Kontrolka hamulca ręcznego

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Luk
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.0 99r
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Kontrolka hamulca ręcznego

Post 3 wrz 2010, o 09:21

Trzy dni temu jadąc rano do pracy zapaliła mi się czerwona kontrolka hamulca ręcznego na desce rozdzielczej i strasznie mnie oślepiła :) nie robiłem żadnego nawrotu, więc ta informacja już w ogóle była dziwna. Po paru kilometrach zgasła i znów na pare chwil się zapaliła. Myslałem może, że mam mało płynu hamulcowego ale stan jest jak najbardziej w normie. Najdziwniejsze jest to, że zjawisko zapalającej kontrolki powtarza się ale tylko rano. Od dwóch lat użytkuje Forestera i prawde mówiąc nie wymieniałem płynu. Orientujecie się, czy może to mieć wpływ na takie zachowanie. Dodam, że ostatnio zrobiło się nieco zimniej i temperatura spadła u mnie do ok. 6C. Macie jakieś propozycje? Wymiana czujnika przy ręcznym? Z góry dziękuje za wszelakie sugestie :->

kupiłemimprezeGT
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: IMPREZA GT

Re: Kontrolka hamulca ręcznego

Post 3 wrz 2010, o 09:31

Właśnie od sprawdzenia stanu kabelka przy czujniku przy ręcznym bym zaczął.

adamos1
0 gwiazdek
Auto: legacy 97

Post 3 wrz 2010, o 13:17

LUK prawdopodobnie konczą sie klocki i wtedy poziom płynu w zbiorniczku opada co daje efekt swiecenia się kontrolki .

jasiem
1 gwiazdka
Auto: Forki dwa
Polubił: 2 razy

Post 3 wrz 2010, o 14:05

adamos1 pisze:LUK prawdopodobnie konczą sie klocki i wtedy poziom płynu w zbiorniczku opada co daje efekt swiecenia się kontrolki .
Dokładnie, ja miałem to samo (a właściwie mam, bo klocki na razie nie zmienione) - wystarczy dolać płynu. A sama kontrolka dość szybko się zapala - u mnie do minimum jeszcze sporo brakowało.
Pozdrawiam,
Kuba

Luk
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.0 99r

Post 3 wrz 2010, o 15:33

Dzięki wielkie za podpowiedzi. Najprawdopodobniej będzie to kwestia klocków, bo już pękło na nich troszke kilometrów. Także w weekend trzeba podnieść autko i rzucić okiem na ich stan, choć prawde mówiąc przed wakacjami zdejmowałem kółka i wydawały się jeszcze całkiem sprawne. Ale tak jak kolega pisał, może na tyle starte że tłoczek tak daleko sie wysuwa, że płynu brakuje.

Dodam, że dolanie płynu hamulcowego uspokoiło kontrolke

ODPOWIEDZ