potrzebuję rady - postanowiłem zakupić Forestera
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Grzegorz0410
- 0 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
potrzebuję rady - postanowiłem zakupić Forestera
Szanowni Forumowicze,
Postanowiłem zakupić Forestera , rozważam rocznik 1997 - 2000 (125 KM - 2,0) . Co dla mnie ważne - musi mieć instalacje gazową - mówią, że boxer niekoniecznie go lubi - potrzebuję bezpieczne, sprawne i dynamiczne auto. Będę nim od czasu do czasu ciągnął przyczepę (kajaki 6 szt + 2 na dachu) - jakieś 350 kg przyczepy, 5 osób i 100 kg na dachu (mój Ford Galaxy radzi sobie z tym całkiem przyzwoicie) . Pytań mam kilka ale ograniczę się :)) - jak z gazem w takim aucie (ile będzie palił bez / z obciążeniem) ?. Awaryjność ? Na co laik w temacie Subaru uwagę zwrócić powinien ? Będę zobowiązany za rady oraz wszelkie sugestie Użytkowników mogących coś po(do)radzić.
Uprzejme dzięki Grzegorz
http://www.kajakiem.eu
[email protected]
Postanowiłem zakupić Forestera , rozważam rocznik 1997 - 2000 (125 KM - 2,0) . Co dla mnie ważne - musi mieć instalacje gazową - mówią, że boxer niekoniecznie go lubi - potrzebuję bezpieczne, sprawne i dynamiczne auto. Będę nim od czasu do czasu ciągnął przyczepę (kajaki 6 szt + 2 na dachu) - jakieś 350 kg przyczepy, 5 osób i 100 kg na dachu (mój Ford Galaxy radzi sobie z tym całkiem przyzwoicie) . Pytań mam kilka ale ograniczę się :)) - jak z gazem w takim aucie (ile będzie palił bez / z obciążeniem) ?. Awaryjność ? Na co laik w temacie Subaru uwagę zwrócić powinien ? Będę zobowiązany za rady oraz wszelkie sugestie Użytkowników mogących coś po(do)radzić.
Uprzejme dzięki Grzegorz
http://www.kajakiem.eu
[email protected]
-
Grzegorz0410
- 0 gwiazdek
Re: potrzebuję rady - postanowiłem zakupić Forestera
toleruj laika - sam kiedyś zaczynałeś
pozdrawiam

minimus pisze:poco tego tyle??
Ja mam auto bez haka, więc o obciążeniu nic nie powiem. Sprawdzałem - założenie haka do Forestera w takim roczniku to jakieś 600zł, gdybyś trafił model bez.
Spalanie gazu szacuje na 11-14l/100km.
Jako laik proszę o skorygowanie przez osoby siedzące głebiej w temacie, bo to co poniżej opieram na własnej obserwacji, a jak na razie na moje pytania w tym temacie nikt nie odpowiedział.
Nie wiem jaki rocznik dokładnie masz na oku, ale już dla rocznika '98 pojawiają się dwa modele silników: EJ20J i EJ202. Wydaje się, że EJ20J to jeszcze ten 122KM, pewności nie mam, ale na pewno jest starszy. To wszystko znajdziesz na tabliczce znamionowej oraz wizualnie rozpoznasz po pokrywach zaworów. Zawsze warto kupić auto z nowszym silnikiem. http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=4792 - tu napisałem wszystkie moje wątpliwości na okoliczność wymiany silnika i poszukiwania właściwego, jak na razie brak korekty.
Spalanie gazu szacuje na 11-14l/100km.
Jako laik proszę o skorygowanie przez osoby siedzące głebiej w temacie, bo to co poniżej opieram na własnej obserwacji, a jak na razie na moje pytania w tym temacie nikt nie odpowiedział.
Nie wiem jaki rocznik dokładnie masz na oku, ale już dla rocznika '98 pojawiają się dwa modele silników: EJ20J i EJ202. Wydaje się, że EJ20J to jeszcze ten 122KM, pewności nie mam, ale na pewno jest starszy. To wszystko znajdziesz na tabliczce znamionowej oraz wizualnie rozpoznasz po pokrywach zaworów. Zawsze warto kupić auto z nowszym silnikiem. http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=4792 - tu napisałem wszystkie moje wątpliwości na okoliczność wymiany silnika i poszukiwania właściwego, jak na razie brak korekty.
w kwestiach najbardziej ogólnych proponuję:
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... hilit=TTTM
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=11&t=313
jeśli chodzi o gaz, to też jest wątek, ale na dłuuuugie zimowe wieczory, więc nie wkleję. w razie czego łatwo go znaleźć. w skrócie: Subaru, zwłaszcza wolnossące jeżdżą z gazem i jeżdżą dobrze (czyt: długo), tylko ten "gaz" musi być odpowiedni. po prostu dobra (nie najtańsza) instalacja założona przez fachowca a nie "pana Kazia". tak szczerze, to gdybym myślał o gazie, to wolałbym sam zagazować auto, wiedząc gdzie to zostało zrobione i jak. na zakup auta z "ogólnego" źródła z założoną przez poprzedniego właściciela instalacją, pewnie bym się nie zdecydował.
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... hilit=TTTM
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=11&t=313
jeśli chodzi o gaz, to też jest wątek, ale na dłuuuugie zimowe wieczory, więc nie wkleję. w razie czego łatwo go znaleźć. w skrócie: Subaru, zwłaszcza wolnossące jeżdżą z gazem i jeżdżą dobrze (czyt: długo), tylko ten "gaz" musi być odpowiedni. po prostu dobra (nie najtańsza) instalacja założona przez fachowca a nie "pana Kazia". tak szczerze, to gdybym myślał o gazie, to wolałbym sam zagazować auto, wiedząc gdzie to zostało zrobione i jak. na zakup auta z "ogólnego" źródła z założoną przez poprzedniego właściciela instalacją, pewnie bym się nie zdecydował.
Grzegorz0410 pisze: będę nim od czasu do czasu ciągnął przyczepę (kajaki 6 szt + 2 na dachu) - jakieś 350 kg przyczepy, 5 osób i 100 kg na dachu
wiedząc o tym co masz ciągnąć na spływ to chyba szukałbym czegoś wiekszego i mocniejszego, 5 osób w foresterze musi być stosunkowo niskich i szczuplutkich aby znieśc dobrze dłuższa podróż
Święte słowa...esilon pisze:Grzegorz0410 pisze: będę nim od czasu do czasu ciągnął przyczepę (kajaki 6 szt + 2 na dachu) - jakieś 350 kg przyczepy, 5 osób i 100 kg na dachu
wiedząc o tym co masz ciągnąć na spływ to chyba szukałbym czegoś wiekszego i mocniejszego, 5 osób w foresterze musi być stosunkowo niskich i szczuplutkich aby znieśc dobrze dłuższa podróż
Dolce far niente 

Przyłaczam sie do grzegorza, gdyż równierz poszukuję godnego uwagi forestera. Czy sa jakies testy ktore mozna wykonac podczas jazdy w celu sprawdzenia napedow reduktora stanu skrzyni biegow, lub po podniesieniu maski? Jeżeli macie jakieś doświadczenie w tej materii byłbym wdzięczny również.
Pozdro,
Pozdro,
bruttus pisze: Czy sa jakies testy ktore mozna wykonac podczas jazdy w celu sprawdzenia napedow reduktora stanu skrzyni biegow, lub po podniesieniu maski? Jeżeli macie jakieś doświadczenie w tej materii byłbym wdzięczny również.
są " sztuczki" typu ruszanie przód/tył na mocno skręconych kołach ( test wiskozy) itp......... ale najlepszym rozwiązaniem dla przeciętnego użytkownika jest ekspertyza w serwisie który zna subaru od podszewki i niekoniecznie w ASO

- tadaoando
- 3 gwiazdki
- Auto: SFXT MY14+SI RS MY10
...popieram zakup auta juz zagazowanego bywa wielokrotnie zakonczone i tak demontazem starej i montazem od nowa przez czlowieka pokroju kol. JAKO mnie sie hipotetycznie udalo bo nabylem forka z naprawde dobra instalka i wtryskiwaczami a i tak JAKO meczy sie bo pewnych czynnosci juz sie nie da poprawic bo dziury porobione raz ...damaz pisze: tak szczerze, to gdybym myślał o gazie, to wolałbym sam zagazować auto, wiedząc gdzie to zostało zrobione i jak. na zakup auta z "ogólnego" źródła z założoną przez poprzedniego właściciela instalacją, pewnie bym się nie zdecydował.
... z calym rozsadkiem proponuje zakupic auto bez i jesli wwa nie jest zadalego podjechac do JAKO.
... co do kajakow to w koncu duzo nie waza ale z ludzmi to juz konkretne obciazenie a to w koncu tylko uerenowione kombi wiec moze chociaz 2,5 turbo ??? (choc mysle wbrew kolegi oczekiwaniom ) iz lepszy bylby jakis jeep lub toyotka w podobnym roczniku wkoncu to prawie 800kg obciazenia. ale tylko gdybam.
tomasz
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!
bez przecinka po "popieram" brzmi bardzo myląco :)tadaoando pisze:...popieram zakup auta juz zagazowanego
[...]
... z calym rozsadkiem proponuje zakupic auto bez [...]
- tadaoando
- 3 gwiazdki
- Auto: SFXT MY14+SI RS MY10
... dobrze, dobrze poprawiam wypowiedz. ZDECYDOWANIE BEZPIECZNIEJ JEST NABYC AUTO BEZ INSTALACJI, by nastepnie wiedziec jakie graty sa wsadzone. wyjatkowo trafic mozna na cos/instalke zrobiona porzadnie. powodzenia.
tomasz
tomasz
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!