Wysokie spalanie Foryś 2.0. - 1998r.

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
willy
0 gwiazdek
Auto: subaru forester
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wysokie spalanie Foryś 2.0. - 1998r.

Post 19 lut 2010, o 12:47

Nie wiem co sie stało, lecz od pewnego czasu mój Foryś zaczął żłopać, paliwko , że za niedługo bede musial chyba za sobą wozic beczke z benzynką, żeby gdzieś dalej dojechać :))
Ale do rzeczy przez cały czas poruszam się można powiedzieć na trasie ( nie ma krzyżówek, świateł itp. ) z predkościami od 80-100km/h ( nie ma gdzie sie rozpędzić :(( ) i nie moge zejści poniżej 10l. Na zbiorniku praktycznie przejadę 500-520km. Po przeliczeniu wychodzi , że spala ok. 10,5 litra na 100km.
Tak jak powiedziałem nie mam sie gdzie rozpedzic , dlatego jeżdżąc z prędkościami 80-100km/h nie uważam za jazde dynamiczną , a spalalanie wcale nie maleje.
Moze ktoś podpowie co sie mogło podziać, gdzie szukać przyczyny.
Wymieniłem świece, przewody, filtr paliwa i nic - dalej to samo.
Gdzie szukac przyczyny, może to którys z czujników, gdyż osotanio miałem problem z czujnikiem spalania stukowego, lecz to juz zostało naprawione.

willy
0 gwiazdek

Re: Wysokie spalanie Foryś 2.0. - 1998r.

Post 19 lut 2010, o 12:51

Acha zapomniałem dodać, że sprawa moim zdaniem wiąze sie ze złym spalaniem paliwa, gdyż zajeb..... czuć na postoju spalinami na zewnatrz .
Robiłem analizę spalin i ledwo mieści sie w wyznaczonych granicach - praktycznie oscyluje w górnej granicy dopuszczalnej normy.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 19 lut 2010, o 13:19

Lambda może.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 19 lut 2010, o 13:20

czujnik temp silnika, przepływka... bez diagnostyki ciężko strzelać. Ja bym czujnik strzelony stawial chyba.

willy
0 gwiazdek

Post 19 lut 2010, o 15:52

czujnik temp. silnika jest chyba sprawny. Wskaźnik temp. wskazuje w połowie temp. silnika, wentylatory sie włączają. Jak inaczej rozpoznać , że jest on zepsuty ?

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 19 lut 2010, o 16:04

A czy nie ma osobnego czujnika do ECU a innego do wskaźnika ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 19 lut 2010, o 16:04

willy, wskaxnik temperatury okrzysta z innego czujnika niż ECU.

Podłaczyć urządzenie diagnostyczne i zobaczyćjaka jest wskazywana temperatura.

willy
0 gwiazdek

Post 19 lut 2010, o 16:24

Dzięki Azarel będę musiał sprawdzić wskazania czujnika temp.
Później napiszę.

willy
0 gwiazdek

Post 8 mar 2010, o 13:55

Witam ponownie. Dokonałem sprawdzenia wszystkich parametrów , czujnika temp. czasów wtrysku paliwa i nic , nie ma żadnego błedu. Wszystko w jaknajalepszym porządku. Nie ma sie czego czepić, a w/g wskazań powinien palić opary paliwa.
Padło takie stwierdzenie, że moga być wypalone gniazda zaworów. Co wy na to ? Z drugiego żródła padło stwierdzenie, że ma to związek z cewką i mozliwością jej przebicia i brakiem dobrej iskry. jednak w nocy nie widac aby gdzieś iskra goniła. To wszystko to jest takie gdybanie.
Ponadto czego wcześniej nie pisałem silnik jak jest rozgrzany pracuje równo na wolnych obrotach. W momencie dodania gazu wpada w dziurę.
Czy ktos ma jakis pomysł :x

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 8 mar 2010, o 21:04

A jakie jest ciśnienie paliwa, sprawdzał ktoś?
Wpadanie w dziurę jest typowe dla zalewania silnika.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

willy
0 gwiazdek

Post 9 mar 2010, o 08:16

ciśnienia paliwa nie sprawdzałem, ale w najbliższym czasie bede się bawił dalej to coś napisze,

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 9 mar 2010, o 21:16

Przytoczę opis przypadku, który diagnozowaliśmy.
Objawy podobne do opisanych,
diagnoza elektroniczna - bez błędów,
odczyty parametrów - bogata mieszanka,
czas wtrysku - w normie,
sonda lambda - sprawna,
ciśnienie paliwa - w normie,
instalacja zapłonowa (cewki, przewody, świece) - sprawne.
czyli tak w zasadzie CO? :wall:
Okazało się, że regulator ciśnienia paliwa miał nieszczelną membranę. Nieszczelność była na tyle mała, że nie wpływała na ciśnienie ale powodowała przedostawanie się paliwa przez wężyk do kolektora ssącego i niekontrolowane wzbogacenie mieszanki. :o
Wymiana regulatora pomogła.

To tak dla zaostrzenia pasji badawczej ;-)
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

willy
0 gwiazdek

Post 11 mar 2010, o 09:59

Już nie miałem żadnego pomysłu, dlatego poprosiłem znajomego aby coś podziałać metodą prób i błędów. Szczęście, że jest to taki sam model. Zaczęlismy sie bawić w przekaładanie różnych rzeczy czujników itp. i sprawdzać poprostu metoda prób i błędów. Okazało się, że napewno coś jest z cewką, gdyż po jej wymianie zgubiła sie tzw.dziura, która wcześniej była w momencie dodania energicznie gazu. Pewnie brak dobrej iskry. ( a tam na marginiesie ile kosztuje cewka Foryś 2.0. 122km. 98r. ) Dalej jednak pozostał problem z lekkim szarpaniem podczas przyspieszania i to wystepuje praktycznie na każdym biegu, kiedy przy małej prędkości zmienimy bieg na niższy i chcemy samochód rozpędzić to wtedy samochód poszarpuje no i niestety spalanie sie nie zmniejszyło.
Gebolp dzięki za podpowiedź bo juz czasami w ramach wkurwi....... to utopiłbym go gdzieś w rzece.

ODPOWIEDZ