wymiana silnika z 1.8 na 2.0

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96
Polubił: 0
Polubione posty: 0

wymiana silnika z 1.8 na 2.0

Post 14 mar 2010, o 23:48

witam serdecznie ;-) mam subaru impreze 1.8 99rok zwaną dalej "biorcą" oraz rozbitą subaru impreze 2.0 98 rok zwaną dalej "dawcą",niby wszystko wyczytałem na forum o zamianie silnika,komputer,wiązka,ewentualnie zawieszenie itd. itd. ale nigdzie nie doczytałem się problemu związanego z imobilajzerem,otóż biorca ma imo a dawca nie, czy mogą w związku z tym wystąpić jakieś problemy? i co by trzeba ewentualnie jeszcze przełożyć? uprzedzając pytania fachowców "że w 99 nie było 1.8" odpowiadam że mieszkam w irlandii gdzie rok produkcji to rok pierwszej rejestracji,dziękuje za pomoc i pozdro wielkie

JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: wymiana silnika z 1.8 na 2.0

Post 15 mar 2010, o 14:52

Jak przekładasz całość z elektryką to nie widzę problemu z immobilizerem. Przecież ECU nie wie w jakiej jest budzie.

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 15 mar 2010, o 15:08

czyli możemy wymienić sam silnik i comp.? wyczytałem na forum że te silniki są współ wymienne,instalacja elektryczna w komorze silnika jest identyczna,jeśli podłączymy nowy komp z 2.0 to imo. poprostu nie będzie działać? dzięki Azrael :thumb:

Azrael
6 gwiazdek

Post 15 mar 2010, o 15:09

Jeżlei pinouty są te same rzeczywiście to tak. A czy są te same to nie wiem. Nie mam schematów do takich modeli starych.

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 15 mar 2010, o 15:23

starych ale pięknych :oops: dzięki Azrael poprubujemy i damy znać na forum dla innych, a w waszej firmie juz ktoś kiedys robił taką zamiane tylko że na 2.0 turbo,tylko nic właśnie nie napisał w swoim poście o imo., wkażdym razie dzięki serdeczne :thumb:

Azrael
6 gwiazdek

Post 15 mar 2010, o 15:30

lucza, Szociu robił ale on robił z 1.8 US spec na 2.0 Turbo JDM i tam całe instalacje były chyba przekładane.

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 15 mar 2010, o 15:42

nnoooo właśnie,w sobote zaczynamy rozbiurke i po krótkiej acz bużliwej naradzie stwierdziliśmy że niema co ryzykować i skoro mamy kompletne auto to odrazu zrobimy komplet tak jak Szociu,będzie najpewniej,dzięki wracam do pracy :cofee:

ODPOWIEDZ