Forester z USA

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
nazwa_zajeta
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Forester z USA

Post 13 paź 2010, o 11:04

Witam,

Mam możliwość ściągnięcia z USA nowego lub prawie nowego Forestera z wolnossącym silnikiem i automatem (tylko i wyłącznie, z manualnych skrzyń wyrosłem). I mam kilka pytań:
  1. Jakich problemów mogę się spodziewać z obsługą/naprawami?
  2. Da się wstawić europejskie lampy bez problemu? Co z tylnym przeciwmgielnym?
  3. Da się wymienić prędkościomierz na kilometrowy (wiem, że jest skalowany w milach i km, ale mile są mi do niczego nie potrzebne) i przeprogramować licznik przebiegu na kilometry?
  4. Są jakieś istotne różnice w częściach i mogę się obawiać problemów przy naprawach?
  5. Czy silnik 2,5 bez turbo jest używany w jakichś europejskich modelach?
Pytań dużo, ale nie znam się na tym i nigdy nie ściągałem samochodu ze stanów, a nie chcę się wpakować na jaką minę.

Dzięki z góry za info.

kruque
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ex obk 2.5i BP9, forek 2.0i SJ5
Polubione posty: 1 raz

Post 13 paź 2010, o 11:20

jeśli 'prawie nowy', to przede wszystkim zapoznaj się z pełnymi raportami carfax / autocheck -- znajdziesz tam historię wypadkową, zdarzenia typu zalanie samochodu podczas powodzi etc.
Obrazek Obrazek

nazwa_zajeta
0 gwiazdek

Re: Forester z USA

Post 13 paź 2010, o 11:50

Prawie nowy czyli najprawdopodobniej demo od dealera (co ciekawe dają za darmo raport z carfaxa). Maksymalnie roczne z małymi przebiegami rzędu 20kkm. Niestety najczęściej jako demo robią podstawowe wersje, a ja chciałbym tę trochę wyższą. W każdym razie to co kupię nie jest teraz tak istotne jak to jakie problemy mogą mnie trafić ewentualnie z amerykańską bryką w Polsce.

Adam M.
2 gwiazdki
Auto: 05 Subaru Legacy Wagon

Post 13 paź 2010, o 16:31

Jako ze jezdze taka Legacy to wiem ze problem predkosciomierza dla mnie nie istnieje, po prostu po jakims czasie wiesz ile mil daje jakas wlasciwy kilometraz.
Jezeli to jest bardzo duzy problem to kupuj auto z Kanady.
Nie sadze zeby byl jakikolwiek problem z naprawami.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 13 paź 2010, o 19:50

2,5 wolnossący jest w europejskich Outbackach.
Z serwisowaniem auta nie powinno być problemu, ale wszystko zależy gdzie będziesz to robił.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 paź 2010, o 21:26

te z ca powinny być zbliżone do wersji eu.
Wkażdym razie tak jest z bawarami, odii innymi...
Dolce far niente ;-)

adamis
0 gwiazdek

Post 14 paź 2010, o 00:38

Adam M. pisze: Jeżeli to jest bardzo duży problem to kupuj auto z Kanady.
Miałem Toyotę Previę z Kanady. Tragedia! Koszmar! Masakra! :wall:
Jak rano podchodziłem do auta już miało nowe wżery z rdzy. Gniło w niesamowitym tempie.
Tam solą na potęgę. Niewiele aut to wytrzymuje. Mam znajomego w Quebecu, który to potwierdza.

karol76
0 gwiazdek
Auto: forester 2.5xt us

Post 14 paź 2010, o 09:12

Ja w zeszłym roku kupiłem takie auto demo tylko XT od dilera w USA. Dostałem również certyfikat carfaxu. Moje autko z symbolicznym przebiegiem ok. 2100 mil i wersją Lmited kosztowało ponad 7tyś $ mniej niż "nówka".
1. Z serwisowaniem nie ma problemu, tylko trzeba wiedzieć gdzie, bo do "pana Zenka" nie polecam jeździć :roll: (zbyt kosztowne to może być)
2. Lampę tylną lewą wstawiłem z EU, natomiast przednie lampy na stacji diagnostycznej obniżyli mi "kąt świecenia" o ok 15% i jest ok - nikt z przeciwka nie "mruga".
3. Do licznika się szybko przyzwyczaisz (są również km tylko mniejsze) - jeśli jest to problem, to zdaje się można u dilera w US zamówić z usługą przełożenia komputer z Kanady i będzie jak EU - koszt ok. 1500$.
4. "Będzie pan zadowolony" a pare złotych na późniejsze serwisowanie zostanie w kieszeni.

nazwa_zajeta
0 gwiazdek

Post 14 paź 2010, o 09:36

karol76 pisze:Ja w zeszłym roku kupiłem takie auto demo tylko XT od dilera w USA. Dostałem również certyfikat carfaxu. Moje autko z symbolicznym przebiegiem ok. 2100 mil i wersją Lmited kosztowało ponad 7tyś $ mniej niż "nówka".
No właśnie poluję na coś takiego, ale coś same wersje podstawowe są. Może taka specyfika wschodniego wybrzeża . ;-) No nic, jeszcze mam chwilę to popoluję dalej. Faktem jest, że w USA można kupić nowy samochód sporo poniżej ceny katalogowej. Trzeba tylko być sprawnym w negocjacjach i mieć ochotę na coś co akurat trzymają na placu, a trzymają sporo, więc problem bywa głównie z kolorem.
1. Z serwisowaniem nie ma problemu, tylko trzeba wiedzieć gdzie, bo do "pana Zenka" nie polecam jeździć :roll: (zbyt kosztowne to może być)
Do pana Zenka to nie jeżdżę nawet z moim starym Polo. Szkoda czasu, pieniędzy i samochodu.
2. Lampę tylną lewą wstawiłem z EU, natomiast przednie lampy na stacji diagnostycznej obniżyli mi "kąt świecenia" o ok 15% i jest ok - nikt z przeciwka nie "mruga".
A jak włączasz tylne przeciwmgielne? Musiałeś dorabiać jakiś przełącznik czy razem z przednimi przeciwmgielnymi (jeśli tak można)? No i czy po przestawieniu przednich lamp widać z przodu w miarę sensownie?
3. Do licznika się szybko przyzwyczaisz (są również km tylko mniejsze) - jeśli jest to problem, to zdaje się można u dilera w US zamówić z usługą przełożenia komputer z Kanady i będzie jak EU - koszt ok. 1500$.
Aha, chyba dam sobie spokój. Mniejsze cyferki km to standard, ale trzeba faktycznie się przyzwyczaić i uważać na początku.
4. "Będzie pan zadowolony" a pare złotych na późniejsze serwisowanie zostanie w kieszeni.
OK, dzięki.
jarmaj pisze:2,5 wolnossący jest w europejskich Outbackach.
Z serwisowaniem auta nie powinno być problemu, ale wszystko zależy gdzie będziesz to robił.
No to dobrze. Mam nadzieję, że mój serwis, gdzie robią moje Polo i Mitsu da radę, bo sprawni są. Jak nie to będę szukał.
FUX pisze:te z ca powinny być zbliżone do wersji eu.
Wkażdym razie tak jest z bawarami, odii innymi...
No to też jakiś pomysł.

karol76
0 gwiazdek

Post 14 paź 2010, o 11:22

nazwa_zajeta pisze: A jak włączasz tylne przeciwmgielne? Musiałeś dorabiać jakiś przełącznik czy razem z przednimi przeciwmgielnymi (jeśli tak można)? No i czy po przestawieniu przednich lamp widać z przodu w miarę sensownie?
Musiałem zamontować dodatkowy przełącznik ( jak włączone światło to przełącznik świeci na pomarańczowo - taki jest wymóg). Po przestawieniu przednich lamp trochę zmniejszył się ich zasięg, ale jest ok. Wiadomo, że na "krótkich" w nocy powyżej 100km/h kiepsko widać w każdym samochodzie :-( Trzeba być tego świadomym, przy wyższych prędkościach łatwo można nie zauważyć kogoś lub czegoś odpowiednio wcześniej.
nazwa_zajeta pisze: No właśnie poluję na coś takiego, ale coś same wersje podstawowe są. Może taka specyfika wschodniego wybrzeża . ;-) No nic, jeszcze mam chwilę to popoluję dalej. Faktem jest, że w USA można kupić nowy samochód sporo poniżej ceny katalogowej. Trzeba tylko być sprawnym w negocjacjach i mieć ochotę na coś co akurat trzymają na placu, a trzymają sporo, więc problem bywa głównie z kolorem.
Ja właśnie na wschodnim wybrzeżu trafiłem na swojego forka, dokładnie w kolorze jakim chciałem, czyli czarnym. Miałem farta - samochód maksymalnie wyposażony, plus dodatki jakie miał zamontowane. Także po krótkich, ale stanowczych negocjacjach kupiłem i nie żałuję :thumb:
Wyszukałem swojego poprzez oficjalną stronę subaru usa-maja wyszukiwarkę certyfikowanych samochodów używanych subaru, wystarczy wpisać odpowiedni kod pocztowy i znajdzie dilerów w bliższym i dalszym otoczeniu miejsca zamieszkania - jest tych salonów trochę więcej niż u nas.

nazwa_zajeta
0 gwiazdek

Post 14 paź 2010, o 14:17

karol76 pisze: Musiałem zamontować dodatkowy przełącznik ( jak włączone światło to przełącznik świeci na pomarańczowo - taki jest wymóg).
OK. Rozumiem, że da się to zrobić tak żeby wyglądało "jak oryginalne"?
Po przestawieniu przednich lamp trochę zmniejszył się ich zasięg, ale jest ok. Wiadomo, że na "krótkich" w nocy powyżej 100km/h kiepsko widać w każdym samochodzie :-( Trzeba być tego świadomym, przy wyższych prędkościach łatwo można nie zauważyć kogoś lub czegoś odpowiednio wcześniej.
To jakby jasne, że krótkie są krótkie, ale dobrze, że obniżone amerykańskie nie są za krótkie, bo to byłby spory problem. Co do prędkości to z zasady jeżdżę mniej więcej przepisowo (czyli prędkość dozwolona + maks. 10%), więc problemu nie ma. A po drogach szybkiego ruchu piesi raczej nie chodzą.
Ja właśnie na wschodnim wybrzeżu trafiłem na swojego forka, dokładnie w kolorze jakim chciałem, czyli czarnym. Miałem farta - samochód maksymalnie wyposażony, plus dodatki jakie miał zamontowane. Także po krótkich, ale stanowczych negocjacjach kupiłem i nie żałuję :thumb:
Wyszukałem swojego poprzez oficjalną stronę subaru usa-maja wyszukiwarkę certyfikowanych samochodów używanych subaru, wystarczy wpisać odpowiedni kod pocztowy i znajdzie dilerów w bliższym i dalszym otoczeniu miejsca zamieszkania - jest tych salonów trochę więcej niż u nas.
Tak właśnie robię. Wszystkie dane, Carfax itp. Pełen wypas. Super jest to, że jest sporo dealerów tej samej marki i ostro konkurują ze sobą, więc można spokojnie cenę negocjować.

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 14 paź 2010, o 15:29

to ile kosztuje taki "prawie nowy" Forester rodem z USA po doliczeniu transportu, akcyzy i cła? Tak na gotowo

karol76
0 gwiazdek

Post 14 paź 2010, o 19:22

tadeklodz pisze:to ile kosztuje taki "prawie nowy" Forester rodem z USA po doliczeniu transportu, akcyzy i cła? Tak na gotowo
Bez akcyzy, cła i vat - ok.31.000$ - mienie przesiedleńcze. ;-) Gdybym miał sprowadzić samochód + wszystkie opłaty to jeszcze dodatkowo ok 50% tej sumy :?:

tadeklodz
2 gwiazdki

Post 14 paź 2010, o 21:07

to sobie zobacz ceny na Litwie i podejrzewam że za 2.0L Forestera NOWEGO wyjdzie podobnie

karol76
0 gwiazdek

Post 14 paź 2010, o 23:08

tadeklodz pisze:to sobie zobacz ceny na Litwie i podejrzewam że za 2.0L Forestera NOWEGO wyjdzie podobnie
Gdybym chciał 2.0L to penie bym na Litwę pojechał, ale chciałem 2.5 XT ... :whistle: Ciekawe czy za ok. 93.000zł kupiłbym takiego w kraju Mickiewicza :?:

tadeklodz
2 gwiazdki

Post 14 paź 2010, o 23:17

nie kupiłbyś bo takiego nie ma w ofercie na europę, jest tlko 2.5 turbo i jest droższy

karol76
0 gwiazdek

Post 14 paź 2010, o 23:43

tadeklodz pisze:nie kupiłbyś bo takiego nie ma w ofercie na europę, jest tlko 2.5 turbo i jest droższy
To chyba się nie zrozumieliśmy. Ja mam 2,5XT - czyli turbo. :roll:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Post 14 paź 2010, o 23:43

karol76 pisze: ale chciałem 2.5 XT
tadeklodz pisze: jest tlko 2.5 turbo
A to się czymś różni :?: :whistle:

karol76 szybszy :-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

karol76
0 gwiazdek

Post 14 paź 2010, o 23:46

rrosiak pisze:
karol76 pisze: ale chciałem 2.5 XT
tadeklodz pisze: jest tlko 2.5 turbo
A to się czymś różni :?: :whistle: