Jakie hamulce do STI???

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
strongi
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Impreza 2.0 STI 2002
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Jakie hamulce do STI???

Post 28 sty 2011, o 12:36

Nadejszła chwila że muszę się zacząć rozglądać za tarczami i klockami na przód do mojego STI. Co byście polecali? Ja na razie myślałem o komplecie EBC. Jakieś nacinane tarcze i do tego redstuff klocki. Wie ktoś jaka jest różnica pomiędzy Turbo Groove a Ultimax? Jeśli nie EBC to co można w podobnej cenie założyć (ok 2,5 kzł)? Autko jest do jazdy na co dzień, a w tym sezonie na pewno polecę kilka sprintów.

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Re: Jakie hamulce do STI???

Post 28 sty 2011, o 13:10

Nie kupuj EBC, to wyrzucone pieniądze.

Fajne tarcze to Brembo Sport - takie złote (chociaż u mnie się lekko pogięły, ale nie da się podobno tego uniknąć), DBA klocki np. Carbone Lorraine (RC5 ) lub Ferodo DS2500.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 28 sty 2011, o 13:24

strongi, dokładnie jak napisał Owocowy.

DBA też minimalnie mi biją, ale ogólnie dają radę.

Red staff to ob biedy można traktować jako tańszy zamiennik serii (a seryjne klocji w STi to jakiś dramat), do dupowozu byłyby OK, do estijaja dawaj mocniejsze.

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 28 sty 2011, o 17:54

Miałem w Cifie te tarcze Turbo Groove). Głośne, ale bardzo dobrze dają radę jak jest mokro, bo szybko odparowuje flm wodny i szybko oczyszczają się. Ale mi się lekko pokrzywiły. Ale miałem automata i być może przez to.
To co na szybko wyczytałem to Ultimaxy są cichsze.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 28 sty 2011, o 18:46

:-)

Wiesz, "głośność" tarcz nie raczej ich kluczowym parametrem (nawet nie wiedziałem że o czymś takim można mówić :giggle: )

Tarcza ma działać. Czy wytrzymywać jak najwięcej nim się pognie, połamie. Ma działać, mimo że po paru km agresywnej jazdy będzie świecić na czerwono. Przynajmniej jak mówimy o tarczach do szybkiej jazdy, a nie to toczenia się. ;-)

strongi
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Impreza 2.0 STI 2002

Post 2 lut 2011, o 12:09

Do firmy Brembo mam dość spore zaufanie ale nie mogę nigdzie znaleźć tarcz do swoje go STI. Wybór więc padnie na tarcze DBA 4000XS http://www.brakes.pl/product_info.php/t ... _8939_8945 i klocuszki DS2500.

Alunetik
1 gwiazdka
Auto: 8

Post 2 lut 2011, o 12:48

Strongi, odezwij się do mnie na fejsie.

PZDR

BOdek

ODPOWIEDZ