Szum przy hamowaniu silnikiem

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Zwibel
2 gwiazdki
Auto: Impreska GL Sport
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Szum przy hamowaniu silnikiem

Post 19 lut 2010, o 15:47

Od jakiegoś czasu pojawił się szum podczas odpuszczania gazu w trakcie jazdy. Dźwięk pojawia się tylko podczas hamowania silnikiem, jadąc na lucie lub wysprzegląjąc z biegu jest cisza. Głośność zmienia się troche wraz z wjazdem na nierówności.
Miałem nadzieje że jak mrozy odpuszczą to przejdzie niestety dalej to samo. Gdzie może tkwić problem?? Byłem już w serwisie, gdzie od dawna zajmują się japońcami, w tym też subaru, ale na podnośniku nic nie zauważyli. Olej w skrzyni i dyfrze jest. Na wydechu wszystkie osłony termiczne ok.
Może miał ktoś podobny problem, na kropce nie mają pomysłów :-p

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: Szum przy hamowaniu silnikiem

Post 19 lut 2010, o 15:48

Zobacz czy nie ma opiłków na korkach spustowych skrzyni i dyfra. To jest szum czy wycie? (wysoki czy niski dźwięk?)

Zwibel
2 gwiazdki

Post 19 lut 2010, o 19:15

Niski dźwięk, opiłków nie ma to jest taki rzężenie, jak się wjeżdża na mocno chropowaty asfalt. Tylko raczej ciszej przy normalnie włączonym radiu dzwięków prawie nie słychać-ale tak nie będę auta naprawiał :roll:

Azrael
6 gwiazdek

Post 19 lut 2010, o 19:21

Brzmi jak łożysko w skrzyni.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 19 lut 2010, o 21:25

Azrael pisze: Brzmi jak łożysko w skrzyni.
Brzmi, niestety jak wydatki .

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat
Polubione posty: 1 raz

Post 19 lut 2010, o 23:15

Piter 35 pisze: Brzmi, niestety jak wydatki .
Ale później jest błoga cisza, coś o tym wiem :-)

Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: JDM WRX MY97

Post 20 lut 2010, o 01:26

l_ewy pisze: Ale później jest błoga cisza, coś o tym wiem :-)
zwłaszcza jak wyłączą prąd za niezapłacone rachunki
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96
Obrazek
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191

mcx
1 gwiazdka
Auto: S-turbo

Post 20 lut 2010, o 12:17

Jakie to koszta bo mam podobnie:)

esilon
6 gwiazdek
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 20 lut 2010, o 13:02

bez 3000pln lepiej nie jechac do np 4T bo samo wyjęcie i rozkręcenie skrzynki to prawie połowa tej kwoty a potem sie okaże, że warto wymienic inne łożyska skoro pudło już lezy na stole

współczuje

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 lut 2010, o 13:05

esilon, moim zdaniem aż 3k to nie musi kosztować, ale lepiej miec zapas.

esilon
6 gwiazdek

Post 20 lut 2010, o 13:06

Azrael, zaokrągliłem 2650 brutto

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 lut 2010, o 13:10

esilon, no to zostanie z 3k na zatankowanie, umycie wozu i obiad :)

cArLoS
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRX Spec Carlos 440/585

Post 20 lut 2010, o 13:13

wymieniałem w 4T (Mysiadło) właśnie łożysko skrzyni + łożyska tylnego dyferencjału - z robocizny to skrzynia na glebe i demontaż dyferencjału - za całość zapłaciłem 3 tys zł. Do dziś mam spokój.
projekt "Huragan" Carlos - 440/585
Obrazek

Bryku
0 gwiazdek

Post 21 lut 2010, o 03:14

esilon pisze:bez 3000pln lepiej nie jechac do np 4T bo samo wyjęcie i rozkręcenie skrzynki to prawie połowa tej kwoty a potem sie okaże, że warto wymienic inne łożyska skoro pudło już lezy na stole

współczuje

Coś mi się wydaje Esilonie, że nie ten cennik leżał ci pod ręką ... : :-|

Zwibel
2 gwiazdki

Post 21 lut 2010, o 15:06

Bryku, trochę mnie uspokoił, zastanawiam się dlaczego miało by się ten odgłos pojawiać tylko przy hamowaniu silnikiem. I pojawił się dość nagle, chyba gdyby łożysko siadało to było by najpierw ciszej i wraz ze wzrostem przebiegu głośność by wzrastała.
Może jeszcze dwa efekty. Wcześniej miałem odgłos podczas ruszania stuknięcia. Przed zimą znikł a pojawił się ten szum. Po drugie zastanawiam się czy któryś przegub(luźna półoś mi nie wytwarza tego szumu) Wymieniałem gumę na przegubie i niestety ściąłem zabezpieczenie(pierścień) musiałem dorobić ze sprężyny bo oczywiście dokupić się nie da. Może pierścień spadł i półoś cofa się i w skrzyni zaczyna coś hałasować :-/
Wiem doszukuje się dziwnych wyjaśnień, ale już kiedyś chcieli mi wymieniać skrzynie, bo coś caczeło mocno tłuc podczas jazdy, a okazało się że koło było nie dokręcone na wulkanizacji :wall:

esilon
6 gwiazdek

Post 21 lut 2010, o 20:25

Bryku pisze: Coś mi się wydaje Esilonie, że nie ten cennik leżał ci pod ręką ... :

mam skan faktury wrzucić ? za usługę polegająca na usunięciu zgłoszonego przeze mnie szumu w skrzyni przy hamowaniu ? :roll: ,

nie napisałem że wg cennika 4T to 3000 pln ale że lepiej być przygotowanym na taką kwotę za rozebranie skrzyni wraz z wymianą części (łożysk) do wymiany lub wartych wymiany skoro poniesiene sa koszty robocizny za samo wyjęcie skrzyni (w różnych warsztatach to 1200-1400pln )

przy tej okazji zaciekawił mnie swogo czasu temat wymiany wiskozy którą wg ASO da się wymienić bez wyjmowania skrzyni a wg 4T nie da się ,
jak to jest faktycznie ?

Bryku
0 gwiazdek

Post 22 lut 2010, o 01:03

esilon pisze:
Bryku pisze: Coś mi się wydaje Esilonie, że nie ten cennik leżał ci pod ręką ... :

mam skan faktury wrzucić ? za usługę polegająca na usunięciu zgłoszonego przeze mnie szumu w skrzyni przy hamowaniu ? :roll: ,
To Twoja F-ra, masz prawo dysponować nią jak chcesz... :-|
esilon pisze: nie napisałem że wg cennika 4T to 3000 pln ale że lepiej być przygotowanym na taką kwotę za rozebranie skrzyni wraz z wymianą części (łożysk) do wymiany lub wartych wymiany skoro poniesiene sa koszty robocizny za samo wyjęcie skrzyni (w różnych warsztatach to 1200-1400pln )
Nie zrozumiałem cię w takim razie. Sądziłem, że sugerujesz , iż w 4turbo jest tak drogo, że bez 3tysiaków to nie podchodź :mrgreen: . Co jest wg. mnie nieprawdą , bo usługa wymontowania i remontu skrzyni biegów 5 MT kosztuje taniej niż te ceny, które podałeś jako przykładowe w „różnych warsztatach”.
Nie twierdzę, że kiedyś nie mogło być inaczej. Od początku tego roku, jednak sporo się zmieniło ;-) .
Jak każda firma, badamy rynek i staramy się dostosowywać naszą ofertę.
esilon pisze: przy tej okazji zaciekawił mnie swogo czasu temat wymiany wiskozy którą wg ASO da się wymienić bez wyjmowania skrzyni a wg 4T nie da się ,
jak to jest faktycznie ?
A ja, przy tej okazji ci odpowiem: w 4T da się wymienić wiskozę bez wyjmowania skrzyni. :-p

A tak swoją drogą ,ciekaw jestem kto z 4T. powiedział ci, że nie można wyjąć wiskozy bez wyjmowania skrzyni biegów...?

esilon
6 gwiazdek

Post 22 lut 2010, o 09:37

Bryku pisze: Nie twierdzę, że kiedyś nie mogło być inaczej.

było było ;-)
Bryku pisze: przy tej okazji ci odpowiem: w 4T da się wymienić wiskozę bez wyjmowania skrzyni.
dzieki , wiem o tym że się da ale wówczas wszystkie "różne warsztaty" oferowały mi taką usługę poza 4T
Bryku pisze: A tak swoją drogą ,ciekaw jestem kto z 4T. powiedział ci, że nie można wyjąć wiskozy bez wyjmowania skrzyni biegów...?

nie wiem kto konkretnie ale telefonicznie uzyskałem informację, że zgodnie z technologia Subaru trzeba wyjąć skrzynie , zastosować jakieś podkładki centrujące czy cóś , po dopytaniu czy nie mozna zmienić bez wyciągania skrzyni odpowiedź była, że mogę liczyc jedynie na usługe zgodna z techonologia Subaru. No i żeby nie było niedomówień to nie pamiętam na który nr tel dzwoniłem , czy do Katowic czy do Mysiadła.
Bryku pisze: Od początku tego roku, jednak sporo się zmieniło .
Jak każda firma, badamy rynek i staramy się dostosowywać naszą ofertę.
no to bardzo dobry kierunek działań nowej ekipy zarządzającej, powodzenia 8-)

Zwibel
2 gwiazdki

Post 22 lut 2010, o 12:00

A powiedzdzie mi czy jeżeli zabezpieczenie z półosi zeskoczy(pod przegubem) to półoś będzie miała jakieś większe ruchy. Czy jest możliwość że ten wielowypust (na który wchodzi wewnętrzny przegub) będzie wchodził do skrzyni i o coś obcierał??

Zwibel
2 gwiazdki

Post 22 mar 2010, o 20:16

Nie wiem co Wy na to ale po zmianie kół na letnie nastała cisza. :? Prawdopodobnie kapcie zimowe są trochę wyząbkowane do tego klocek pracując odwrotnie powodował właśnie takie dźwięki. W autach bez 4x4 to nie sprawia problemu ponieważ tył się tylko toczy a tu jednak hamuje razem z przodem.

ODPOWIEDZ