Opony na zime:)jakie ??gdzie??
Re: Opony na zime:)jakie ??gdzie??
Tak myślałem.jarmaj pisze: No tak to już jest, że na przyczepnej nawierzchni szersza i niższa opona lepiej się zachowuje. Większa powierzchnia styku, a niższy profil mniej podwija się na zakrętach.
Edit: Ale za to na błotku węższe powinny się lepiej zachowywać-mniej błota do wysunięcia spod opony... chyba

Ciekawi mnie tylko, co miał na myśli Konto usunięte pisząc, że na asfalcie to nie były już tak cudowne.
Bo jak nie jest to oznaką tragedii-to chyba warto je wziąć

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Może w porównaniu z letnimi. Gorzej, jak w porównaniu z osławionymi Geolanderami.kajot pisze: Ciekawi mnie tylko, co miał na myśli Konto usunięte pisząc, że na asfalcie to nie były już tak cudowne.
Ale to chyba nie ta ligaSo What! pisze:Może w porównaniu z letnimi. Gorzej, jak w porównaniu z osławionymi Geolanderami.kajot pisze: Ciekawi mnie tylko, co miał na myśli Konto usunięte pisząc, że na asfalcie to nie były już tak cudowne.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Te, dowcipniśSo What! pisze:Może w porównaniu z letnimi. Gorzej, jak w porównaniu z osławionymi Geolanderami.kajot pisze: Ciekawi mnie tylko, co miał na myśli Konto usunięte pisząc, że na asfalcie to nie były już tak cudowne.

kajot to było ponad 3 lata temu i to były jeszcze zwykłe WR-y (nie G2). Z tego co pamiętam, to tak jak na śniegu były genialne, to na mokrym asfalcie jeździły słabo. Słabo odprowadzały wodę i były miękkie i głośne.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Nie to co VredesteinKonto usunięte pisze: So What! napisał(a):
kajot napisał(a):Ciekawi mnie tylko, co miał na myśli Konto usunięte pisząc, że na asfalcie to nie były już tak cudowne.
Może w porównaniu z letnimi. Gorzej, jak w porównaniu z osławionymi Geolanderami.
Te, dowcipniśNokiany były przed Geolandarami.
kajot to było ponad 3 lata temu i to były jeszcze zwykłe WR-y (nie G2). Z tego co pamiętam, to tak jak na śniegu były genialne, to na mokrym asfalcie jeździły słabo. Słabo odprowadzały wodę i były miękkie i głośne.

- So What!
- 6 gwiazdek
To oczywiste. Nokian to Nokian, a Vredestein to VredesteinNiedźwiedź pisze: Nie to co Vredestein![]()

Jak się wątek rozwinął w kierunku intelektualno-filozoficznymSo What! pisze:To oczywiste. Nokian to Nokian, a Vredestein to VredesteinNiedźwiedź pisze: Nie to co Vredestein![]()

- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
To ja wrócę do tematu - gdzie i kiedy kupić zimówki "po przecenach" ? Czy "po sezonie" jest dużo taniej czy nie warto "tracić rocznika"?
Niedźwiedź, u każdego wulkanizatora znajdziesz "wyjątkowe promocje posezonowe"
Oczywiście opony mało używane :)

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Niedźwiedź pisze: Czy "po sezonie" jest dużo taniej czy nie warto "tracić rocznika"?
Niedźwiedź, a ile lat zamierzasz tym Foresterem jeździć ?
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Niedźwiedź, jeszcze nie kupiles?
czy jak?
Z tego co widze, 'po sezonie' w przypadku opon rozpoczyna sie w okolicy grudnia nawet - podobnie jak w przypadku aut, rozpoczynaja sie wyprzedaze - choc nie tak masowo.

Z tego co widze, 'po sezonie' w przypadku opon rozpoczyna sie w okolicy grudnia nawet - podobnie jak w przypadku aut, rozpoczynaja sie wyprzedaze - choc nie tak masowo.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
póki nie umrze. Forester. Znaczy plan jest mieć go "na zawsze". Więc przynajmniej przez dwa - trzy następne lataesilon pisze: Niedźwiedź napisał(a):Czy "po sezonie" jest dużo taniej czy nie warto "tracić rocznika"?
Niedźwiedź, a ile lat zamierzasz tym Foresterem jeździć ?

remek pisze: Niedźwiedź, jeszcze nie kupiles?czy jak?
nie napinałem się na kupno bo moje aktualne są jeszcze ok. Ale to ich ostatni sezon. Więc jakby coś było w dobrej cenie to mógłbym kupić jeszcze przed wiosną. Zwłaszcza, że byłaby okazja wykorzystać takie opony na lodowcu w marcu.
Niedźwiedź pisze: póki nie umrze. Forester. Znaczy plan jest mieć go "na zawsze".
no to kup najlepsze , w perspektywie 2-3 lat 200, 300pln to jest 8 albo 5 zł miesięcznie

- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
czyli... Nokianyesilon pisze: no to kup najlepsze , w perspektywie 2-3 lat 200, 300pln to jest 8 albo 5 zł miesięcznie![]()

- So What!
- 6 gwiazdek
Niedźwiedź, kupiłem WR G2 i jestem z nich zadowolony. W serwisie oponiarskim mówili mi tylko, że Nokian ma pewne problemy z jakością - wyważeniem opon. W przypadku opon, które kupiłem tego problemu nie ma.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
So What! pisze: W serwisie oponiarskim mówili mi tylko, że Nokian ma pewne problemy z jakością
W serwisach oponiarskich to sami czesto maja problem z jakoscia wywazenia.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
parę serwisów i znajomych gumiarzy (co sklepy internetowe prowadzą) mówią o dwóch terminach - dla letnich opon to wrzesień, a dla zimówek luty/pocz marca. Wg nich ceny wtedy najlepsze. Gdy kupowałem letnie (Nokiany zresztą) to faktycznie we wrześniu cena 300 zł za Nokiana Z (215/60/ZR16) to była malina - w tym rozmiarze ceny poniżej 450 zł za porządną oponę nie schodzą - stąd wniosek - chyba mają rację.Niedźwiedź pisze:To ja wrócę do tematu - gdzie i kiedy kupić zimówki "po przecenach" ? Czy "po sezonie" jest dużo taniej czy nie warto "tracić rocznika"?
Co do zimówek - AZ się ze mną nie zgodził, uważając że kupowanie opony w lutym powoduje iż w zimie używac będziemy już półrocznej opony. Ja nie mogę pozwolic sobie na wymianę opon co rok

Nokian to Nokian, Pirelli to Pirelli, kontynuując von_tek filozoficzny
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Własnie zastanawiam sie nad kupnem opon zimowych i to dobrych.Mam forestera z 2002 roku i słuzy mi do jazdy w górach w sporych ilościach śniegu. Mam kiepskie opony ale jakos sobie radziłam w tym roku...chociaz trochę się namęczyłam.Jaki rozmiar najlepszy i jaka marka??Poradzcie bo ...nie czytałam całego wątku.Tylko proszę prostym i zrozumiałym językiem bo ja baba jestem. 

Teraz ?ewcia pisze:Własnie zastanawiam sie nad kupnem opon zimowych i to dobrych....

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
A jakie masz felgi i obecny rozmiar opon ?ewcia pisze:Własnie zastanawiam sie nad kupnem opon zimowych i to dobrych.Mam forestera z 2002 roku i słuzy mi do jazdy w górach w sporych ilościach śniegu. Mam kiepskie opony ale jakos sobie radziłam w tym roku...chociaz trochę się namęczyłam.Jaki rozmiar najlepszy i jaka marka??Poradzcie bo ...nie czytałam całego wątku.Tylko proszę prostym i zrozumiałym językiem bo ja baba jestem.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
Sprawdź rozmiar jaki potrzebujesz. Poszukaj w Nokianach albo Vredestein, ewentualnie jeszcze Michelin Pilot. tych 3 marek bym się trzymał jeżeli chcesz bardzo dobre opony. Nie wspomniałaś ile kasy chcesz wydać więc przyjmuję że budżet nieograniczonyewcia pisze:Własnie zastanawiam sie nad kupnem opon zimowych i to dobrych.Mam forestera z 2002 roku i słuzy mi do jazdy w górach w sporych ilościach śniegu.

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
no i jeszcze Bridgestone, continental, dunlop, uniroyal...OBK H6 pisze: Poszukaj w Nokianach albo Vredestein, ewentualnie jeszcze Michelin Pilot. tych 3 marek bym się trzymał jeżeli chcesz bardzo dobre opony.

Proszem bardzo:Niedźwiedź pisze: no i jeszcze Bridgestone, continental, dunlop, uniroyal...Ja bym się nie trzymał konkretnego producenta tylko skupiał się na konkretnych produktach danej marki.
Nokian WR G2
Vredestein Xtreme Wintrac
Michelin Pilot Alpin