reanimacja hamulców GT

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Mr.R
0 gwiazdek
Auto: Impreza GT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

reanimacja hamulców GT

Post 24 paź 2010, o 11:47

Mam pewien problem z hamulcami, ( Impreza 2.0 turbo kombi, hamulce przód dwutłoczkowe) mianowicie zrobiłem kompletny remoncik przednich zacisków, tulejki, wyczyszczenie tłoczków, nowe gumki wszystko chodzi cacy ale niestety czasami złapie minimalnie prawy zacisk i sie grzeje, sprawa odwrotna niż przed robota gdzie trzymał lewy ale to chyba nie ma znaczenia. Zacisk rozebrałem już 2 razy i złożyłem od nowa i sytuacja jest ta sama. Jedna sparwa która mnie zastanawia to gumki w srdku w zacisku które uszczelniaja tłoczek. Mianowicie są one powiedzny o minimentr za dużei przy wyciagnietym tłoczku nie leza na nim idealnie tylko delikatnie wiszą. Zestaw reperaturek jest oryginał subaru dobrany do vinu i chyba tam sie nie pomylili, czy mieliscie taka sytuacje kiedyś ?? Na dodatek tego wszytkiego puscił mi sie jeszcze w tym zacisku po remncie płyn z jednego tłoczka co dało mi do myślenia z tymi gumakami w śrdku. Napiszcie co o tym sądzicie i jaka może być przeczyna tego ze zacisk czasami trzyma.

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Re: reanimacja hamulców GT

Post 24 paź 2010, o 11:50

Czy tłoczki są idealnie gładkie? Czy też mają rdzawe wżery?

Mr.R
0 gwiazdek

Post 24 paź 2010, o 12:01

jeden ma minimalne wżery, ale konsultowałem ze znajomym i nie powinny robić bałaganu.

Mr.R
0 gwiazdek

Post 24 paź 2010, o 13:45

Własnie byłem sie przejechac imprezka i przy naprawde powolnej jeździe z lekkimi hamowaniami zacisk prawy sie grzeje a lewy zupełnie zimny. NIE MAM pojęcia o co w tym chodzi, może jakies podpowiedzi ??

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 24 paź 2010, o 14:31

Coś źle zrobiłeś, musisz zrobić jeszcze raz, więcej przez internet raczej nie pomożemy.

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 paź 2010, o 15:31

Poszedłbym tropem tych wżerów na tłoczku. Weź papier ścierny "wodny" o dużej gramaturze (np 2000) i potraktuj nim tłoczek. Może rdza utrudnia ruch.

Druga rzecz jaka mi przychodzi do głowy to uszkodzony przewód elastyczny hamulca przy tym zacisku. Płyn idzie tylko w jedną stronę i masz później takie atrakcje jak u Ciebie w tej chwili.

Ale tak jak Az pisze. Ciężko coś więcej stwierdzić przez internet.

Azrael
6 gwiazdek

Post 24 paź 2010, o 15:43

pablonas pisze: Poszedłbym tropem tych wżerów na tłoczku. Weź papier ścierny "wodny" o dużej gramaturze (np 2000) i potraktuj nim tłoczek. Może rdza utrudnia ruch.

Z tego co pamiętam tłoczek jest relatywnie tani (coś koło stówki), moze lepiej zmienić.
pablonas pisze: Druga rzecz jaka mi przychodzi do głowy to uszkodzony przewód elastyczny hamulca przy tym zacisku. Płyn idzie tylko w jedną stronę i masz później takie atrakcje jak u Ciebie w tej chwili.
To się zdarza szczególnie w nastoletnich przewodach.

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 paź 2010, o 15:49

Azrael pisze: Z tego co pamiętam tłoczek jest relatywnie tani (coś koło stówki), moze lepiej zmienić.
O to faktycznie tani. Myślałem, że droższe są. Do Tico kosztuje 48 pln :mrgreen:
Mr.R, zmień ten tłoczek w takim razie.

Azrael
6 gwiazdek

Post 24 paź 2010, o 15:52

Sprawdziłem i nie wiem czy dokładnie taki miałem, ale do 2 tłoczkowego 183zł, więc więcej niż myślałem. Niestety do 2tłoczków teraz nie mam na magazynie.

dominik_bb
2 gwiazdki
Auto: Impreza WRX EJ20G

Post 24 paź 2010, o 23:04

ja bym wymienił jeszcze przewody elastyczne to częsta przyczyna blokowania zacisków

Adam M.
2 gwiazdki
Auto: 05 Subaru Legacy Wagon

Post 24 paź 2010, o 23:21

Tloczkow nie traktujesz zadnym papierem sciernym, bo korund bedzie potem nie do usuniecia i bedzie rysowal tloczek. Myjesz plynem hamulcowym, wycierasz do czysta, skladasz na plyn hamulcowy ( zwilzone uszczelki wewnatrz zacisku ) i gra muzyka, tloczek musi wchodzic w zacisk pod naciskiem kciuka.
W twoim przypadku cos sie blokuje, albo sam tloczek w cylinderku, zacisk na prowadnicach albo klocki na prowadnicach zacisku.
Prowadnice jak skorodowane to musza byc oczyszczone na szczotce elektrycznej i nasmarowane smarem miedzianym do hamulcow, to samo z prowadnicami klockow w samym zacisku.
Czy ten zacisk ma tloczek z wzerami ?
Taki tloczek trzeba wymienic, ale raczej grozi on wyciekami niz blokowaniem.

fajka81
1 gwiazdka
Auto: Subaru P1

Post 25 paź 2010, o 22:36

wiesz akurat ja się zajmuje regeneracją zacisków zobacz moje aukcje http://allegro.pl/przekladka-subaru-imp ... 77179.html http://allegro.pl/subaru-impreza-regena ... 02694.html ;-)

Mr.R
0 gwiazdek

Post 26 paź 2010, o 21:33

dzieki chłopaki za podpowiedzi, tak przypuszczałem że przyczyną może być przewód gumowy, dzisiaj sie juz zabrałem za szukanie takowego po carsach i fotach ale nic nie maja, nie wiecie gdzie można kupić takiego przewoda ( dobry i tani :) ) temat tłoczków narazie odpuszczam po ponownym złożeniu, nie ma wycieku lub jest minimaly także narazie musze zrobić żeby zacisk nie trzymał.

fajka81
1 gwiazdka

Post 26 paź 2010, o 21:55

ale potrzebujesz sam przewód??? ;-)

Mr.R
0 gwiazdek

Post 27 paź 2010, o 17:16

No potrzebuje przewód gotowy do założenia na auto :)

kuzi4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi TypeR "22B", GT GF 98, Outback 2,5 '00

Post 27 paź 2010, o 20:21

Ja awaryjnie (po rozerwaniu na hamowaniu ze 180 do 0 :o - na całe szczęście przewód strzelił na powrocie płynu, tuż po zatrzymaniu samochodu ) założyłem z Daewoo chyba Nubiry bez oplotu. Pasował bez problemu ale to był tył zacisk. Nie wydaje mi się, żeby w przednim zacisku było inne mocowanie. Weź sobie oryginał i dopasuj coś w dobrym sklepie moto. A tak szczerze to polecam Ci kupić nowy komplet w stalowym oplocie np. w 4turbo mają promo na Goodridge.

fajka81
1 gwiazdka

Post 30 paź 2010, o 07:49

a jakie ten przewód lewy prawy przód??? bo mam ;-)

Mr.R
0 gwiazdek

Post 1 lis 2010, o 22:34

wiesz co prawy. masz nowe czy uzywki ?? jaka cena

fajka81
1 gwiazdka

Post 2 lis 2010, o 23:36

mam używki w dobrej cenie ;-)

Mr.R
0 gwiazdek

Post 3 lis 2010, o 19:42

dzieki ale jednak zainwestuje w nowe, jest troche zabawy a z uzywkami to nigdy nic nie wiadomo, także wole zrobić raz a dobrze, także trafia do subary przewody w metalowym oplocie.

kuzi4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi TypeR "22B", GT GF 98, Outback 2,5 '00

Post 4 lis 2010, o 22:07

Słuszna decyzja.

ODPOWIEDZ