klocki hamulcowe do GTka ? jakie ?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
dawid51dd
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

klocki hamulcowe do GTka ? jakie ?

Post 4 paź 2010, o 19:45

Witam!
Smieje się do mnie od kilku dni kontrolka od spowalniaczy :) czyli auto zjadło klocki . Mam pytanie jakie klocki doradzacie do Gtka ? Auto seria jeżdzi po mieście typowy cywil żadnego sportu . To Gtek 97 czyli ten mniejszy hamulec , poprzednia wymiana całkiem niedawno , kupiłem
zestaw Brembo gładkie tarcze i normalne klocki , generalnie jakoś to działa 0 bicia tylko jakoś tak szału niema :) znaczy jak się ze 2-3 hamowania z ''przepisowych'' 50km/h trafią to coraz cięzej to idzie . Tarcze są Ok , skończyły się klocki więc może przy wymianie
coś poprawie - jak poradzićie

Dzięki z ewentualne porady !
PS - nie chce zmieniać zacisków na duże, mam 8 kół aluminiowych na zime 15',a i opona 15 na zime kosztuje nic :)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: klocki hamulcowe do GTka ? jakie ?

Post 4 paź 2010, o 21:56

Żeby to jakkolwiek zaczeło hamować to Carbone Lorraine RC5+ (nie mylić z wyczynowymi RC6 i innymi mieszankami).

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 4 paź 2010, o 21:59

Niebieski Pagid.
Obrazek

kiepuczi
0 gwiazdek
Auto: Eagle Talon TSI AWD

Post 5 paź 2010, o 18:59

Hawk Performance HPS do codziennej normalnej jazdy , bardzo fajny klocek do cywilnego auta semi-metaliczna mieszanka z domieszką carbonu daje mu trochę sportowej charakterystyki . Popytaj na forum sporo ludzi jeżdzi na HPS.
Racing Parts Distributing
Rally Armor,Hawk Performance,Exedy,ACT,ARP,Cometic,Kelford,Mahle,Borla,Invidia..
http://www.topendpower.pl/

Arek M
1 gwiazdka
Auto: GT MY99

Post 5 paź 2010, o 23:24

Podłączę się pod temat, z pytaniem jakie tarcze i klocki do GT99?
Całość mam do wymiany. Nie upalam - głównie cywilna jazda, czasem dynamiczna ale bez brawury :whistle: .
Chcę zestaw, który nada się do raczej przeciętnej jazdy i czasem do zabawy na mokrym i białym.

Co proponujecie?
Myślałem o tarczach brembo i CL lub DS2500.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 6 paź 2010, o 09:43

Arek M, moim zdaniem spokojnie wystarczy, choć są tu tacy, którzy się ze mną nie zgodzą.

Ew. możesz spróbować Hawk HP+ z tarczami DBA.
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 7 paź 2010, o 01:19

vibowit, ja się zgodzę, a nawet powiem, że w Wiśni (WRX) przeżyłem na Ferodo Performance + tarcze OEM (na wykończeniu) + tarcze EBC (zwykły pasztet) przez dwa lata. W Żabie (GT) miałem jakieś tarcze, do których założyłem jakieś klocki za OIDP 130pln. I też przeżyłem. Nie przypominam sobie, żebym nie zahamował w normalnych warunkach, ewentualnie miałem problem z przegrzaniem hamulców przy zabawach autem. :o

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 paź 2010, o 10:30

vibowit pisze: Ew. możesz spróbować Hawk HP+ z tarczami DBA.

Wg mnie absolutnie najlepszy zestaw (oczywiście, w tym przedziale cenowym). Jeżdziłem wcześniej na tym zestawie, obecnie CL RC5+ wraz z tarczami DBA i ....pierwszy zestaw był lepszy, czytaj : skuteczniejszy i trwalszy.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

kuzi4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi TypeR "22B", GT GF 98, Outback 2,5 '00

Post 7 paź 2010, o 20:47

Ja mam Zimmermann + DS Performance - Tak doradził mi Lechu "Ferodo" i jest dobrze. Dodam, że mam na myśli codzienną eksplatację z odrobinką szaleństwa. Hebelek czterotłoczkowy z GT'99.

Arek M
1 gwiazdka

Post 10 paź 2010, o 11:06

Dziękuję za wszystkie porady i sugestie. Zapewne pójdę tą drogą (tarcze Brembo, EBC albo Zimmerman i do tego jeden z cytowanych klocy).

Pytanie: dlaczego o zwykłym brembo do GT99 nie mówi się w ogóle - ani źle, ani dobrze, czyli tak samo jak o OEM?
Czy coś jest nie tak z tymi tarczami? Ceny pasztetowe - czy odzwierciedlają jakość? Czy też może chodzi o to, że to "żadna marka" jeśli nie jest to high-endowe brembo w zestawie do STI za pierdylion zyla? :o

Jak wspomniałem, potrzebuję regularnego, porządnego hamulunku, ale nie do stawania dębą z 200 km, bo nie po to mi Impreza.
I stąd pytanie, czy szacowna włoska marka to sensowna alternatywa w porównaniu z innymi opcjami.

I jeszcze jedno: co na tył?

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 paź 2010, o 12:38

Arek M pisze: Pytanie: dlaczego o zwykłym brembo do GT99 nie mówi się w ogóle - ani źle, ani dobrze, czyli tak samo jak o OEM?
Czy coś jest nie tak z tymi tarczami? Ceny pasztetowe - czy odzwierciedlają jakość? Czy też może chodzi o to, że to "żadna marka" jeśli nie jest to high-endowe brembo w zestawie do STI za pierdylion zyla? :o

Nie, to nie o to chodzi. Tańsze tarcze są bardziej podatne na krzywienie przy nagłych zmianach temperatury pracy (przykładowo, wjeżdzasz po hamowaniu w kałużę wody), mają niższe współczynniki tarcia (gorzej hamują), mają mniejszą pojemność cieplną (szybciej się przegrzewają). Możesz mi wierzyć, że wszyscy byliby bardzo szczęśliwi, gdyby mogli kupić najlepsze tarcze w cenie najgorszych.

Tarcze EBC, Zimmermana, zwykłe (nie hartowane) Brembo nie są złe ale przy założeniu ich użytkowania wyłącznie w jeżdzie tzw. codziennej, bez szaleństw.
O skuteczności hamowania nie decyduje wyłącznie tarcza, do tarczy trzeba dobrać odpowiedni klocek oraz odpowiedni płyn hamulcowy.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Bryku
0 gwiazdek

Post 10 paź 2010, o 19:43

Grzesiek_67 pisze: Tarcze EBC, Zimmermana, zwykłe (nie hartowane) Brembo nie są złe ale przy założeniu ich użytkowania wyłącznie w jeżdzie tzw. codziennej, bez szaleństw.
O skuteczności hamowania nie decyduje wyłącznie tarcza, do tarczy trzeba dobrać odpowiedni klocek oraz odpowiedni płyn hamulcowy.

Ja, Grzegorzu używałem właśnie tej taniej tarczy Brembo w G-Teku z klockiem DS2500, i jak wiesz nie używałem tego zestawu tylko do jazdy po bułki (bo i po co..? :razz: ). Spisywał się moim zdaniem rewelacyjnie .

I jakoś tak przypadkowo :mrgreen: , mamy w Mysiadle promocję na takie zestawy

Gładkie tarcze Brembo do GTMY99-/WRX + DS2500 , oraz tarcza Brembo do GT starszych + Ferodo DS 2500
Szczegóły jakby co to na PW

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 paź 2010, o 20:58

Bryku,

Tomaszu ( :mrgreen: ) , ależ ja Ci wierzę, jak nie przymierzając zbyt długo Zawiszy, dajmy na to :mrgreen: Może się następnym razem skuszę (skoro pasztet cena) ale na razie pozostanę przy swoich skromnych DBA 4000, które to uważam za tarcze po prostu rewelacyjne. Czy to w komplecie z Hawk HP + (sam mówiłeś, że hamuje zestaw rewelacyjnie), czy z CL RC5+. DS2500 nie ujeżdzałem, bo za bidny jestem :cofee:

Zresztą, niedługo u Was będę, najpierw z dupowozikiem małżonki a potem ze swoim Rydwanem Śmierci, przepraszam Śmiechu :-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Arek M
1 gwiazdka

Post 10 paź 2010, o 21:21

Bryku,

Dzwonię do was bezpośrednio.

Grzesiu, napisałbyś cóś na PW na temat swojego hamulunku dla poglądu?

Dzięki.

Bryku
0 gwiazdek

Post 10 paź 2010, o 22:25

Grzesiek_67 pisze: ale na razie pozostanę przy swoich skromnych DBA 4000,

Tak, tak Grzegorzu :razz:
Ale bądź uprzejmy zauważyć , że te tarcze kosztują tyle co cały mój zestaw z montażem :mrgreen:

Pozdro

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 paź 2010, o 08:27

Bryku pisze: Ale bądź uprzejmy zauważyć , że te tarcze kosztują tyle co cały mój zestaw z montażem

Ding-dag, ding-dang - to ja w niego (w ten zestaw wchodzę). Serio, przy wymianie tak zrobimy.

Arek M,
Arek, nic specjalnego - na zacisku WRX (dzięki Barbutka, raz jeszcze :thumb: ) siedzi tarcza DBA4000 plus klocek CL RC5+ (wcześniej Hawk HP+), płyn Motul RBF660 (czy jak mu tam dali :-) ). Tarcza ma już blisko 1,5 roku a miewa się bardzo dobrze, Hawk HP+ zostały po roku zmienione, można by było na nich jeszcze z 3-6 miechów pojeżdzić ale Pan Edwin ( :mrgreen: ) wymienił, bo uznał, że już należy ;-) .

Kompletny zestaw (tj. tarcze DBA4000+ Hawk HP+) na przód, kupiłem od kiepucziego za bodjaże ok. 1300 PLN, to było w tzw. promocji.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 11 paź 2010, o 16:27

Grzesiek_67 pisze:Tarcza ma już blisko 1,5 roku a miewa się bardzo dobrze
Może ma 1,5 roku, pytanie kiedy założyłeś :razz:

Niestety przy tym hamulcu każda bez wyjątku tarcza natychmiast robi się krzywa i bije jak wściekła, a potem zaraz pęka. Da się z tym żyć, ale trwałe nic tu nie będzie.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 paź 2010, o 18:08

jarmaj pisze: Niestety przy tym hamulcu każda bez wyjątku tarcza natychmiast robi się krzywa i bije jak wściekła, a potem zaraz pęka. Da się z tym żyć, ale trwałe nic tu nie będzie.

Jarek, no daj spokój - wg tego schematu, każda tarcza w zacisku WRX byłaby na dwa tygodnie. Z całą pewnością nie zapierdzielam tak, jak Ty a w konsekwencji i nie depczę po heblu równie dramatycznie :mrgreen: Nie biją, hamują, są trwałe - czegóż chcieć więcej ? :thumb:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 11 paź 2010, o 22:28

Grzesiek_67 pisze:wg tego schematu, każda tarcza w zacisku WRX byłaby na dwa tygodnie.
Dokładnie to chcę powiedzieć. ;-)

No może nie 2 tygodnie, ale tam nic nie ma prawa się na dłużej sprawdzić przy szybszej jeździe (potrafiły pęknąć na pół przy jednym przejeździe Jodłownika). Mój wniosek z tego był taki, że do tego hamulca kupowałem co popadnie, bo i tak raz dwa się rozlatywało. Więc nie warto było płacić za coś ekstra.

A co do tarcz DBA, to mam je dopiero teraz, więc porównanie z hamulcem WRX żadne, ale widzę że są słabsze niż np seryjne estijajowe, które nawet z CL RC6 nie poległy (zeżarło je, ale się nie pokrzywiły, nie popękały), a te biją od pewnego czasu trochę i to przy o niebo mniej agresywnym klocku (ds2500).

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 paź 2010, o 08:42

jarmaj pisze: A co do tarcz DBA, to mam je dopiero teraz, więc porównanie z hamulcem WRX żadne, ale widzę że są słabsze niż np seryjne estijajowe, które nawet z CL RC6 nie poległy (zeżarło je, ale się nie pokrzywiły, nie popękały), a te biją od pewnego czasu trochę i to przy o niebo mniej agresywnym klocku (ds2500).

Ano widzisz, dwóch użyszkodników i dwa zupełnie odmienne doświadczenia, dwie zupełnie odmienne opinie :-)
Choć, jakoś racjonalnie da się to wytłumaczyć - inne style jazdy, inne zaciski, no ...
...i Ty jesteś łysy a ja łysiejący :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 12 paź 2010, o 09:57

przy okazji. Jakie klocki do Forestera 09 ? Jazda "normalna". Seryjne Subaru czy jakieś inne. Koła 16'

Arek M
1 gwiazdka

Post 13 paź 2010, o 12:48

Panowie,

Dziękuję za wszystkie porady. Na pewno skorzystam :-d.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 13 paź 2010, o 12:53

tadeklodz, a wystarczają CI seryjne?

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 14 paź 2010, o 20:49

oczywiście. Pytanie moje było spowodawane kosztami: ile seryjne ile dobry zamiennik kosztuje? Ja nie jestem specjalnym amatorem modernizacji ale nie lubię przepłacać i dlatego nadwyrężyła mnie cena 60 zł/L oleju SLX 5-30 z beczki którą mnie uraczyli w serwisie przy wymianie gwarancyjnej

dawid51dd
1 gwiazdka

Post 21 paź 2010, o 20:27

Witam!
temat dokończe - wybór padł na Ferodo i gładkie Brembo , te klocki w IC wyprzedają więc jak ktoś
ma dojście do zniżek i zakupów hurtowych to polecam ! Hamowanie znacznie ciekawsze niż na tym TRW co było :)

ODPOWIEDZ