Opony letnie

Opony letnie, zimowe, szutrowe, rajdowe. Felgi, koła, dojazdówki. Wszystko to, na czym Subaru się toczy.
Zablokowany
Bouler
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.0D SW, Opel Astra 1.9CDTI HB
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Opony letnie

Post 20 maja 2009, o 13:03

zamieszanie pisze:
Bouler pisze: wersji wzmocnionej

Czyli jakie będzie miała ta wersja oznaczenia?
Podstawowe oznaczenie podniesionej nośności to XL. Oprócz tego wskaźnik nośności jest wyższy.

PS. Generalnie jak chcecie uzyskać ode mnie szybką odpowiedź, piszcie privy. Na forum zaglądam nieregularnie i mogę przeoczyć jakieś pytania w wątkach.

Luk
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.0 99r

Post 26 maja 2009, o 22:34

Panowie, takie male pytanko. Potrzebuje szybko, inaczej mowiac na gwalt zmienic oponki w moim Forku 99r. 2.0. Kwestia jest taka ze obecnie jezdze na sygnowanym rozmiarze przez producenta 205/70r15 (niestety juz smietnik) i patrzac w oferte opon letnich nie wiele mozna poszalec z wyborem. Natomiast przy rozmiarze 215/65r15 mozna kupic oponke Uniroyal Rallye 550, ktora wedlug uzytkownikow daje rade, a jest jednoczesnie alternatywa dla profilu 70 :) Tylko nie wiem jak sie to przeklada na komfort i lekka jazde terenowa (lasy, laki i nieutwardzone wzniesienia), ogolnie drogi nieutwardzone po ktorych musze codziennie uczeszczac. 90% asfalt, 10% drogi nieutwardzone. Czy bedzie dosc znaczna, odczuwalna roznica i bede musial zainwestowac w "pajaczka" dla mojego schorowanego kregoslupa ? ;-) Szukam kompromisu po miedzy asfaltem, a lekkim terenem. I moze nie beda tak popiskiwac czesto na asfalcie jak 70.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 243 razy
Polubione posty: 522 razy

Post 26 maja 2009, o 22:41

Luk, IMHO 205/65 to i tak balon - na Twoim miejscu bym brał ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Bouler
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 26 maja 2009, o 23:22

Luk, 215/65R15 dadzą radę chociaż ja chyba brałbym Nokiana H w podobnej cenie do Uniroyal.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 27 maja 2009, o 10:33

Luk, sprawdz Uniroyal rally4x4street. jestem z nich bardzo zadowolony.

Luk
0 gwiazdek

Post 27 maja 2009, o 20:32

Dzieki panowie za podpowiedzi ale nadal nie wiem czy jest odczuwalna roznica miedzy profilem 65, a 70? moze mial ktos mozliwosc jazdy na takich kolkach? A tak w ogole to co sadzicie o BFGOODRICH MACADAM 205/70r15 T/A 96H? Wydaje mi sie, ze ta oponka bardziej moze sie sprawdzic w moich warunkach. Jakby ktos byl zainteresowany to moge sciagnac w dobrej cenie.

gregski
6 gwiazdek

Post 27 maja 2009, o 20:57

Luk, na pewno jest odczuwalna. bedziesz mial miekko ale i w zakrecie opna sie jeszcze bardziej podwinie.

jezdzilem moim obkiem na oponach 55, 60 i 65 wysokich i nie kupie wiecej opony wyzszej niz 60, w szczegolnosci do subaru.

naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja

Post 27 maja 2009, o 22:54

a ja od kilku tygodni ujeżdżam Dunlop SP SPORT MAXX TT 215/55R17 94 Y - i jakby ktoś był zainteresowany to mogę polecić. Dzisiaj testowane w deszczu, dobrze się jechało. ABS się nie włączył przy awaryjnym hamowaniu na skrzyżowaniu ;-)
Tylko jeden minus, na asfalcie szumią bardziej niż moje zimowe Nokiany WR G2 :roll:

Jeszcze je muszę przetestować gdzieś na polnych drogach.

Luk
0 gwiazdek

Post 27 maja 2009, o 23:12

Zapewne masz racje kolego, generalnie nie ma co polemizowac bo profil 65 i 70 to dobry balonik ale dla mnie, az wstyd mowic na forum subaru chyba bedzie rozsadniejszym rozwiazaniem 70. Rozsadek i subaru ;-) Co prawda od niedawna mam do czynienia z tak wielka guma bo po 50 to jakbym najbardziej komfortowa limuzyna podrozowal ale jednak trzeba uwazac na ciasne zakrety, potrafi powiezc. A BFGOODRICH MACADAM T/A 96H ktos moze zna z blizszych relacji?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 27 maja 2009, o 23:15

gregski pisze: jezdzilem moim obkiem na oponach 55, 60 i 65 wysokich i nie kupie wiecej opony wyzszej niz 60, w szczegolnosci do subaru.
Tyle, że to nie są liczby określające wysokość opony, lecz jej szerokości do wysokości :-d

Bouler
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 27 maja 2009, o 23:32

Luk, jeżeli w większości poruszasz się po asfaltach to lepszym wyborem będzie Uniroyal Rallye 4x4 Street.

BF Goodrich Macadam jest oponą All Terrain, na asfalcie nie będzie najcichsza, w dodatku bieżnik tej opony to taka próba znalezienia kompromisu pomiędzy bieżnikiem terenowym a szosowym. Raczej kiepskiego kompromisu. Z opinii użytkowników jakie znalazłem, to zdania są podzielone, sporo osób narzeka na zachowanie opony w terenie.

W teście porównawczym niemieckiego AutoZeitung Uniroyal lepiej wypadł w końcowym zestawieniu niż BF Goodrich.

gregski
6 gwiazdek

Post 28 maja 2009, o 09:06

So What! pisze: Tyle, że to nie są liczby określające wysokość opony, lecz jej szerokości do wysokości

stosunek wysokosci do szerokosci wyrazonej w milimetrach, a mowimy o zblizonych szerokosciach, co przeklada sie finalnie na opony wysokosc albo odleglosc bieznika od promienia felgi ;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 28 maja 2009, o 09:11

Bouler pisze: Z opinii użytkowników jakie znalazłem, to zdania są podzielone, sporo osób narzeka na zachowanie opony w terenie.

Uniroyal Rallye 4x4 Street to opona w 90% szosowa wiec o zachowaniu w terenie nie powinno byc mowy, choc np bieznik ma na tyle glebokie rowki, ze wsadzisz w nie kciuka..
ja odczulem poprawe trakcji w terenie w porownaniu ze zwykla opona szosowa i chyba o to cho..
do tego opona ma wzmacniane boki co jest dodatkowa zalety przy takim zastosowaniu..

do tego dobrze odprowadza wode, hamuje i jest naprawde cicha..
pewnie szybko sie zetrze - wyniki testow - ale i tak w tej cenie wydaje sie byc opona godna zainteresowania dla osoby ktora nie potrzebuje sportowej opony, a pseudoterenowej.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 28 maja 2009, o 11:01

Luk, jeździłem z gregskim po terenie i w szoku byłem ,że opony wytrzymały taką jazdę po kamieniach . Kolega Golonka :-p nie oszczędzał swojego OBK w SG :thumb:
Gregu pozdrawiam :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Bouler
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 28 maja 2009, o 13:04

gregski pisze:
Bouler pisze: Z opinii użytkowników jakie znalazłem, to zdania są podzielone, sporo osób narzeka na zachowanie opony w terenie.

Uniroyal Rallye 4x4 Street to opona w 90% szosowa wiec o zachowaniu w terenie nie powinno byc mowy [...]
Może poprzedniego posta napisałem mało składnie, ale chodziło mi o opinie na temat BF Goodrich. Ludzie narzekają, że w czasie jazdy po błocie bieżnik się słabo oczyszcza i po chwili opona zaczyna się ślizgać.
Natomiast do zastosowania w wiekszości na asfalcie jak najbardziej polecałem Uniroyala. Za tą cenę jest to przyzwoita opona.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 maja 2009, o 14:14

gregski pisze: stosunek wysokosci do szerokosci wyrazonej w milimetrach, a mowimy o zblizonych szerokosciach, co przeklada sie finalnie na opony wysokosc albo odleglosc bieznika od promienia felgi
Jak zwykle upraszczasz, ale co mi tam :-)

mariuga
0 gwiazdek
Auto: Outback&Sportback

Post 28 maja 2009, o 14:58

naLeśnik pisze: a ja od kilku tygodni ujeżdżam Dunlop SP SPORT MAXX TT 215/55R17 94 Y - i jakby ktoś był zainteresowany to mogę polecić. Dzisiaj testowane w deszczu, dobrze się jechało. ABS się nie włączył przy awaryjnym hamowaniu na skrzyżowaniu
Tylko jeden minus, na asfalcie szumią bardziej niż moje zimowe Nokiany WR G2
parę tygodni temu założyłem Dunlop SP Sport 01 w tym samym rozmiarze i są zaskakująco ciche (co prawda w porównaniu z geolandarami i goodyearem). Nawet boxera słychać na 3. nieprzekraczając 3k rpm ;)
uniwersalność oryginalnych geolanderów chyba polega na tym, że są równie kiepskie i na asfalcie i poza nim :)

gregski
6 gwiazdek

Post 28 maja 2009, o 16:55

Kruszyn pisze: Gregu pozdrawiam :mrgreen:

:)) odwzajemniam ;-) auto jest do jazdy nie do oszczedzania.. ani razu nie szurnelismy podwoziem ;)
a OBK dobrze po miekkim prowadzony potrafi wiele, musisz przyznac Kruszynko ;-)

Luk
0 gwiazdek

Post 28 maja 2009, o 22:20

Dzieki koledzy za opinie i porady. Bouler, wlasnie potwierdziles opinie, ktora podzielal jeden z uzytkownikow i podobno faktycznie potrafia zaszumiec na asfalcie. Takze wybor padl na w miare dobra relacje jakosci do ceny Uniroyala. W poniedzialek planuje zamowic, wiec jak juz troche pokonam kilometrow podziele sie uwagami na temat opony. W kazdym badz razie mam nadzieje ze poradzi sobie z trawiastymi wzniesieniami :-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 29 maja 2009, o 00:44

gregski pisze:

:)) odwzajemniam ;-) auto jest do jazdy nie do oszczedzania.. ani razu nie szurnelismy podwoziem ;)
a OBK dobrze po miekkim prowadzony potrafi wiele, musisz przyznac Kruszynko ;-)

gregski, no nic dodać,nic ująć :mrgreen: Ja odruchowa czekałem jak coś huknie ...to odruch z legaca :-d
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Fala
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: OBK H6 3.0 / GT / 328iA / TT Roadster / Habana Custom / 855 T5 / 900se turbo cabrio / Legacy CVT
Polubił: 4 razy

Post 4 cze 2009, o 02:22

Obrazek

NAJLEPSZA OLIWA Z OLIWEK Z KRETY! <-- wyszukaj na FB

radzieje
0 gwiazdek
Auto: forester

Post 4 cze 2009, o 09:32

Pytanie za 100 punktow. Kto wie jaka jest roznica pomiedzy oponami fabrycznie dodawanymi do forestera Yokohama Gelonader HT G900 a oponami Yokohama Gelonader HT/S G051 dostepnymi na rynku.
Te pierwsze, ktore sa fabrycznie dodawane, na naszym forum budza bardzo skrajne emocje.
Czy Yokohama Gelonader HT/S G051 sa lepsze?
Jezdze foresterem (opony 205/70/r15) i nieublaganie nadszedl czas zmiany opon.
Z gory dzieki za pomoc.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 235 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 4 cze 2009, o 11:26

A po co chcesz kupowac Goleandery???
Dolce far niente ;-)

radzieje
0 gwiazdek
Auto: forester

Post 4 cze 2009, o 11:36

widzialem pare dobrych opini na temat yokohamy. A moze uniroyale street? Szukam opon do bardzo sporadycznych wypadow w lekki teren

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 cze 2009, o 11:53

radzieje pisze: A moze uniroyale street?
Fajne oponki.

Zablokowany