Przeniesienie napędu- Forester 1998-2000
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Przeniesienie napędu- Forester 1998-2000
Zamierzam kupić Subaru Forester od 1998 do 2000. Interesuje mnie jedna rzecz, a mianowicie w jaki sposób działa tylny napęd. Chodzi mi o to czy napęd jest przeniesiony przez sprzęgło wiskotyczne czy jest to może napęd na stałe ( bez wiskozy, wszystko na tryby). Druga sprawa to dźwignia obok hamulca ręcznego. Do czego ona służy - na zdjęciach z allegro jest w większości modeli. Trzecia sprawa to blokada tylnego dyferencjału- jak to działa, na blokadzie wiskotycznej? i czy to przypadkiem nie do tego jest ta dźwignia obok hamulca ręcznego?
Re: Przeniesienie napędu- Forester 1998-2000
Dźwignia koło hamulca ręcznego to reduktor.adamx1 pisze: i czy to przypadkiem nie do tego jest ta dźwignia obok hamulca ręcznego?
Tak, wiem byłem na tej stronie i się dowiedziałem tylko o wiskotycznej blokadzie. Ale jak to działa?? Czy to się nie psuje co miesiąc? I dzięki za odpowiedź ;p
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Wiskoza to trące o siebie płytki, zanurzone w specjalnym oleju. Jak występuje różnica obrotów pomiędzy kołami osi, lub osiami (w zależności czy o dyfrze na osi, czy centralnym mówimy), to zwiększają one opór i pozwalają nierównomiernie przenosić moment na koła/osie.
To coś nie psuje się bardzo często, ale może się zdarzyć że tak. Ale ogólnie to nie jest jakiś bardzo awaryjny podzespół.
To coś nie psuje się bardzo często, ale może się zdarzyć że tak. Ale ogólnie to nie jest jakiś bardzo awaryjny podzespół.
A jak sprawdzić w warunkach polowych, czy działa ten podzespół.. Pewnie już było milion razy, niestety znaleźć nie mogę
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"