Zimówki a zapas
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Zimówki a zapas
Hej,
za jakiś czas mam zamiar wybrać się na snowboard do Austri. Jechać będę na zimówkach (dosyć oczywiste), ale na zapasie jest jakiś geolander. I to dodatkowo w innym rozmiarze - zimówki 205/60/16, zapas 215/60/16. Czy w razie konieczności zmiany koła założenie zapasu niezimowego (nie wiem czy czasem ten Geo nie jest m+s) jest ok czy nie ok - wiem że dla prowadzenia auta to fajnie nie jest, ale bardziej pytam o kwestię techniczną - czy coś "nie poleci"? Co do różnic rozmiaru - czy wystarczy zmniejszyć ciśnienie w GEO tak żeby "pi razy oko" koło miało tą samą średnicę co reszta w innym rozmiarze?
PZDR
za jakiś czas mam zamiar wybrać się na snowboard do Austri. Jechać będę na zimówkach (dosyć oczywiste), ale na zapasie jest jakiś geolander. I to dodatkowo w innym rozmiarze - zimówki 205/60/16, zapas 215/60/16. Czy w razie konieczności zmiany koła założenie zapasu niezimowego (nie wiem czy czasem ten Geo nie jest m+s) jest ok czy nie ok - wiem że dla prowadzenia auta to fajnie nie jest, ale bardziej pytam o kwestię techniczną - czy coś "nie poleci"? Co do różnic rozmiaru - czy wystarczy zmniejszyć ciśnienie w GEO tak żeby "pi razy oko" koło miało tą samą średnicę co reszta w innym rozmiarze?
PZDR
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
Re: Zimówki a zapas
W najgorszym razie polecą napędy.Niedźwiedź pisze: Czy w razie konieczności zmiany koła założenie zapasu niezimowego (nie wiem czy czasem ten Geo nie jest m+s) jest ok czy nie ok - wiem że dla prowadzenia auta to fajnie nie jest, ale bardziej pytam o kwestię techniczną - czy coś "nie poleci"? Co do różnic rozmiaru - czy wystarczy zmniejszyć ciśnienie w GEO tak żeby "pi razy oko" koło miało tą samą średnicę co reszta w innym rozmiarze?
Na wszelki wypadek weź komplet Geolanderów na zmianę

- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
Niedźwiedź, myślisz, że gdyby nie działało to Azrael by Ci to proponował?
czarne jest piękne...
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
vibowit, kilka lat temu próbowałem i nie działało. Dlatego pytam. Może się coś zmieniło. Czy pianka faktycznie utrzyma ciśnienie na tyle, żeby nie było takiego samego efektu jak przy założeniu opony o innym rozmiarzevibowit pisze: Niedźwiedź, myślisz, że gdyby nie działało to Azrael by Ci to proponował?

Poza tym pianka przy wyjeździe do Austrii jakoś mnie nie przekonuje. Trochę jest km.
Całe szczęście mam taką samą oponę na zapas tylko, że ...400km od Wawy i zastanawiam się czy jechać po nią. Stąd moje pytania.
Pianka działa na gwoździa lub coś podobnego, jak uszkodzeniu ulegnie ścianka boczna lub konstrukcja opony to pozamiatane - laweta.
- So What!
- 6 gwiazdek
Miś jest podejrzliwy z naturyvibowit pisze: Niedźwiedź, myślisz, że gdyby nie działało to Azrael by Ci to proponował?

Czy po użyciu pianki (oczywiście w sytuacji, gdy pianka zadziała) opona nadaje się do wyrzucenia, czy też da/opłaca się usunąć piankę i naprawić oponę?Azrael pisze: Pianka działa na gwoździa lub coś podobnego, jak uszkodzeniu ulegnie ścianka boczna lub konstrukcja opony to pozamiatane - laweta.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
Niedźwiedź, w naszym kraju występuje opcja kurier. Zdecydowanie tańsza niż 800 km Forkiem Turbo.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
poproszę o namiaryChloru pisze: Niedźwiedź, w naszym kraju występuje opcja kurier. Zdecydowanie tańsza niż 800 km Forkiem Turbo.

Trzeba będzie tak zrobić...żadnego druciarstwa ;)
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Niedźwiedź pisze:działa to?Azrael pisze: weź piankę.
Azowi chodziło o taką piankę:

Żebyś miał na czym miał przenocować oczekując pomocy.
Osobiście poleciłbym uzupełnić ekwipunek o namiot.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
jarmaj pisze: Osobiście poleciłbym uzupełnić ekwipunek o namiot.
Bardzo eleganckie, dedykowane do forka można nabyć tutaj: http://www.sportomotoring.com/subaru-fo ... -tent.html

Konto usunięte pisze: Bardzo eleganckie, dedykowane do forka można nabyć tutaj: http://www.sportomotoring.com/subaru-fo ... -tent.html
Ci właściciele Foresterów są nienormalni

- So What!
- 6 gwiazdek
Sądząc po treści jego postów, z namiotem ciężko idzie się dogadaćjarmaj pisze: Osobiście poleciłbym uzupełnić ekwipunek o namiot.

- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
So What! pisze: jarmaj napisał(a):Osobiście poleciłbym uzupełnić ekwipunek o namiot.
Sądząc po treści jego postów, z namiotem ciężko idzie się dogadać![]()
że jak?

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
Konto usunięte pisze: Niedźwiedź napisał(a):że jak?
memberlist.php?mode=viewprofile&u=926![]()

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
Niedźwiedź pisze: poproszę o namiary
http://www.google.com

So What!, z namiotem jakoś pójdzie, ciekawe jak z materacem ?

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
To ja już wiem po co Ci były te plandeki grubeKonto usunięte pisze:jarmaj pisze: Osobiście poleciłbym uzupełnić ekwipunek o namiot.
Bardzo eleganckie, dedykowane do forka można nabyć tutaj: http://www.sportomotoring.com/subaru-fo ... -tent.html

- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/