Hej,
Wiem, że pewnie temat rzeka jednak spróbuje swojego szczęścia tutaj, jako że już drugi tydzień nie mogę spokojnie spać :)
Ale po kolei :P
Moja Impreza jeździ obecnie na 16 calowych felgach Compomotive . Mam też drugie felgi 16-calowe (chyba ori od Imprezy GT), które obecnie mają zimowe kapcie, ale że bardziej mi się podobają w związku z tym pewnie już w przyszłym roku to na nich będą letnie opony - ale to inna historia
oraz na oponach Zeetex HP102+ XL w rozmiarze 205/50 R16 czyli Ori (chyba - po przejrzeniu mnóstwa "mądrych" stron zacząłem mieć wątpliwości :P)
Nie jestem jednak do końca przekonany o jakości tego ogumienia - czy ktoś miał okazję jeździć na takich lub podobnych i może się wypowiedzieć?
W związku z tym rozważam zmianę opon na inne - celem jest dynamiczna jazda po mieście / poza miastem oraz spontaniczne wypady na jakieś track day'e.
Wiem że nie ma rozwiązań uniwersalnych ale jako że na razie będę pompować budżet w blacharkę to chciałbym prosić o opinię o poniższych oponach. Może ktoś może polecić również inne opony w podobnych cenach?
Uniroyal Rainsport 3
Dunlop SP Sportmaxx RT
Dunlop SP Sport Bluresponse
Celowo podałem linki do opon w ciut innym rozmiarze bo tego dotyczy moje drugie pytanie. Opony w rozmiarze 205/50 R16 są droższe i mniej dostępne niż takie same w rozmiarze 205/55 R16. Pytanie brzmi czy można bezproblemowo założyć ten drugi wariant na te same felgi? Różnica jest chyba zbyt mała żeby opony ocierały czy działo się z nimi coś złego? Czy różnica w prowadzeniu będzie mocno odczuwalna? Domyślam się że 55 będzie bardziej komfortowa kosztem pewności w szybkich łukach ale czy będzie to duża różnica czy tylko ledwo wyczuwalna w bądź co bądź leciwym 200+ konnym GTku? :)
Bije się z myślami też czy jest sens zmieniać obecne Zeetexy na te przedstawione wyżej czy jednak jest to mało opłacalne i lepiej jeździć na obecnych, dozbierać i iść w klasę premium… chociaż z drugiej strony Dunlopy to już raczej premium :)
Pozdrawiam
Opony do Subaru Impreza GT '97
Hej, mały update. Na "zimowych" felgach mam rozmiar opon 195/55 R16.
Czy w związku z tym mogę założyć letnie 205/55 R16 czy nie będą pasować? Jakie będą różnice w pokazywanej prędkości?
Czy ktoś spotkał się może z wymienionymi przeze mnie w poprzednim poście oponami i może dać swoją opinię?
Pozdrawiam
Czy w związku z tym mogę założyć letnie 205/55 R16 czy nie będą pasować? Jakie będą różnice w pokazywanej prędkości?
Czy ktoś spotkał się może z wymienionymi przeze mnie w poprzednim poście oponami i może dać swoją opinię?
Pozdrawiam
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 37 razy
- Polubione posty: 76 razy
205/55 ma większy profil co za tym idzie gorzej będzie trzymać sie w zakrętach.
Nie kombinuj.
Załóż opony w odpowiednim rozmiarze dla gieteka i będzie git.
Oczywiście mam na myśli dobre opony a nie jakieś zetexy
Nie kombinuj.
Załóż opony w odpowiednim rozmiarze dla gieteka i będzie git.
Oczywiście mam na myśli dobre opony a nie jakieś zetexy
Ganiałem w ośće o dość słabej trakcji(ze wzgledów konstrukcji zawieszenia) na Rainsportach 3, trakcja dużo lepsza. Szybkie zużycie + - 30k km zrobiłem i ponad pół opon nie miałem, a poza sezonem wiosenno-jesiennym ganiały na tyle. Z wad troche miękkie boki, więc kup wzmocnione/ z wyższym indeksem prędkości. A i zapomniałbym, troszkę głośne tak od 160.
Po mokrym lepi niesamowicie, po rozgrzanym asfalcie sutów nie rwie, jakby za miękka mieszanka.
Po mokrym lepi niesamowicie, po rozgrzanym asfalcie sutów nie rwie, jakby za miękka mieszanka.
Dzięki za spostrzeżenia :) W takim razie poczekam i kupię odpowiedni profil Czekam jeszcze na opinie odnośnie Dunlop SportMaxx lub jakiś innych opon porównywalnych do Rainsportów
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 37 razy
- Polubione posty: 76 razy
Sportmax to dobra opona.
Na uniroyale w tym roku było sporo zastrzeżeń jeśli chodzi o "bicie"
Jakaś wadliwa partia wyszła w 17 i 18 szczególnie.
Na uniroyale w tym roku było sporo zastrzeżeń jeśli chodzi o "bicie"
Jakaś wadliwa partia wyszła w 17 i 18 szczególnie.