Opony letnie

Opony letnie, zimowe, szutrowe, rajdowe. Felgi, koła, dojazdówki. Wszystko to, na czym Subaru się toczy.
Zablokowany
meeeeeen
0 gwiazdek
Auto: nie funguje :/
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Opony letnie

Post 7 sie 2009, o 13:55

vibowit pisze:meeeeeen, nominalny rozmiar w WRXie to 215/45R17.quote]

TXNX bardzo - istotne info :roll:
vibowit pisze:Szersza guma sprawia, że auto lepiej "klei" się do drogi, co za tym idzie na węższej łatwiej będzie zerwać przyczepność. Pomijając oczywiście inne czynniki (bieżnik, mieszanka, sztywność, itp.).
Tyle kojarzę :thumb: Pytałem o kierowalność w poślizgu na węższej gumie - może nieprecyzyjnie się wyraziłem...

Ok, nie szkodzi - sam sobie odpowiedziałem :-p Szukam drugiej dojazdówki :evilgrin: Ma ktoś na zbyciu :thumb:

Poganin
0 gwiazdek
Auto: OBK

Post 10 sie 2009, o 22:51

Jestem świeżym posiadaczek OBKa 01r. ,2.5l, wolnossący. Opony Yokohama AS 430. Ze amerykańskich stronek wyczytałem, że są to opony uniwersalne, mimo to miały bardzo dużo pozytywnych komentarzy. Stoję przed dylematem: zostawienie tych (są w dobrym stanie ale nie wiem czy to na prawdę dobra opona)czy zakupu nowych letnich, ale nie wiem jakich? http://www.salon-opon.com/Yokohama_AVS_ ... o9061.html , a może Bridgestone Turanza ER300? Jaki rozmiar do trochę szybszej jazdy? Obecnie jest 225/60/16.

gpruszko
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Avensis & GT

Post 10 sie 2009, o 23:00

ludzie, SZ90

i wszystko jasne :razz:

pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Longinus

Post 11 sie 2009, o 22:13

Szanowne Panstwo,

Czy ktos moze polecic mi fajne, all-roundowe opony do Forestera (205/70 R15), takie ktore dobrze trzymaja sie asfaltu, ale i z drogi mozna na nich spokojnie zjechac?

(cena odgrywa role drugorzedna, ale uprzejmie prosze nie polecac mi gum za 2k pln/szt., bo ubije 8-) )

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 12 sie 2009, o 08:13

pamejudd pisze: Czy ktos moze polecic mi fajne, all-roundowe opony do Forestera (205/70 R15), takie ktore dobrze trzymaja sie asfaltu, ale i z drogi mozna na nich spokojnie zjechac?

poczytaj posty wstecz . uniroyal rally4x4street sie swietnie sprawdza i nie jest drogi. nie wiem tylko czy jest we wspomnianym rozmiarze

pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 12 sie 2009, o 09:21

Jest jest - juz sprawdzalem. Klopot w tym, ze opony te opisywane sa jako stricte letnie, a ja wolalbym wielosezonowe (bo mi sie nie chce co pol roku bulic za wymiane).

gregski
6 gwiazdek

Post 12 sie 2009, o 09:53

pamejudd, z wielosezonowych jedyne ktore byly wysoko ocenione w testach opon zimowych to goodyeary 4seasons czy jakos tak.. ale nie sa to opony wzmacniane i z pseudo terenowym prznaczeniem..
uni maja dobra cene wiec za pozostala kase mozesz kupic zimowki i wrzucic na stalowe fele..

pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 12 sie 2009, o 11:06

OK, dzieki. W sumie tez myslalem o zrobieniu sobie dwoch kompletow kolek, ale oprocz kosztu wymiany w tej chwili mamy ograniczone mozliwosci przechowywania i ciezko mi przekonac dziewczyne, ze potrzebuje polowy piwnicy. Dotakowo - moze lepszym rozwiazaniem byloby zrobienie osobnego kompletu wlasnie do zabawy w off-roading, a do zwyklego uzytkowania posiadanie wielosezonowek?

Myslalem o kupieniu Maxxis MA751. Wygladaja na fajne, (a dodatkowo do marki mam zaufanie - rower :-) ). Przyjrze sie tez tym goodyearom.

Inna sprawa - jakie sa minusy stosowania wielosezonowek?

gregski
6 gwiazdek

Post 12 sie 2009, o 11:09

pamejudd pisze: Inna sprawa - jakie sa minusy stosowania wielosezonowek?

bazujac na moich doswiadczeniach z geolanderami: nie nadaja sie do niczego oprocz jazdy miejskiej z umiarkowanym klimacie.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 12 sie 2009, o 11:17

pamejudd pisze:jakie sa minusy stosowania wielosezonowek?
Takie, że są do bani latem i do niczego zimą. Ale na kwietnik doskonałe. ;-)

pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 12 sie 2009, o 11:31

Aha :-)

A te goodyeary tez sa dobaniowe latem?

gregski
6 gwiazdek

Post 12 sie 2009, o 11:57

pamejudd pisze: A te goodyeary tez sa dobaniowe latem?

raczej nie, bo test zimowek obejmuje jazde po suchym, mokrym, nie tylko po sniegu..
przymierzalem sie donich, ale nikt nie mial i byly trudno dostepne i finalnie kupilem dwa sety uniroyal.
jestem b zadowolony.

ostatnio te goodyeary widzialem na nowym golfie 6 z wypozyczalni. jechalem tylko po suchym wiec nie wypowiem sie.. glosne nie byly..

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 12 sie 2009, o 22:48

mam te uniroyale i są bardzo fajne, ostatniej zimy zimówek nawet nie założyłem ale jakbyś chciał nabyć komplet michelin alpin 4x4 na stalówkach to da się zrobić, do pojeżdżenia w błocie to zimówki z dobrym bieżnikiem można ostatecznie wykorzystać.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 13 sie 2009, o 13:13

Mam ten klopot, ze zima MUSZE uzywac odpowiednich opon, bo musialbym subaruka sprzedac, zeby mandat zaplacic :-|

O Alpiny zapytam juz na PW.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 235 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 sie 2009, o 20:11

Dzisiaj przejechalem sie GLK na 17'' Skorpionach Pirelli. Dają radę...
Nawet przy około 120-140 w łuku bez większego bujania. Buda dość wysoka, forko podobna.
Dolce far niente ;-)

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 15 sie 2009, o 21:35

gpruszko pisze:ludzie, SZ90

i wszystko jasne :razz:
Dobrze gada, wódki mu dać :-)
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Poganin
0 gwiazdek

Post 21 sie 2009, o 10:28

Ponawiam pytanko:
Jestem świeżym posiadaczek OBKa 01r. ,2.5l, wolnossący. Opony Yokohama AS 430. Ze amerykańskich stronek wyczytałem, że są to opony uniwersalne, mimo to miały bardzo dużo pozytywnych komentarzy. Stoję przed dylematem: zostawienie tych (są w dobrym stanie ale nie wiem czy to na prawdę dobra opona)czy zakupu nowych letnich, ale nie wiem jakich? http://www.salon-opon.com/Yokohama_AVS_ ... o9061.html , a może Bridgestone Turanza ER300? Jaki rozmiar do trochę szybszej jazdy? Obecnie jest 225/60/16.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 wrz 2009, o 12:02

Jakie opony wejdą do forka N/A na felgi 16 poza standardowymi 215/60/16. Czy 215/55/16 nie będą za niskie? A 225/55/16 za szerokie?

Muszę cosik nabyć na tego październikowego AL'a, żebym nie poniszczył sobie moich pięknych Geolandarów :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 10 wrz 2009, o 12:16

Konto usunięte pisze: żebym nie poniszczył sobie moich pięknych Geolandarów :mrgreen:

To akurat raczej niemożliwe

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 10 wrz 2009, o 12:42

Konto usunięte pisze:Muszę cosik nabyć na tego październikowego AL'a, żebym nie poniszczył sobie moich pięknych Geolandarów :mrgreen:
Ostra jazda się zapowiada. Może wygryzę liwit ze składu. :evilgrin:
Tylko mnie nie bawią jakieś troleje. :cofee:
czarne jest piękne...

pawlaswrc
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: "22B" RX Colin

Post 21 wrz 2009, o 19:17

A ja chciałem zapytać o Yokohamy Parada Spec2. Kupiłem w dobrej cenie komplet na kółkach i jest tak, że lewe i prawe mają tak samo ukierunkowany bieżnik. Odprowadzenie wody z lewej strony wypada na zewnątrz a z prawej do wewnątrz nadkola. Założone są 100% dobrze bo napisy "side facing out" są we wszystkich na zewnątrz a oznaczeń "rotation" nie ma. Czytałem juz trochę na ten temat na zagranicznych forach i właściwie wydaje się że jest dobrze, ale jest wiele głosów przeciwko. Na stronach producenta i sklepów nikt nic nie pisze czy są dostępne oponki lewe i prawe. Dajcie jakieś sensowne podpowiedzi.
Skrzypek - oprawa muzyczna uroczystości ślubnych. Kontakt na PW
Obrazek

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 21 wrz 2009, o 19:47

i bardzo dobrze. Zrobione tak aby ludzi na chodniku z kałuży nie opryskać.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 21 wrz 2009, o 19:52

Nie spotkałem się dotąd z cywilnymi oponami, które byłyby asymetryczne i kierunkowe (co powoduje, że musiałby być prawe i lewe).

Ta opona jest asymetryczna, ale nie kierunkowa (tak samo jak np. RE070).

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 22 wrz 2009, o 01:25

jarmaj pisze:Nie spotkałem się dotąd z cywilnymi oponami, które byłyby asymetryczne i kierunkowe (co powoduje, że musiałby być prawe i lewe).
...
Nokiany takie kiedyś były.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 22 wrz 2009, o 01:55

pawlaswrc pisze:A ja chciałem zapytać o Yokohamy Parada Spec2. Kupiłem w dobrej cenie komplet na kółkach i jest tak, że lewe i prawe mają tak samo ukierunkowany bieżnik. Odprowadzenie wody z lewej strony wypada na zewnątrz a z prawej do wewnątrz nadkola. Założone są 100% dobrze bo napisy "side facing out" są we wszystkich na zewnątrz a oznaczeń "rotation" nie ma. Czytałem juz trochę na ten temat na zagranicznych forach i właściwie wydaje się że jest dobrze, ale jest wiele głosów przeciwko. Na stronach producenta i sklepów nikt nic nie pisze czy są dostępne oponki lewe i prawe. Dajcie jakieś sensowne podpowiedzi.
dokładnie tak samo miałem w GoodYear Excellence. Panowie oponiarze długo mnie przekonywali, że napis "inside" powinien być na zewnątrz... w końcu przełożyli wszystkie 4 dobrze.

Zablokowany