Przepływomierz w Subaru Forester

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
joopjoop
0 gwiazdek
Auto: Forester MY98 2.0 GX (EJ20)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Przepływomierz w Subaru Forester

Post 24 cze 2010, o 14:46

Witam
Mam w zasadzie dwa pytania:
1. Przepływomierz w Forku (silnik 2.0 - 122KM - EJ20) , tj. gdzie dokładnie go szukać, a jak się znajdzie to jak (i czym) dokładnie zdemontować i wyczyścić aby go nie uszkodzić?
2. Gdzie szukać silnika krokowego w Foresterze, oczywiście jak go wyciągnąć i oczyscić, aby nie uszkodzić tego elementu.

P.S. Szukałem na forum i niestety nie mogę znaleźć informacji na w/w tematy. ;-(
Z góry dzięki.

dziadek73
0 gwiazdek
Auto: scania,ford,bmw 730,citroen xantia,bmw 520 było...

Re: Przepływomierz w Subaru Forester

Post 12 kwie 2011, o 21:45

Witam,jestem tu nowy i mam też forka od roku.Chodź już zalogowoany na tym forum jestem od roku czasu nie udzielam się,tylko czytam różne problemy zwiazane z naszymi autkami.Z autka jestem bardzo zadowolony,(99r,125km,ej20,192...tyś km).Ale chętnie pomoge,myślę że masz ten sam motor co ja tylko lekko słabszy i mam nadzieję że jestem pierwszy który Ci pomoże z problemem chodź post pisałeś już kawał czasu temu,przepływka,silnik krokowowy i czujnik położenia przepustnicy znajdują się przy przepustnicy,wszystko razem,mało spotykane połączenie.Z reguły przepływka jest zaraz za fitrem powietrza w wiekszości aut,natomiast subaru ma inaczej,jak bedziesz odkręcał przepływomierz(to małe coś przykręcone do przepustnicy na górze)to zalecane abys miał silnik zimny bo w nim sie znajduje płyn chłodzący który jest podłączony do niego i uważaj na uszczelkę bo jest bardzo delikatna,a jak bedziesz chciał odkrecić np. jeszcze czujnik położenia przepustnicy to musisz sie zaopatrzyć w klucz torent ale 5 gwiazdkowy,żadkość.Myślę że na razie to będzie na tyle,jak coś pisz postaram sie coś jeszcze pomóc.Pozdrawiam ;-)

dziadek73
0 gwiazdek
Auto: scania,ford,bmw 730,citroen xantia,bmw 520 było...

Post 13 kwie 2011, o 20:13

Witam,zapomniałem jeszcze dodać czym można wyczyścić przepływomierz,otóż przepływomierza jako tako się nie czyści tylko silniczek krokowy,można użyć do tego celu WD 40,benzyny,lub nafty,to jest kilka opcji z których korzystałem,może są też inne możliwości ale te mi pomogły,chodź to robiłem w innym aucie,może inni forumowicze mają inne metody popytaj,chodź nie opisałeś co dokładnie dolega twojemu autku może nie koniecznie trzeba robić czyszczenie...,pozdrawiam

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 13 kwie 2011, o 20:28

To co jest na przepustnicy to czujnik ciśnienia, w tym samochodzie nie ma przepływomierza więc nie mozna go wyczyścić.

ODPOWIEDZ