[K] Coś z automatem do okolic 20000 zł

kupię / sprzedam / zamienię / wymienię /dam / nie dam
Regulamin forum
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
mungo
0 gwiazdek
Auto: Mondeo Mk3
Polubił: 0
Polubione posty: 0

[K] Coś z automatem do okolic 20000 zł

Post 16 lip 2013, o 00:11

Witam,
chciałbym kupić jakiś porządny samochód w końcu. Po przygodzie z dieslem chętnie wrócę do benzyny. Szukam czegoś do 20000 zł, mogę nagiąć budżet trochę gdy będzie taka potrzeba :) Tydzień temu urodziło mi się drugie dziecko, więc musi to być coś w kombi lub Forek ewentualnie. No i największy ból - koniecznie automat. Żona zrobiła takie prawko i może jeździć tylko autem ze skrzynią automatyczną - tak tak, jest w Polsce takie coś :) Gdyby coś ktoś miał, chętnie przemyślę każdą propozycję. Mogę też oddać w rozliczeniu mocno doinwestowane mondeo mk3 w dieslu gdyby ktoś szukał auta mega oszczędnego. Ja już takiego nie potrzebuję. Pozdrawiam

j33mbo
5 gwiazdek

Re: [K] Coś z automatem do okolic 20000 zł

Post 16 lip 2013, o 05:54

mungo pisze: Żona zrobiła takie prawko i może jeździć tylko autem ze skrzynią automatyczną - tak tak, jest w Polsce takie coś :)
ot ciekawostka :o

będziecie żałowali, bo automaty w subaru są tragiczne pod względem dynamiki, ale ponoć trwałe

powodzenia w zakupie

mungo
0 gwiazdek

Post 16 lip 2013, o 10:59

wiem, nasłuchałem się już o tych automatach, ale jak widzisz wyboru wielkiego nie mam. O wrx w kombi w manualu żona jakoś nie chce słyszeć :) Tak więc będę musiał zacisnąć zęby i szukać czegoś mocnego chociaż. Może momentem obrotowym trochę nadrobię.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 16 lip 2013, o 11:15

Te automaty nie różnią się specjalnie od innych montowanych w autach innych marek.
Mam Forestera z automatem i naprawdę nie wiem w czym problem.
Oczywiście, nie jest to wówczas samochód do upalania na torze, ale to każdy świadomy człowiek powinien rozumieć (zanim zacznie wieszać psy).

Mungo,
poszukaj Forestera S-Turbo z automatem, o tego typu:
http://otomoto.pl/subaru-forester-2-0-s ... 23245.html
i przekonasz się że automat działa normalnie a auto jest wystarczająco dynamiczne do zwykłego jeżdżenia.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 16 lip 2013, o 11:41

mungo pisze:wyboru wielkiego nie mam. O wrx w kombi w manualu żona jakoś nie chce słyszeć :)

Masz wybór.
Możesz zmienić żonę. ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 lip 2013, o 14:30

j33mbo pisze: automaty w subaru są tragiczne pod względem dynamiki

... w porównaniu z wrx czy sti....

Tak obiektywnie - przeciętne.

dzieluk
0 gwiazdek
Auto: outback

Outback H6 2002

Post 16 lip 2013, o 16:52

Mam zdbaną H6 , bezwypadkową najwyższa wersja . 265000 przebiegu , dwa kmplety kół . 17000 tys. wstepnie cenię. Okolice Warszawy - Płd -zach.

ted
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.0 XT

Post 16 lip 2013, o 17:27

Automat nie jest zły, o ile to jest Turbo, inaczej nie jedzie. W Turbo jakoś jedzie, a jak jest około 300 Nm to jedzie całkiem nieźle ;)

j33mbo
5 gwiazdek

Post 16 lip 2013, o 18:05

Лукашэнка, Konto usunięte, jeździłem chwilę imprezą MY09 z tym samym silnikiem co mój forek, ino ze skrzynią 5MT. więc porównuję mniej więcej to samo,
nie porównuję do AT w uturbionych Subarakach, czy H6 to zupełnie inne rzeczy niż AT w 2.0 NA

Gootek
6 gwiazdek

Post 16 lip 2013, o 18:56

j33mbo,
ale weź też pod uwagę, ze żona mungo niekoniecznie musi odczuwać potrzebę bardzo dynamicznego jeżdżenia.

Z drugiej strony weź pod uwagę w jak wielu sytuacjach automat jest wygodniejszy. Czy to miejskie korki, czy jakieś manewry, czy śnieg, błoto, kiedy niedoświadczeni kierowcy przypalają sprzęgła w subarakach, czy wtedy gdy np. przyda się wolna ręka gdy kierujesz autem (mungo pisze o dwójce dzieci).
Ja np. kiedyś jeździłem z zupełnie niesprawną prawą ręką. Mam znajomego, który ma w tej chwili niesprawną lewą nogę i też jeździ bez problemu samochodem. Spróbuj tego z manualną skrzynią.
Automat jest w wielu sytuacjach wygodniejszy. To wielki plus. A że auto traci na dynamice, to jeden z niewielu minusów.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 16 lip 2013, o 20:00

Лукашэнка pisze: kiedyś jeździłem z zupełnie niesprawną prawą ręką. Mam znajomego, który ma w tej chwili niesprawną lewą nogę i też jeździ bez problemu samochodem. Spróbuj tego z manualną skrzynią.
Próbowałem, a co? :mrgreen:
Лукашэнка pisze: Automat jest w wielu sytuacjach wygodniejszy.
Na przykład, w sytuacji gdy ma się żonę z prawem jazdy tylko na automat? ;-)
mungo pisze: wyboru wielkiego nie mam.
No i tyle na ten temat 8-)
Ostatnio zmieniony 16 lip 2013, o 22:05 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

dzieluk
0 gwiazdek
Auto: outback

Post 16 lip 2013, o 20:08

Panowie , jestem kompletnie tu nowy i mam kłopot , bo nie wiem jak dodać nowy wątek - nijak nie widzę sposobu. Mogę prosić o łopatologiczną intrukcję ?
Co do automatu , to odczucia, po przejechaniu pierwszych 20 km automatem , w stosunku do skrzyni manualnej są zgoła wrogie . A w H6 auto nie traci na dynamice , a jeśli to nie wiele. Zawsze jest tzw. kick down - wciskasz pedał i po prostu leci.

mungo
0 gwiazdek

Post 16 lip 2013, o 20:44

Żony nie planuję zmienić póki co :) Łatwiej jest kupić jednak auto, a przynajmniej szybciej heh :) Będzie to też samochód dla mnie, więc chcę uniknąć jakiegoś zamulacza. Nie twierdzę że jeżdżę bardzo agresywnie, ale czasami po mieście wieczorkiem lubię sobie depnąć, jak każdy zresztą. Dlatego też szukam czegoś mocnego, bo moc może zniweluje opóźnienie skrzyni. Dzieluk konkrety na [email protected] jakbyś mógł

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 16 lip 2013, o 22:10

mungo pisze: czasami po mieście wieczorkiem lubię sobie depnąć, jak każdy zresztą.
Akurat "po mieście, wieczorkiem" to nie każdy, na szczęście :cofee:
mungo pisze: chcę uniknąć jakiegoś zamulacza.
Więc celuj (w kolejności dynamiki) w 2.0 turbo, 3.0 wolnossące, 2.5 wolnossące. Acz "po mieście, wieczorkiem" to i wolnossącym 2.0 w automacie też raczej można sobie "depnąć" tak, żeby poczuć adrenalinę, a nie zrobić sobie ani nikomu innemu krzywdy :whistle:
dzieluk pisze: nie wiem jak dodać nowy wątek - nijak nie widzę sposobu. Mogę prosić o łopatologiczną intrukcję ?
Napisz jeszcze przynajmniej trzy posty, a powinieneś zobaczyć sposób 8-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 lip 2013, o 23:20

j33mbo pisze: imprezą MY09 z tym samym silnikiem co mój forek, ino ze skrzynią 5MT. więc porównuję mniej więcej to samo,

:roll:

No oczywiście :mrgreen:

:giggle:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 17 lip 2013, o 11:42

j33mbo, żałuję, że nie miałem okazji przejechać się Twoim Forkiem. Ale miałem okazję porównać Imprezy 2.0 M/T i 2.5 A/T (4EAT) z tego samego rocznika (2007) i oczywiście w manualu nie było tego wrażenia, że ślizga się sprzegło ;-) - to było moje pierwsze wrażenie. Ale dół - i to jest zdanie właściciela Imprezy z M/T - był mocniejszy w A/T.

I nie ma co, na pewno M/T jest lepszy do wielu rzeczy, szczególnie w kontekście bardziej dynamicznej jazdy, ale A/T ma też swoje zalety i 2.5l silnik z A/T w połączeniu z AWD może nie jest zabójczo efektywny, ale czy sucho, czy deszcz, czy śnieg utrzymuje ten sam przeciętny, ale zadowalający poziom (jak ktoś nie oczekuje, że każda Impreza to STI). :)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 17 lip 2013, o 11:59

mungo, chcesz fajna furę :idea: to proszę :arrow: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=21&t=10918

Będziesz Ty zadowolony i Żona jeszcze bardziej będzie Cię kochała :thumb:
Autko jest w bardzo dobrym stanie :idea:
zapraszam :cofee:

mungo
0 gwiazdek

Post 17 lip 2013, o 14:08

Piter więcej fotek by się dało? :) szczególnie wnętrza i tyłu pojazdu. Żonę muszę przekonać, bo uważa że środek forka wygląda jak w żuku ;-)

mungo
0 gwiazdek

Post 17 lip 2013, o 14:24

WiS nie bawię się w Szybkich i Wściekłych :) Jak dla mnie auto może mieć blokadę prędkości maksymalnej na 120 km/h. Więcej i tak nie jeżdżę. Zawieszenia sportowego też nie potrzebuję, ale uwielbiam czuć przyspieszenie i gdy mam okazję jeździć czymś mocniejszym, często zwalniam i przyspieszam tylko dla samego odczucia, ewentualnie dźwięku.

ccwrc
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRC

Post 17 lip 2013, o 14:49

mungo pisze:Piter więcej fotek by się dało? :) szczególnie wnętrza i tyłu pojazdu. Żonę muszę przekonać, bo uważa że środek forka wygląda jak w żuku ;-)
Na stronie Mr. Pitera 35 jest więcej fotek:

http://22b.eu/index.php?s=full&id=10

mungo
0 gwiazdek

Post 17 lip 2013, o 15:11

a dzięki!

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 lip 2013, o 15:36

mungo pisze: Żonę muszę przekonać, bo uważa że środek forka wygląda jak w żuku

Oj tam oj tam, żuk nie ma plastikowych drewienek :giggle:

Sporo osób ma takie podejście - głównie dlatego, że jest mało świecidełek. Ale ja mam podejście takie, że deska rozdzielcza może być nawet z nieheblowanego drewna, jak jedzie to już nic mi nie przeszkadza 8-)

j33mbo
5 gwiazdek

Post 17 lip 2013, o 15:57

jak to ma mieć wiatrak i AT, i ten przystanek od Pitera jest w jako takim stanie, to myślę, że nie da się lepiej

mungo
0 gwiazdek

Post 17 lip 2013, o 20:12

Nie no nie o świecidełka tu chodzi a o kształt. Mi osobiście może nie odpowiadają futurystyczne środki z milionem schowków a'la citroen, ale nie powiem żebym nie czuł się zajebiście wsiadając do bogatej wersji Alfy. Gdy kolega kupił chyba 8 lat temu 156 w szarych skórach, to kopara mi opadła jak to wygląda. Ja jednak jestem w stanie przymknąć oko na różne niedogodności w myśl tego że to ma przede wszystkim zajebiście jeździć. Moja żona niestety tak nie ma :) jak to większość kobiet - ile to ma koni, jaki napęd itp to sprawy nieistotne. Ważny jest kolor i najlepiej żeby miał wielkość Yarisa a komfort s klasy.

mungo
0 gwiazdek

Post 19 lip 2013, o 11:37

Słuchajcie, z racji tego że się wywiązała dyskusja o automacie w subaru - ma ktoś porównanie tej skrzyni z automatem w bmw e39 5biegowym?

ODPOWIEDZ