Pojedyncze stuknięcie chwilę po ruszeniu
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Pojedyncze stuknięcie chwilę po ruszeniu
Po ruszeniu po dłuższym postoju słychać stuk pod podłogą. Czasami słychać to z tyłu jakby okolice dyfra lub nawet gdzieś dalej a czasem na wysokości lewarka. Częściej słychać z tyłu niż z przodu. Jest to charakterystyczny dźwięk przypominający brzdęk metalu przyciąganego sprężyną. Pojawia się kilkanaście sekund po ruszeniu na pierwszym lub drugim biegu. Nie występuje podczas manewrów parkingowych, pojawia się dopiero po ruszeniu na wprost. Występuje tylko raz po uruchomieniu samochodu. Przy ruszaniu z pod świateł efektu nie ma. Macie jakieś pomysły co to może być? Problem dotyczy lanosa.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Pojedyncze stuknięcie chwilę po ruszeniu
Może Ci tylne zaciski nie odbijają? Zaciągasz ręczny wieczorem?
Zawsze zaciągam ręczny. Też myślałem że to coś z ręcznym ale kiedyś na próbę nie zaciągnąłem i też stuknęło.
Możesz mieć zbyt luźne klocki w zaciskachGT III pisze:Zawsze zaciągam ręczny. Też myślałem że to coś z ręcznym ale kiedyś na próbę nie zaciągnąłem i też stuknęło.
może hiil holder trzeba sprawdzić, ja też bym obstawał przy samoregulatorach klocków ewentualnie
Zwykle po kilku sekundach lub metrach to ABS się "uzbraja" .
Z tyłu mam tarczo-bębny. Klocki są nowe Ferodo a do okładzin od ręcznego nie zaglądałem. Hill holdera nie posiadam.
No to klocki masz luźne , ale mogę się mylić . Takie stuknięcie wtedy słychać też przy hamowaniu z małej prędkości np. 10km/h . Więcej pomysłów nie mam . Skopiłbym się jednak na hamulcach tylnych .