To na prawdę jest dylemat. Ja ostatnią "zimę" przejeździłem swoją ośką na letnich i byłem bardzo zadowolony. Na zimówkach nie byłbym w stanie jeździć tak sprawnie i pewnie... może poza 3 dniami. Aż się pasażerowie podejrzanie na mnie patrzyli jak sam się z tym faktem oswoiłem.
Opony na zime:)jakie ??gdzie??
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Opony na zime:)jakie ??gdzie??
jarmaj, kup na zimę RE050
To na prawdę jest dylemat. Ja ostatnią "zimę" przejeździłem swoją ośką na letnich i byłem bardzo zadowolony. Na zimówkach nie byłbym w stanie jeździć tak sprawnie i pewnie... może poza 3 dniami. Aż się pasażerowie podejrzanie na mnie patrzyli jak sam się z tym faktem oswoiłem.
Z drugiej strony są jeszcze prawa Murphy'ego i pewnie jak nie będziesz w ogóle miał zimówek to będzie zima pięciolecia.
Ważne też gdzie się mieszka i gdzie planuje jeździć.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 86 razy
- Polubione posty: 443 razy
No właśnie, normalnie robię parę wypadów w góry na narty, ale że poprzedniej zimy warunki też nie były najlepsze, to ani razu nie pojachałem.EterycznyŻołądź pisze:i gdzie planuje jeździć.
Gdybym nie zamierzał na narty wyskoczyć, to pewnie nawet bym się nie zastanawiał i został na letnich, ale tak... Może 070 i łańcuchy?
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
jarmaj pisze: Może 070 i łańcuchy?![]()
Podoba mi się ten pomysł.
Kiedyś widziałem "łańcuchy", które były bardziej pokrowcem, z jakiegoś tworzywa, na koła. Może coś takiego?
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Jak mi któryś z Was zimą na tych letnich w bagażnik wjedzie, to obiecuję, że zatłukę...

te sa niezłe , szczególnie jeżeli chodzi o wygląd Forestera
ale to letnie niestety,
na zime natomist mam Dunlopy superhiper na których wjechałem w słupek
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 86 razy
- Polubione posty: 443 razy
WiS pisze:Jak mi któryś z Was zimą na tych letnich w bagażnik wjedzie, to obiecuję, że zatłukę...
O nie nerwujsja...
Będziemy celowali nie w bagażanik...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Nie mam wyjścia, muszę żądać satysfakcji. 22.12 (początek zimy) Ty, Ja i nasze forestery naprzeciwko siebie. Kto pierwszy zjedzie, ma gorsze oponySo What! pisze:Widać wypracowałeś specyficzną definicję przyzwoitościKonto usunięte pisze:So What!, przy ujemnych też zachowują się przyzwoicie
A jak Ci wjadę na 10 letnich, łysych zimówkach, to luz?WiS pisze:Jak mi któryś z Was zimą na tych letnich w bagażnik wjedzie, to obiecuję, że zatłukę...
czarne jest piękne...
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze: Nie mam wyjścia, muszę żądać satysfakcji. 22.12 (początek zimy) Ty, Ja i nasze forestery naprzeciwko siebie. Kto pierwszy zjedzie, ma gorsze opony![]()
Łeee. Może lepiej pobawcie się w przeciąganie liny?
jarmaj pisze: Będziemy celowali nie w bagażanik...![]()
Dokładnie. Zresztą moim dełuowatym tapczanem ciężko przygrzać w bagażnik (próbowałem), zazwyczaj przygrzewa się pod...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
EterycznyŻołądź pisze: Łeee. Może lepiej pobawcie się w przeciąganie liny?![]()
Dobreeee!!! Wchodzę w to
To nie fair, bo ty zrywasz :PKonto usunięte pisze:EterycznyŻołądź pisze: Łeee. Może lepiej pobawcie się w przeciąganie liny?![]()
Dobreeee!!! Wchodzę w to
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.
Ja mam jakieś zimówki do sprzedania do forka.
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl
hehehheh cos mi sie zdaje ze zostana g...... a na lato zapodamy B.....-ER 300 i jakas felge lepsiejsza
jedno dobre ze temat nie zapadł sie w odchłan niebytu
maly vel. stanley http://www.baukom.pl
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 313 razy
- Polubione posty: 60 razy
maly, tutaj tematy rzadko zapadają się w otchłań niebytu ... co nie znaczy jeszcze, że odpowiedzi są na temat.
Jeżeli jeździsz w góry (a z Krakowa masz rzut beretem), to jednak kupiłbym na Twoim miejscu zimówki. Poczekaj na najnowsze testy (np. ADAC). Zastanów się ile chcesz wydać, jakie kryteria są dla Ciebie najważniejsze i wybierz coś najrozsądniejszego w danym przedziale cenowym.
Jeżeli jeździsz w góry (a z Krakowa masz rzut beretem), to jednak kupiłbym na Twoim miejscu zimówki. Poczekaj na najnowsze testy (np. ADAC). Zastanów się ile chcesz wydać, jakie kryteria są dla Ciebie najważniejsze i wybierz coś najrozsądniejszego w danym przedziale cenowym.
- dzibi
- 2 gwiazdki
- Auto: Chrysler Grand Voyager 3.3
Nie zapominajcie szanowni Panowie, że żeby przejechać zimą przez Niemcy, trzeba mieć obowiązkowo zimówki, inaczej mandacik 
savoir vivre szachisty:
Dżentelmen nie mówi "szachuje", tylko "ciszej panowie"
http://pl.youtube.com/watch?v=rs-jAImScms
Dżentelmen nie mówi "szachuje", tylko "ciszej panowie"
http://pl.youtube.com/watch?v=rs-jAImScms
Jak zima będzie taka jak w zeszłym roku, to ja nie kupuję nic nowego tylko docieram Dębice Frigo Semi-slick 
Nie trzeba jechać aż do Niemiec. Wystarczy do Zakopanego. Za brak zimowych opon 2 stóweczkidzibi pisze:Nie zapominajcie szanowni Panowie, że żeby przejechać zimą przez Niemcy, trzeba mieć obowiązkowo zimówki, inaczej mandacik
A ja widziałam "łańcuchy" w sprayuEterycznyŻołądź pisze:Kiedyś widziałem "łańcuchy", które były bardziej pokrowcem, z jakiegoś tworzywa, na koła
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
- So What!
- 6 gwiazdek
Niby na jakiej podstawieDoxa pisze: Nie trzeba jechać aż do Niemiec. Wystarczy do Zakopanego. Za brak zimowych opon 2 stóweczki.
So What!, na pewno nie na podstawie braku zimowych opon
, ale już na podstawie "używania pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim" mogą
. I dają. Ten przepis daje policji szerokie pole interpretacji, hmm...
Uważasz, że niesłusznie?
Uważasz, że niesłusznie?
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Doxa, brzmi nieco absurdalnie. Co ma wspólnego jedno z drugim? Mogą dać mandat za to, że kierowca nie zachował należytej ostrożności i wjechał w góralskie sanie. Ale to nie jest IMHO mandat za brak opon. Jakiś konkretny przykład??
To są te slicki z paskiem, czy bez?WRC fan pisze: Jak zima będzie taka jak w zeszłym roku, to ja nie kupuję nic nowego tylko docieram Dębice Frigo Semi-slick
-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
Przy doborze opon zimowych powinniśmy się kierować kilkoma względami:
1. opona zimowa powinna byc jak najmłodsza ! to podstawowa zasada
2. opona zimowa która ma poniżej 4mm bieżnika nie nadaje sie do niczego ( chyba że na dobicie przy upalaniu )
3. dobierać opony w zależności gdzie się jeździ, w górach inne , w miastach inne.
4. dobierać indeksy predkości !!! czesto pomijany fakt.
Z moich doświadczeń wynika że przy zimach jakie mamy, czyli mało generalnie śniegu, bardzo dobrze spisują się opony z wyższej półki , bo one dobrze trzymaja na suchym i mokrym, maja krótsza droge hamowania, są bardziej twarde, gorzej się zachowyją na kopnym sniegu, czy błocie pośniegowym.
Tu mogę polecić Bridgestone Blizzak, Goodyear UltraGrip Performance, czy UG7, Nokian WRG2, Continental TS810, Dunlop Winter Sport 3D,
Na bardziej cięzki warunki dobrze sie spisuje Nokian WR, Sawa Eskimo S3, Pirelli Snow Control, Firestone Winterhawk.
1. opona zimowa powinna byc jak najmłodsza ! to podstawowa zasada
2. opona zimowa która ma poniżej 4mm bieżnika nie nadaje sie do niczego ( chyba że na dobicie przy upalaniu )
3. dobierać opony w zależności gdzie się jeździ, w górach inne , w miastach inne.
4. dobierać indeksy predkości !!! czesto pomijany fakt.
Z moich doświadczeń wynika że przy zimach jakie mamy, czyli mało generalnie śniegu, bardzo dobrze spisują się opony z wyższej półki , bo one dobrze trzymaja na suchym i mokrym, maja krótsza droge hamowania, są bardziej twarde, gorzej się zachowyją na kopnym sniegu, czy błocie pośniegowym.
Tu mogę polecić Bridgestone Blizzak, Goodyear UltraGrip Performance, czy UG7, Nokian WRG2, Continental TS810, Dunlop Winter Sport 3D,
Na bardziej cięzki warunki dobrze sie spisuje Nokian WR, Sawa Eskimo S3, Pirelli Snow Control, Firestone Winterhawk.
- So What!
- 6 gwiazdek
Dla mnie to kompletna bzduraDoxa pisze: "używania pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim" mogą
W jakim sensie bardziej ciężkiecarfit pisze: Na bardziej cięzki warunki dobrze sie spisuje Nokian WR, Sawa Eskimo S3, Pirelli Snow Control, Firestone Winterhawk.
So What! pisze: W jakim sensie bardziej ciężkie![]()
Kupa śniegu jak domniemam.