Opony letnie

Opony letnie, zimowe, szutrowe, rajdowe. Felgi, koła, dojazdówki. Wszystko to, na czym Subaru się toczy.
barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Re: Opony letnie

Post 26 mar 2011, o 01:25

GT III pisze:Obułem dzisiaj lanosa w RE050A, smak i zapach chyba podobny jak w sz90. Ogólnie zapowiadają się bardzo pozytywnie. Mają jednak jedną wadę.. przy 110 pojawia się huczenie jakby wszystkie łożyska na raz miały wejść w drugą kosmiczną :o . Na szczęście przy 120 hałas zanika :thumb: .
Re 050 nie należą do najcichszych generalnie. Ale to też kwestia temperatury, mocno hałasują jak jest zimno, a jak będzie 15st i więcej, to już znacznie lepiej 8-)

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 30 mar 2011, o 13:05

Niestety też bardzo lubią się zząbkować :-/
Miałam takie w Leonie vel. Stefanie. Wtedy o dopiero huczą jak jasna cholera...
Ale mi to specjalnie nie przeszkadzało ;-)

Na Ko też czekają już funkiel nowe laczki. Tym razem Bridgestone Turanza ER300. 8-)
W podobnej cenie jak Firestony Firehawki SZ90, a chyba jednak trochę lepsze.
Czarownica prawdę Ci powie :D

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH
Polubione posty: 0

Post 30 mar 2011, o 13:57

Chloru pisze:SZ90
Mam w GT. Pierwszorzędna opona. ;-)
Obrazek

dareq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93

Post 30 mar 2011, o 17:33

Ja od wczoraj mam opony które kupiłem u Łukasza Uniroyal RainExpert....bardzo fajna oponka :-)

ps

Dzięki łukasz :thumb:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 1 kwie 2011, o 23:12

Felgi w Legasiu pomalowane, oponki założone.
lukass dzięki, miło było poznać

Polecam tego Allegrowicza :mrgreen:

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 2 kwie 2011, o 08:16

Godlik pisze: lukass dzięki, miło było poznać
I wzajemnie, choć ze względu na to, że mój głos jest na urlopie, to za duzo nie pogadaliśmy :mrgreen:
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 5 kwie 2011, o 18:59

Jak szanowna Brać myśli , co lepsze :idea: :
1.Firestone FIREHAWK SZ90
czy
2.Bridgestone POTENZA RE050A

a no i 205 czy 215 :idea:

Będę wdzięczny :cofee:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 235 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 5 kwie 2011, o 20:03

Dolce far niente ;-)

myotis
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Legacek 98, Outback 96, i Outback 00

Post 6 kwie 2011, o 02:41

Nie bijcie, ale nie chciało mi się przekopywać przez 33 strony postów :whistle:

Ktoś może polecić jakieś kapcie do Legaca 195/60 R15? Jeżdżę sporo (na letnich ~30kkm rocznie) z czego dużo w terenie (las, błoto). Niestety doprowadzenie Legasia do porządku po poprzednim właścicielu trochę zmasakrowało mi portfel (a końca nie widać :-( ) i mam na opony ok. 1000 + montaż. Chętnie też przyjmę info gdzie we Wrocku założyć.

Tak się nad tymi zastanawiam: http://www.oponeo.pl/dane-opony/yokoham ... 0-r15-88-h

PozdR
"Rock’n‘Roll’n‘Rock"

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 6 kwie 2011, o 02:53

Piter 35 pisze:Jak szanowna Brać myśli , co lepsze :idea: :
czy

Porównywać nie mogę, bo nigdy na sz90 nie jeździłem, ale re050 jest tak dobra, że ja chyba bym nie eksperymentował ;-)

lukass
5 gwiazdek

Post 6 kwie 2011, o 07:32

myotis pisze: Ktoś może polecić jakieś kapcie do Legaca 195/60 R15? Jeżdżę sporo (na letnich ~30kkm rocznie) z czego dużo w terenie (las, błoto).
Do Twoich zastosowań lepsze będą te: http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroya ... 0-r15-88-h tylko w trochę niższej cenie niz ta na oponeo.

mzy
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 6 kwie 2011, o 08:28

jarmaj pisze:
Piter 35 pisze:Jak szanowna Brać myśli , co lepsze :idea: :
czy
Porównywać nie mogę, bo nigdy na sz90 nie jeździłem, ale re050 jest tak dobra, że ja chyba bym nie eksperymentował ;-)
Ja z kolei nie jeździłem na 050, ale SZ90 jest bardzo fajna :) Niumen jeździł na obu, może porówna :)

EDIT: Niumen nie ma tu konta, więc cytuję z gg:
050 jest kulturalniejsza, na pewno większe przebiegi, lepiej w deszczu trochę, ale na asfalcie do SZ90 nie ma podejścia - ja jestem za SZ90. Do tego na SZ90 bardzo fajnie czuć moment utraty przyczepności, jak się przegnie.

Z tym ostatnim mogę się w pełni zgodzić :-)
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2011, o 09:03 przez mzy, łącznie zmieniany 1 raz.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 6 kwie 2011, o 08:54

Piter 35 pisze: Jak szanowna Brać myśli , co lepsze :idea: :
czy
Brałbym RE050A. Właśnie takie zresztą kupiłem do Legacy.

myotis, z tańszych opon podobnie, jak lukass, wybrałbym raczej opony Uniroyal RainExpert. Z trochę droższych: Continental ContiPremiumContact 2 albo Bridgestone ER300.

lukass
5 gwiazdek

Post 6 kwie 2011, o 09:55

So What! pisze: Z trochę droższych: Continental ContiPremiumContact 2 albo Bridgestone ER300.
Tylko że te nie sprawdzą się w błotku/piachu itd. a kolega napisał że często tam jeździ. Ten Uniroyal to jedyna znana mi opona która jest bardzo dobra na mokrym asfalcie, dobra na suchym i poradzi sobie w lekkim terenie. Zresztą niech za rekomendację posłuży to że dokładnie na takich w zeszłym sezonie wygrałem w klasie 2 rundy Pucharu Toru Słomczyn (3 razy przejeżdzane 3 odcinki szutrowe) i jednocześnie byłem 3 oraz 6 w generalce przegrywając jedynie z autami typu STi, EVO, Legac T, ale części tych aut wklepałem, a konkurencja głownie jechała na szutrówkach, a tor na slicku :idea: - a ja na żywioł wszystko na RainExpercie :mrgreen:
A nie napisałem najwazniejszego - że ja jechałem tylko Justynką, która tak od reszty miała średnio 200-250 KM mniej :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 kwie 2011, o 10:25

lukass pisze: Tylko że te nie sprawdzą się w błotku/piachu itd. a kolega napisał że często tam jeździ.
Pytanie, jaki teren. Ale rzeczywiście Uniroyal wydaje się najsensowniejszy.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 6 kwie 2011, o 10:40

lukass pisze:
So What! pisze: Z trochę droższych: Continental ContiPremiumContact 2 albo Bridgestone ER300.
Tylko że te nie sprawdzą się w błotku/piachu itd. a kolega napisał że często tam jeździ. ...
ER300 dawały radę - ale w tym rozmiarze starej wersji nie kupisz, CPC2 jeszcze nie testowałem w takich warunkach - może być faktycznie kiepsko..
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 kwie 2011, o 11:04

Piter 35, do tej pory miałam re050, przedwczoraj założyłam SZ90. Dużo nie przejechałam, ale z zasadniczych różnic, zauważyłam że SZ90 są duuuużo cichsze.
Przejechałam ze 30km w dość porządnym deszczu, zaraz po założeniu, czyli jeszcze wymazane tymi wszystkimi fabrycznymi konserwami - trzymają się drogi jak wściekłe.
Nie widzę (poza dźwiękiem) żadnych różnic w porównaniu do re050. Próbowałam zerwać przyczepność na suchym - ni ch... chyba trudniej niż w Potenzach (chociaż te były już trochę zmęczone).
SZ90 skręca świetnie, w deszczu świetnie, trasy jeszcze nie robiłam, ale jutro jadę, to powiem w razie gdybym odnotowała jakiekolwiek odstępstwa od re050.
Na razie jestem bardzo zadowolona z tego nabytku, a jak by nie patrzeć, na całym aucie to jakieś 400zł mniej niż re050.

myotis
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Legacek 98, Outback 96, i Outback 00

Post 6 kwie 2011, o 12:51

So What! pisze: Pytanie, jaki teren. Ale rzeczywiście Uniroyal wydaje się najsensowniejszy.
Taką mam pracę, że muszę w dziwne miejsca w górach dojechać - z reguły lasy i błoto, kamienie, piach koleiny pod górkę/ z górki. Dzięki za szybki odzew, chyba rzeczywiście założę te Uniroyal'e :thumb:
"Rock’n‘Roll’n‘Rock"

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 7 kwie 2011, o 13:24

barbie pisze:Piter 35, do tej pory miałam re050, przedwczoraj założyłam SZ90. Dużo nie przejechałam, ale z zasadniczych różnic, zauważyłam że SZ90 są duuuużo cichsze.
Tak jak kiedyś pisałam, o ile RE050 to dobra opona, o tyle ma straszne tendencje do ząbkowania się i wtedy staje się strasznie głośna. Czasem dzwięki potrafią przypominać rozwalone łożyska.

Jeździłam na Potenzach RE050 i na Turanzach ER300, z tych dwóch stosunek jakości do ceny zdecydowanie na korzyść ER300.
Czarownica prawdę Ci powie :D

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 kwie 2011, o 13:52

zofija pisze:
barbie pisze:Piter 35, do tej pory miałam re050, przedwczoraj założyłam SZ90. Dużo nie przejechałam, ale z zasadniczych różnic, zauważyłam że SZ90 są duuuużo cichsze.
Tak jak kiedyś pisałam, o ile RE050 to dobra opona, o tyle ma straszne tendencje do ząbkowania się i wtedy staje się strasznie głośna. Czasem dzwięki potrafią przypominać rozwalone łożyska.

Jeździłam na Potenzach RE050 i na Turanzach ER300, z tych dwóch stosunek jakości do ceny zdecydowanie na korzyść ER300.
Ciekawe, czy problem "ząbkowania" dotyczy też modelu RE 050A.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 kwie 2011, o 21:24

Jestem po pierwszej trasie na SZ90, zachwyt nie mija. Było mokro, ślisko i dość dziurawo, a opony spisują się świetnie. Powiem szczerze, że mnie się jeździ chyba lepiej niż na re050, które przy temperaturach rzędu kilku stopni robiły się twarde i mało przewidywalne. Tutaj tego problemu nie widzę, jest świetnie. Naprawdę jestem zachwycon :-d

GT III
2 gwiazdki
Auto: Lanos 2,0 N/A MY08

Post 8 kwie 2011, o 20:38

zofija pisze:Tak jak kiedyś pisałam, o ile RE050 to dobra opona, o tyle ma straszne tendencje do ząbkowania się i wtedy staje się strasznie głośna. Czasem dzwięki potrafią przypominać rozwalone łożyska.
Ja mam funkiel nówka nie wyząbkowane a w okolicy 110km/h dają po uszach tak jak opisujesz. Barbie pocieszała że na ciepło będzie ciszej ale jakoś tak nie bardzo, raczej od rodzaju asfaltu zależy.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2011, o 23:30

GT III pisze:
zofija pisze:Tak jak kiedyś pisałam, o ile RE050 to dobra opona, o tyle ma straszne tendencje do ząbkowania się i wtedy staje się strasznie głośna. Czasem dzwięki potrafią przypominać rozwalone łożyska.
Ja mam funkiel nówka nie wyząbkowane a w okolicy 110km/h dają po uszach tak jak opisujesz. Barbie pocieszała że na ciepło będzie ciszej ale jakoś tak nie bardzo, raczej od rodzaju asfaltu zależy.
Ja słyszałam wyraźną różnicę w dźwiękach zależną od temperatur. I ogólne zachowanie na zimno jakby gorsze. A jeździłam na 2 kompletach re050, więc to raczej nie były cechy osobnicze... no chyba że moje ;-)

GT III
2 gwiazdki
Auto: Lanos 2,0 N/A MY08

Post 9 kwie 2011, o 21:03

Jest nowy trop w sprawie :). W 1,6 też tak huczało tylko że przy 80 km/h i też miałem teorie że to opony. Pożyczyłem go ojcu na kilka miesięcy a ten nie zdzierżył i wymienił łożyska z przodu. Efekt ... cisza :thumb: .

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 12 kwie 2011, o 13:01

barbie, bardzo dziękuję za rzeczową opinię z codziennego użytkowania . Zdecydowałem się na SZ90 . Pozostałym doradcą również dziękuję . Jak założę to się podzielę info o oponkach, aczkolwiek jeżdżę jak kapelusz więc nie będzie to super opinia :mrgreen:

Zablokowany