłem 12 tys., ale świadomie, bo kupiłem za 4 :mrgreen:

fudżisubo;)
2 gwiazdki
Auto: Forester S turbo MY-01
Polubił: 2 razy

Post 20 lip 2015, o 14:30

Jeżdżę S turbo od roku przez ten czas dołożyłem ze 2 tysie teraz czeka mnie wymiana rozrządu i regulacja zaworów. za 11 tyś spokojnie kupisz SF wolnossaka w dobrym stanie uzbroi się i cierpliwie szukaj 8-)

misiekkrz
0 gwiazdek

Post 20 lip 2015, o 14:53

Bardzo wszystkim dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
Tak zrobię, cierpliwie poczekam, będę szukał, aż w końcu coś znajdę.
Gdyby natomiast ktoś z Was miał do sprzedania albo znalazł jakąś wartą uwagi okazję to będę bardzo wdzięczny za informację.
Pozdrawiam
Michał

misiekkrz
0 gwiazdek

Post 20 lip 2015, o 22:50

A czy możecie się jakoś wypowiedzieć na temat tych dwóch egzemplarzy:

http://otomoto.pl/oferta/subaru-foreste ... 48c3971acf (użytkownika "Lechu_", co napawa mnie optymizmem)

i

http://otomoto.pl/oferta/subaru-foreste ... cd7c72f129

Z góry dzięki :)

malczaki
0 gwiazdek

Post 21 lip 2015, o 08:02

WITAM

Żeby nie zaśmiecać forum pisze w tym ,,wątku":

Czy w 2,5 TX z 2005-2008 są silniki z SOHC ??
Ponoć łatwiej i taniej taki wyregulować ( chodzi o luzy)??

elturu
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.5 XS '03

Post 21 lip 2015, o 10:48

XT to DOHC. X i XS zdarzały się SOHC ale raczej w tych wcześniejszych wersjach i chyba głównie US. Na pewno ej251 jest SOHC :) .

ODPOWIEDZ