STI buczenie przy 200km/h
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
STI buczenie przy 200km/h
Witam :)
Moje auto to STI 2001 czyli bugeye :) Przy 190-200km/h pojawia się dość intensywne buczenie czy jak tam to nazwać z okolic zewnętrznego lusterka po stronie pasażera. Wystarczy nieco zwolnić aby całkowicie znikało. Niestety moja pani nie jest w stanie zlokalizować tego dokładniej a jednocześnie nie kwapi się prowadzić auta z podobną prędkością abym mógł sam próbować z bliska identyfikować problem. Wstępnie oceniam to na jakiś rodzaj rezonansu aerodynamicznego, jednak nie stwierdziliśmy np. drgania szyby przy połączeniu z uszczelką. Być może jakąś informację dałoby zaklejenie szczelin przy lusterku i drzwiach taśmą przed jazdą, ale to zazwyczaj przypomina się jak już jedziemy :/ Proszę o radę jeśli ktoś się z czymś podobnym spotkał bo de facto nie można jeździć autem powyżej 200 bo dźwięk jest dość dokuczliwy...
Pozdrawiam.
fazi
http://www.jetronik.pl
Moje auto to STI 2001 czyli bugeye :) Przy 190-200km/h pojawia się dość intensywne buczenie czy jak tam to nazwać z okolic zewnętrznego lusterka po stronie pasażera. Wystarczy nieco zwolnić aby całkowicie znikało. Niestety moja pani nie jest w stanie zlokalizować tego dokładniej a jednocześnie nie kwapi się prowadzić auta z podobną prędkością abym mógł sam próbować z bliska identyfikować problem. Wstępnie oceniam to na jakiś rodzaj rezonansu aerodynamicznego, jednak nie stwierdziliśmy np. drgania szyby przy połączeniu z uszczelką. Być może jakąś informację dałoby zaklejenie szczelin przy lusterku i drzwiach taśmą przed jazdą, ale to zazwyczaj przypomina się jak już jedziemy :/ Proszę o radę jeśli ktoś się z czymś podobnym spotkał bo de facto nie można jeździć autem powyżej 200 bo dźwięk jest dość dokuczliwy...
Pozdrawiam.
fazi
http://www.jetronik.pl
Re: STI buczenie przy 200km/h
spróbuj ponaciągać ,poruszać uszczelkę koło lusterka ,tam najczęściej powstają nieprzyjemne dźwięki ,albo złożyć lusterko .taka to już przypadłość tych maszyn 

Fazi, prawdziwe subaraki
nie mają ramek i szyby są dociskane bezpośrednio do uszczelek. Mam to samo, też po stronie pasażera. Po przekroczeniu 170-180 zaczyna tak wyć, że nie wiem czy uciekać czy wzywać egzorcystę
Przy takich prędkościach robi się tam zapewne jakaś nieszczelność powodująca różne dźwięki. Trudno z tym walczyć

Przy takich prędkościach robi się tam zapewne jakaś nieszczelność powodująca różne dźwięki. Trudno z tym walczyć

Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru 

- kuzi4
- 4 gwiazdki
- Auto: STi TypeR "22B", GT GF 98, Outback 2,5 '00
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Są tacy, którzy podobno potrafią to wyregulować. Było gdzieś na temat trójkątów lusterek i ich regulacji. Ja nad swoimi dobre cztery godziny spędziłem, a i tak nie jest idealnie...
Jak się wie co uszczelnić to nie trzeba walczyć - był taki temat na kropce kilka lat temu.....mały 5150 pisze:Fazi, prawdziwe subarakinie mają ramek i szyby są dociskane bezpośrednio do uszczelek. Mam to samo, też po stronie pasażera. Po przekroczeniu 170-180 zaczyna tak wyć, że nie wiem czy uciekać czy wzywać egzorcystę
![]()

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Bo na kropce kilka lat temu poruszane były fajne tematy
A podobno dziś trzeba uważać, czy w spontanicznym odruchu pomocy się czegoś nie reklamuje 

To prawda , bywało straszne zamieszanie z tą "spontaniczną" pomocą i juz nie było wiadomo czy jechać do p. Jarka czy do p. Zbyszka czy do p. Adama czy Azrael dobrą radę dał na PW i czy tam nie za drogoKonto usunięte pisze:Bo na kropce kilka lat temu poruszane były fajne tematyA podobno dziś trzeba uważać, czy w spontanicznym odruchu pomocy się czegoś nie reklamuje

Teraz jest w miare spokojnie ale te niby prawdziwe opowiesci o uzdrawiaczach co "naprawdę" wkładają całe serce w naprawę naszego silnika

ujar, jeżeli (w legasiu )z trzeszczącą deska i "latającymi" kanałami powietrznymi dajecie rade ( w parę godzin) to jade do Was na przegląd 30kkm 

Na deskę chyba pomogą na te "latające kanały" to nie słyszałemesilon pisze:ujar, jeżeli (w legasiu )z trzeszczącą deska i "latającymi" kanałami powietrznymi dajecie rade ( w parę godzin) to jade do Was na przegląd 30kkm

- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
U mnie pomogło obniżenie wycieraczki,po wymianie za wysoko ją przykręciłem w stanie spoczynku,teraz jest OK,pozdro.
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
ujar pisze: "latające kanały" to nie słyszałem
kanał prawy do nawiewu pasazera od początku uzytkowania daje znaki jakby poluzowany był, a teraz od jakiegoś czasu "lata" środkowy,
jak przyjade na śniadanko to usłyszysz

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
ujar, pokażcie temu klientowi, jak się włącza (i podgłaśnia) radiomagnetofon w Legacuesilon pisze: kanał prawy do nawiewu pasazera od początku uzytkowania daje znaki jakby poluzowany był, a teraz od jakiegoś czasu "lata" środkowy,

- kuzi4
- 4 gwiazdki
WIdać japońce uznali radzenie sobie z tą usterką za niepotrzebną fatygę. u nich jest max 180km/h :D
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96

http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191
pasujące do GT/WRX/STi 92-96

http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191
- kuzi4
- 4 gwiazdki
Miał być żarcik... Zapomniałem, że sprzedałeś Coswortha :( No w Imprezie oczywiście nie masz, a kto Ci regulował?Azrael pisze:kuzi4, w niby czym mam ramki? W Imprezie '07?
- kuzi4
- 4 gwiazdki