Niestety moja skrzynia biegów uległa uszkodzeniu (coś wyje przy odpuszczaniu gazu). Czy ktoś się orientuje czy jest możliwość założenia skrzyni biegów wraz z tylnym dyfrem z WRX Lanos 08-09 lub ewentualnie z Forestera Turbo (z którego rocznika będzie pasowała?) do mojego WRX MY05
Niestety nie mogę nigdzie znaleźć skrzyni od 2005 rocznika a nie pasuje mi dłuższe przełożenie skrzyni od 06-07, więc Lanosowa byłaby idealna. Dziękuję za wszelkie sugestie.
Skrzynia od Lanosa czy Forestera do WRX 05 ?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Skrzynia od Lanosa czy Forestera do WRX 05 ?
CZĘŚCI UŻYWANE SUBARU IMPREZA FORESTER LEGACY OUTBACK
tel.510-272-777
tel.510-272-777
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Skrzynia biegów od WRX 08-09 w WRX 05
Lanos WRX ma inne przełożenia 3 pierwszych biegów - dłuższe.
3,454 - 3,166
1,947 - 1,882
1,366 - 1,296
Więc jak nie chcesz wydłużać skrzyni, to bez sensu zamiana.
(czy fizycznie pasuje, nie wiem)
Tak gwoli ścisłości, to WRX MY 06-07 ma takie same przełożenia poszczególnych biegów, tylko o 0,2 mniejsze przełożenie główne, co oczywiście finalnie daje dłuższe wszystkie biegi.
3,454 - 3,166
1,947 - 1,882
1,366 - 1,296
Więc jak nie chcesz wydłużać skrzyni, to bez sensu zamiana.
(czy fizycznie pasuje, nie wiem)
Tak gwoli ścisłości, to WRX MY 06-07 ma takie same przełożenia poszczególnych biegów, tylko o 0,2 mniejsze przełożenie główne, co oczywiście finalnie daje dłuższe wszystkie biegi.
Re: Skrzynia od Lanosa czy Forestera do WRX 05 ?
A jak jest z włożeniem skrzyni od Forestera ? ma króciutkie przełożenia, więc fajnie by się jeździło. Ma ktoś jakieś doświadczenia ? Od jakiego rocznika będzie pasowała plug&play do mojego wrx05 ?
tel.510-272-777
tel.510-272-777
CZEX, A nie lepiej zrobic rewizję tej którą masz ? Może to tylko sprawa łożyska ? 

Nie ma czasu na zabawę, auto musi jutro jeździć a krótka skrzynia może się fajnie sprawdzić w Imprezce. Próbował ktoś takiej przekładki ?
tel.510-272-777
tel.510-272-777
- rafik555
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru STI my05, Subaru SVX, bugeye 2.0gx, forester 2011, OBK 2008, Impreza 08
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Wiem napewno, że zabieg założenia skrzyni z forka do wrxa pogarsza dynamike auta więc nie polecam tego zabiegu. Słyszałem, że ludzie wkładają skrzynki z gt do sturbo i od wrx do forka XT i to polepsza osiągi... więc odwrotnie napewno nie ma sensu
Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców
Ciekawa teoria mówiąca o tym, że założenie krótszej skrzyni pogarsza dynamikę jazdy. Jest dokładnie odwrotnie, ale dzięki za radęrafik555 pisze:Wiem napewno, że zabieg założenia skrzyni z forka do wrxa pogarsza dynamike auta więc nie polecam tego zabiegu. Słyszałem, że ludzie wkładają skrzynki z gt do sturbo i od wrx do forka XT i to polepsza osiągi... więc odwrotnie napewno nie ma sensu

tel.510-272-777
tel.510-272-777
Podjedz gdzieś i sprawdz tą skrzynie co masz.Możliwe że są głośne łożyska na tylnych wałkach.Do naprawy tego nie trzeba wyciągać skrzyni
- rafik555
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru STI my05, Subaru SVX, bugeye 2.0gx, forester 2011, OBK 2008, Impreza 08
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
CZEX pisze:Ciekawa teoria mówiąca o tym, że założenie krótszej skrzyni pogarsza dynamikę jazdy. Jest dokładnie odwrotnie, ale dzięki za radęrafik555 pisze:Wiem napewno, że zabieg założenia skrzyni z forka do wrxa pogarsza dynamike auta więc nie polecam tego zabiegu. Słyszałem, że ludzie wkładają skrzynki z gt do sturbo i od wrx do forka XT i to polepsza osiągi... więc odwrotnie napewno nie ma sensu
Postaw koło siebie dwie imprezy i włącz w jednej reduktor...
Przy takiej mocy jaką ma WRX nie ma sensu skracanie skrzyni.
Mam hondę civic z vteciem. Skróciłem w niej skrzynię i oczywiscie pomogło, ale dlatego że auto jedzie cały czas na vtecu i nie ma tyle mocy co wrx.
Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców
Skrzynia od Lanosa nie będzie działała. 1. skrzynie od WRXów 2.5 są na sprzęgło pchane a nie ciągnione, 2. Lanosy nie mają VSSa w skrzyni bo pobierają dane po CAN z ABSu.