OBK H6 pisze:
zgadzam się, że w H6 tak różowo nie jest, ale...
3 stC niby to duża różnica nie jest - tylko, że mówimy o pracy silnika optymalnej, czyli że w przypadku pracy pod obciążeniem, chodząca klima, temp zewn itd dla silnika z gazownią ona podniesie się z tych 98 stC jeszcze w górę - i co wtedy?
Ostatnio jechałem trasę z Gdańska do Poz załadowanym autem i po jakichś 200km zapaliła się kontrolka Check Engine - czyli tak jak mówisz silnik jechał obciążony (jak i całe auto) i jednak dostał w d...
w drodze do gdańska, przy podobnym obciążeniu i jeździe na Pb - zero kontrolek.
Ja nie wiem ile jest dokładnie w stopniach roznicy, bo jej nie mierze, ale po ponad 45kkm zrobionych na LPG, nie widze roznicy w jezdzie LPG-noPB na wskazniku na desce, czyli zakladam, ze jest on w granicach bledu pomiarowego termometru zainstalowanego w OBK. A dziala on dobrze, bo jak mialem malo plynu i byl zapowietrzony ukl (po naprawie blacharskiej) to doszlo prawie pod czerowne i to na noPB
To, ze jakis serwis poweidzial, ze jest to 3oC, no cuz rozne rzeczy serwisy mowia ... wystarczy pojechac do ASO SIPu i zapytac o LPG

. Jak bede mial w jakis weekend chwile, to specjalnie dla ciebei przejade sie z podpietym laptopem i posprawdzam temp silnika na noPB i LPG - chco moze Jako sie wcesniej wypowie.
To ze wywalilo ci check engine niczego nie dowodzi, check engine moze wywalic z racji kilkuset powodow, zczytales bledy, wiesz ze jest to spowodowane przegrzewaniem, jestes pewny ze masz sprawny ukl chlodzenia, itd ? To nic nie dowodzi, ja zrobilem setki km po austostradach, w tym z 4os +full bagaznik przy wiekszych predkosciach i jedynie co zauwazylem to zwiekszone zuzycie LPG

.
W OBK z racji dosc czulej elektroniki wywala checka z bledem katalizatora (Po420 o ile pamietam) co swiadczy 90% przypadkow o zlym skladzie mieszanki, czyli niepoprawnej regulacji instalki. Przerabialem to kiedys.