STI buczenie przy 200km/h

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Fazi
0 gwiazdek
Auto: STI 2001
Polubił: 0
Polubione posty: 0

STI buczenie przy 200km/h

Post 4 maja 2011, o 00:37

Witam :)

Moje auto to STI 2001 czyli bugeye :) Przy 190-200km/h pojawia się dość intensywne buczenie czy jak tam to nazwać z okolic zewnętrznego lusterka po stronie pasażera. Wystarczy nieco zwolnić aby całkowicie znikało. Niestety moja pani nie jest w stanie zlokalizować tego dokładniej a jednocześnie nie kwapi się prowadzić auta z podobną prędkością abym mógł sam próbować z bliska identyfikować problem. Wstępnie oceniam to na jakiś rodzaj rezonansu aerodynamicznego, jednak nie stwierdziliśmy np. drgania szyby przy połączeniu z uszczelką. Być może jakąś informację dałoby zaklejenie szczelin przy lusterku i drzwiach taśmą przed jazdą, ale to zazwyczaj przypomina się jak już jedziemy :/ Proszę o radę jeśli ktoś się z czymś podobnym spotkał bo de facto nie można jeździć autem powyżej 200 bo dźwięk jest dość dokuczliwy...

Pozdrawiam.
fazi
http://www.jetronik.pl

melon
0 gwiazdek
Auto: GT 99

Re: STI buczenie przy 200km/h

Post 4 maja 2011, o 09:39

spróbuj ponaciągać ,poruszać uszczelkę koło lusterka ,tam najczęściej powstają nieprzyjemne dźwięki ,albo złożyć lusterko .taka to już przypadłość tych maszyn ;-)

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 4 maja 2011, o 10:17

Fazi, prawdziwe subaraki :mrgreen: nie mają ramek i szyby są dociskane bezpośrednio do uszczelek. Mam to samo, też po stronie pasażera. Po przekroczeniu 170-180 zaczyna tak wyć, że nie wiem czy uciekać czy wzywać egzorcystę :evilgrin:
Przy takich prędkościach robi się tam zapewne jakaś nieszczelność powodująca różne dźwięki. Trudno z tym walczyć :-/
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

kuzi4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi TypeR "22B", GT GF 98, Outback 2,5 '00

Post 7 maja 2011, o 00:29

Są tacy, którzy podobno potrafią to wyregulować. Było gdzieś na temat trójkątów lusterek i ich regulacji. Ja nad swoimi dobre cztery godziny spędziłem, a i tak nie jest idealnie...

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 7 maja 2011, o 01:11

Ja mam wyregulowane idealnie :)

ujar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GT
Polubione posty: 2 razy

Post 7 maja 2011, o 08:33

mały 5150 pisze:Fazi, prawdziwe subaraki :mrgreen: nie mają ramek i szyby są dociskane bezpośrednio do uszczelek. Mam to samo, też po stronie pasażera. Po przekroczeniu 170-180 zaczyna tak wyć, że nie wiem czy uciekać czy wzywać egzorcystę :evilgrin:
Przy takich prędkościach robi się tam zapewne jakaś nieszczelność powodująca różne dźwięki. Trudno z tym walczyć :-/
Jak się wie co uszczelnić to nie trzeba walczyć - był taki temat na kropce kilka lat temu..... :-p

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 7 maja 2011, o 10:15

Bo na kropce kilka lat temu poruszane były fajne tematy ;-) A podobno dziś trzeba uważać, czy w spontanicznym odruchu pomocy się czegoś nie reklamuje :-p

ujar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 7 maja 2011, o 11:39

Konto usunięte pisze:Bo na kropce kilka lat temu poruszane były fajne tematy ;-) A podobno dziś trzeba uważać, czy w spontanicznym odruchu pomocy się czegoś nie reklamuje :-p
To prawda , bywało straszne zamieszanie z tą "spontaniczną" pomocą i juz nie było wiadomo czy jechać do p. Jarka czy do p. Zbyszka czy do p. Adama czy Azrael dobrą radę dał na PW i czy tam nie za drogo :-d , czy klocki bez homologacji są ok. :-d
Teraz jest w miare spokojnie ale te niby prawdziwe opowiesci o uzdrawiaczach co "naprawdę" wkładają całe serce w naprawę naszego silnika :giggle: lub z dbałości o nasze tarcze hamulcowe informują , że klocki ham. firmy X ocala naszą kieszeń i wspaniale hamują (info na PW :mrgreen: ) dalej sie pojawiają więc trzeba być czujnym 8-) A "gwizd" w STI czy For.T powyżej 180 km/godz. to stary temat jak ktos ma problem to zapraszam do naszego ASO... :cofee:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 7 maja 2011, o 11:49

ujar, jeżeli (w legasiu )z trzeszczącą deska i "latającymi" kanałami powietrznymi dajecie rade ( w parę godzin) to jade do Was na przegląd 30kkm :-)

ujar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 7 maja 2011, o 11:59

esilon pisze:ujar, jeżeli (w legasiu )z trzeszczącą deska i "latającymi" kanałami powietrznymi dajecie rade ( w parę godzin) to jade do Was na przegląd 30kkm :-)
Na deskę chyba pomogą na te "latające kanały" to nie słyszałem :-d ale przyjechać możesz , śniadanko , kawka pogadamy chwilkę :thumb:

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Post 7 maja 2011, o 12:04

U mnie pomogło obniżenie wycieraczki,po wymianie za wysoko ją przykręciłem w stanie spoczynku,teraz jest OK,pozdro.
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 7 maja 2011, o 12:07

ujar pisze: "latające kanały" to nie słyszałem

kanał prawy do nawiewu pasazera od początku uzytkowania daje znaki jakby poluzowany był, a teraz od jakiegoś czasu "lata" środkowy,

jak przyjade na śniadanko to usłyszysz :-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 7 maja 2011, o 12:46

esilon pisze: kanał prawy do nawiewu pasazera od początku uzytkowania daje znaki jakby poluzowany był, a teraz od jakiegoś czasu "lata" środkowy,
ujar, pokażcie temu klientowi, jak się włącza (i podgłaśnia) radiomagnetofon w Legacu :evilgrin:

kuzi4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 7 maja 2011, o 23:44

Azrael pisze:Ja mam wyregulowane idealnie :)
Bo Ty masz ramki :-)

Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: JDM WRX MY97

Post 8 maja 2011, o 00:01

WIdać japońce uznali radzenie sobie z tą usterką za niepotrzebną fatygę. u nich jest max 180km/h :D
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96
Obrazek
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191

Azrael
6 gwiazdek

Post 8 maja 2011, o 03:54

kuzi4, w niby czym mam ramki? W Imprezie '07?

kuzi4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 8 maja 2011, o 20:15

Azrael pisze:kuzi4, w niby czym mam ramki? W Imprezie '07?
Miał być żarcik... Zapomniałem, że sprzedałeś Coswortha :( No w Imprezie oczywiście nie masz, a kto Ci regulował?

Azrael
6 gwiazdek

Post 9 maja 2011, o 08:41

4Turbo :)

kuzi4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 9 maja 2011, o 19:42

Eeeee... Nie może być... ;) Nie pytam gdzie tylko kto. :-)

ODPOWIEDZ