Co kupić za max 35kkzł, Legacy/Forester

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
smerfciamajda
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Co kupić za max 35kkzł, Legacy/Forester

Post 14 cze 2011, o 21:55

Witam,

Zaczynam powoli rozglądać się za kolejnym wozem i mocno naginam się do Legacy i ciekaw jestem czego mogę się spodziewać realnie za kwotę 30 do 35kzł?
Celuję w model 2.0 lub 2.5 benzyna bez turbo - bardziej w 2.5 :D
Z wymagań "chciejstwa" to automatyczna skrzynia biegów i automatyczna klimatyzacja, na pozostałe skóry i inne bajery nie mam parcia.
Dodam, że jeżdżę 8 rok "skodzitsu fabiozo" na gazie, zrobiłem od nowości >200kkm. Pierwszy okres to ok 35kkm rocznie ale ostatnie 3 lata to ok. 15kkm. Mam spokojniejszy tryb życia i wierzę (głęboko i naiwnie), że przebiegi poniżej 100kkm lub w tych granicach w autach 2003 - 2007 są możliwe, a w szczególności gdy jest duży silnik benzynowy i są dwa auta w domu.

Pytanie brzmi jakich przebiegów i roczników się spodziewać w takiej kwocie?
Na otomoto są Legacy za ~33-35kzł ale bez przebiegów, może być również Forester i jest - 2006r, 75kkm za 31kzł coś dziwnie tanio czy tak jest z tymi autami?
Wyprostujcie moją naiwność.

I jeszcze - czy nie zrażać się do US spec?

j33mbo
5 gwiazdek

Re: Co kupić za max 35kkzł, Legacy/Forester

Post 14 cze 2011, o 22:15

smerfciamajda pisze: Forester i jest - 2006r, 75kkm za 31kzł

haha, szkoda, że nie za 11k PLN

bez jajec, zapomnij od razu o rocznikach >=2006, nikt nie sprzeda takiego auta, chyba, że ma najechane 400kkm albo składa się z 3 przystanków,
to były jedne z ostatnich "porządnych subaru" i właściciele znają ich wartość

ale nie zrażaj się, zarówno wcześniejsze niż poprzednie generacje foresterów i legacy były równie dobre co przedostatnie

co do automatyki o której piszesz, klimatyzacja automatyczna w subaru nie istnieje, to, że sobie ustawisz na 19, 22 czy ile tam stopni, to tylko twoje pobożne życzenie, będzie wiało jak będzie chciało
skrzynia AT , przynajmniej 4EAT (4 przełożenia) to muł jakich mało, ale jeżeli zależy ci na trwałości to mają opinie solidnych

smerfciamajda pisze: I jeszcze - czy nie zrażać się do US spec?

tutaj sprawdzaj na bezwypadkowe.net,

znam kolegę PPMarian, który już chyba 4 subaraki sćiągnął z US i nie narzeka

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 14 cze 2011, o 22:33

smerfciamajda pisze: Pytanie brzmi jakich przebiegów i roczników się spodziewać w takiej kwocie?
Popatrz po ogłoszeniach forumowych (także na importerskim forum.subaru.pl). Na stronie importera jest też komis - o ile kojarzę, jakieś 2.0 z automatem tam wisiało. Wejdź na autoscouta albo coś w tym rodzaju i zobacz, ile kosztują analogiczne auta "u Niemca".
Na mojego czuja, za 35 to możliwe będzie coś z rocznika 2003 i starsze.
Albo "okazje", teoretycznie nowsze, za to w baaardzo kiepskiej kondycji (których doprowadzenie do stanu właściwego będzie albo upiornie drogie, albo w ogóle niemozliwe).
Niestety.
Niemniej, powodzenia.

Jakby co, to od importu przyzwoitych aut z Europy Zach. mamy tu zaufanego specjalistę. Nazywa się Piter35.

USA - różnie mówią. Bezwypadkowy albo dobrze naprawiony egzemplarz nie powinien być zły. Musisz tylko pamiętać, że:
- "okazje", czyli śmiesznie tanie auta w stanie rewelacyjnym, także i tam nie biegają stadami;
- na rynek US akurat Legacy (i OBK) są budowane w Indianie, a nie w Japonii - niby podobno jakość jest całkiem OK, ale jednak to nie jest oryginalny "japończyk";
- specyfikacja nieco się różni, i część rzeczy trzeba potem poprawić (światła, ew. radio, a w przypadku automata - pewnie także dołożyć chłodnicę skrzyni).

smerfciamajda
0 gwiazdek

Post 15 cze 2011, o 19:42

Dziękuję za konkretne odpowiedzi. O to chodziło, będę szukał i uważał, może na cos mniejszego się zdecyduję jednak.
Temat do zamknięcia.

ODPOWIEDZ