Opony na zime:)jakie ??gdzie??

Opony letnie, zimowe, szutrowe, rajdowe. Felgi, koła, dojazdówki. Wszystko to, na czym Subaru się toczy.
Zablokowany
jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Opony na zime:)jakie ??gdzie??

Post 12 sty 2010, o 00:27

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ;-)

kajot
2 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 12 sty 2010, o 09:46

jarmaj pisze: No tak to już jest, że na przyczepnej nawierzchni szersza i niższa opona lepiej się zachowuje. Większa powierzchnia styku, a niższy profil mniej podwija się na zakrętach.
Tak myślałem.
Edit: Ale za to na błotku węższe powinny się lepiej zachowywać-mniej błota do wysunięcia spod opony... chyba ;-)
Ciekawi mnie tylko, co miał na myśli Konto usunięte pisząc, że na asfalcie to nie były już tak cudowne.
Bo jak nie jest to oznaką tragedii-to chyba warto je wziąć ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 12 sty 2010, o 10:32

kajot pisze: Ciekawi mnie tylko, co miał na myśli Konto usunięte pisząc, że na asfalcie to nie były już tak cudowne.
Może w porównaniu z letnimi. Gorzej, jak w porównaniu z osławionymi Geolanderami.

kajot
2 gwiazdki

Post 12 sty 2010, o 11:23

So What! pisze:
kajot pisze: Ciekawi mnie tylko, co miał na myśli Konto usunięte pisząc, że na asfalcie to nie były już tak cudowne.
Może w porównaniu z letnimi. Gorzej, jak w porównaniu z osławionymi Geolanderami.
Ale to chyba nie ta liga ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 12 sty 2010, o 12:07

So What! pisze:
Te, dowcipniś ;-) Nokiany były przed Geolandarami.

kajot to było ponad 3 lata temu i to były jeszcze zwykłe WR-y (nie G2). Z tego co pamiętam, to tak jak na śniegu były genialne, to na mokrym asfalcie jeździły słabo. Słabo odprowadzały wodę i były miękkie i głośne.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 12 sty 2010, o 12:24

Konto usunięte pisze: So What! napisał(a):

kajot napisał(a):Ciekawi mnie tylko, co miał na myśli Konto usunięte pisząc, że na asfalcie to nie były już tak cudowne.

Te, dowcipniś ;-) Nokiany były przed Geolandarami.

kajot to było ponad 3 lata temu i to były jeszcze zwykłe WR-y (nie G2). Z tego co pamiętam, to tak jak na śniegu były genialne, to na mokrym asfalcie jeździły słabo. Słabo odprowadzały wodę i były miękkie i głośne.
Nie to co Vredestein ;-)
Obrazek
Obrazek

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2010, o 12:52

Niedźwiedź pisze: Nie to co Vredestein ;-)
To oczywiste. Nokian to Nokian, a Vredestein to Vredestein :mrgreen:

kajot
2 gwiazdki

Post 12 sty 2010, o 13:35

So What! pisze:
Niedźwiedź pisze: Nie to co Vredestein ;-)
To oczywiste. Nokian to Nokian, a Vredestein to Vredestein :mrgreen:
Jak się wątek rozwinął w kierunku intelektualno-filozoficznym :mrgreen:

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 18 sty 2010, o 22:39

To ja wrócę do tematu - gdzie i kiedy kupić zimówki "po przecenach" ? Czy "po sezonie" jest dużo taniej czy nie warto "tracić rocznika"?
Obrazek
Obrazek

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 18 sty 2010, o 22:49

Niedźwiedź, u każdego wulkanizatora znajdziesz "wyjątkowe promocje posezonowe" :mrgreen: Oczywiście opony mało używane :)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 19 sty 2010, o 02:36

Niedźwiedź pisze: Czy "po sezonie" jest dużo taniej czy nie warto "tracić rocznika"?

Niedźwiedź, a ile lat zamierzasz tym Foresterem jeździć ?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 19 sty 2010, o 02:43

Niedźwiedź, jeszcze nie kupiles? :o czy jak?

Z tego co widze, 'po sezonie' w przypadku opon rozpoczyna sie w okolicy grudnia nawet - podobnie jak w przypadku aut, rozpoczynaja sie wyprzedaze - choc nie tak masowo.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 19 sty 2010, o 08:01

esilon pisze: Niedźwiedź napisał(a):Czy "po sezonie" jest dużo taniej czy nie warto "tracić rocznika"?

Niedźwiedź, a ile lat zamierzasz tym Foresterem jeździć ?
póki nie umrze. Forester. Znaczy plan jest mieć go "na zawsze". Więc przynajmniej przez dwa - trzy następne lata ;-) Taki przynajmniej plan.
remek pisze: Niedźwiedź, jeszcze nie kupiles? :o czy jak?

Z tego co widze, 'po sezonie' w przypadku opon rozpoczyna sie w okolicy grudnia nawet - podobnie jak w przypadku aut, rozpoczynaja sie wyprzedaze - choc nie tak masowo.

nie napinałem się na kupno bo moje aktualne są jeszcze ok. Ale to ich ostatni sezon. Więc jakby coś było w dobrej cenie to mógłbym kupić jeszcze przed wiosną. Zwłaszcza, że byłaby okazja wykorzystać takie opony na lodowcu w marcu.
Obrazek
Obrazek

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 19 sty 2010, o 11:33

Niedźwiedź pisze: póki nie umrze. Forester. Znaczy plan jest mieć go "na zawsze".

no to kup najlepsze , w perspektywie 2-3 lat 200, 300pln to jest 8 albo 5 zł miesięcznie ;-)

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 19 sty 2010, o 11:40

esilon pisze: no to kup najlepsze , w perspektywie 2-3 lat 200, 300pln to jest 8 albo 5 zł miesięcznie ;-)
czyli... Nokiany :giggle: ale czy one czasem nie są ...przereklamowane :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 sty 2010, o 12:11

Niedźwiedź, kupiłem WR G2 i jestem z nich zadowolony. W serwisie oponiarskim mówili mi tylko, że Nokian ma pewne problemy z jakością - wyważeniem opon. W przypadku opon, które kupiłem tego problemu nie ma.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 19 sty 2010, o 21:50

So What! pisze: W serwisie oponiarskim mówili mi tylko, że Nokian ma pewne problemy z jakością

W serwisach oponiarskich to sami czesto maja problem z jakoscia wywazenia. ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 sty 2010, o 23:05

Chloru, no jasne. Ci akurat nie meli.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 20 sty 2010, o 19:31

Niedźwiedź pisze:To ja wrócę do tematu - gdzie i kiedy kupić zimówki "po przecenach" ? Czy "po sezonie" jest dużo taniej czy nie warto "tracić rocznika"?
parę serwisów i znajomych gumiarzy (co sklepy internetowe prowadzą) mówią o dwóch terminach - dla letnich opon to wrzesień, a dla zimówek luty/pocz marca. Wg nich ceny wtedy najlepsze. Gdy kupowałem letnie (Nokiany zresztą) to faktycznie we wrześniu cena 300 zł za Nokiana Z (215/60/ZR16) to była malina - w tym rozmiarze ceny poniżej 450 zł za porządną oponę nie schodzą - stąd wniosek - chyba mają rację.
Co do zimówek - AZ się ze mną nie zgodził, uważając że kupowanie opony w lutym powoduje iż w zimie używac będziemy już półrocznej opony. Ja nie mogę pozwolic sobie na wymianę opon co rok :-) , więc szukałem w lutym nowych opon i też się nie zawiodłem (cenowo), ale niestety Pirelli SnowSport - chociaż nie narzekam na razie.
Nokian to Nokian, Pirelli to Pirelli, kontynuując von_tek filozoficzny
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

ewcia
0 gwiazdek
Auto: Forester

Post 2 mar 2010, o 22:38

Własnie zastanawiam sie nad kupnem opon zimowych i to dobrych.Mam forestera z 2002 roku i słuzy mi do jazdy w górach w sporych ilościach śniegu. Mam kiepskie opony ale jakos sobie radziłam w tym roku...chociaz trochę się namęczyłam.Jaki rozmiar najlepszy i jaka marka??Poradzcie bo ...nie czytałam całego wątku.Tylko proszę prostym i zrozumiałym językiem bo ja baba jestem. :-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 2 mar 2010, o 22:43

ewcia pisze:Własnie zastanawiam sie nad kupnem opon zimowych i to dobrych....
Teraz ? :o
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 2 mar 2010, o 22:43

ewcia pisze:Własnie zastanawiam sie nad kupnem opon zimowych i to dobrych.Mam forestera z 2002 roku i słuzy mi do jazdy w górach w sporych ilościach śniegu. Mam kiepskie opony ale jakos sobie radziłam w tym roku...chociaz trochę się namęczyłam.Jaki rozmiar najlepszy i jaka marka??Poradzcie bo ...nie czytałam całego wątku.Tylko proszę prostym i zrozumiałym językiem bo ja baba jestem. :-)
A jakie masz felgi i obecny rozmiar opon ?
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 mar 2010, o 09:26

ewcia pisze:Własnie zastanawiam sie nad kupnem opon zimowych i to dobrych.Mam forestera z 2002 roku i słuzy mi do jazdy w górach w sporych ilościach śniegu.
Sprawdź rozmiar jaki potrzebujesz. Poszukaj w Nokianach albo Vredestein, ewentualnie jeszcze Michelin Pilot. tych 3 marek bym się trzymał jeżeli chcesz bardzo dobre opony. Nie wspomniałaś ile kasy chcesz wydać więc przyjmuję że budżet nieograniczony ;-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 3 mar 2010, o 09:31

OBK H6 pisze: Poszukaj w Nokianach albo Vredestein, ewentualnie jeszcze Michelin Pilot. tych 3 marek bym się trzymał jeżeli chcesz bardzo dobre opony.
no i jeszcze Bridgestone, continental, dunlop, uniroyal... :roll: Ja bym się nie trzymał konkretnego producenta tylko skupiał się na konkretnych produktach danej marki.
Obrazek
Obrazek

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 mar 2010, o 09:39

Niedźwiedź pisze: no i jeszcze Bridgestone, continental, dunlop, uniroyal... :roll: Ja bym się nie trzymał konkretnego producenta tylko skupiał się na konkretnych produktach danej marki.
Proszem bardzo:
Nokian WR G2
Vredestein Xtreme Wintrac
Michelin Pilot Alpin

Zablokowany