Po wymianie oleju na Castrol 10w 40 zauważyłem znaczące ubytki oleju w silniku, w jaki sposób mogę pozbyć się lub ograniczyć ten niecny proceder w mojej wannie.
Ubytki oleju w silniku
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Ubytki oleju w silniku
Jak w temacie, impreza z silnikiem 2,0 zasilana podtlenkiem LPG 
Po wymianie oleju na Castrol 10w 40 zauważyłem znaczące ubytki oleju w silniku, w jaki sposób mogę pozbyć się lub ograniczyć ten niecny proceder w mojej wannie.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 255 razy
- Polubione posty: 533 razy
Re: Ubytki oleju w silniku
lukario, sprawdzić czy nie ma wycieków i usunąć primo. Secundo - zmienić ten wyrób olejopodobny. Tertio - jak pierwsze dwa nie pomogą to rozebrać silnik i naprawić (uszczelniacze zaworów, pierścienie tłokowe).
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
oglądałem komorę silnika i z pod pokrywy zaworów po prawej stronie (stojąc przed samochodem) było wilgotno, ale nie sądziłem że aż tyle oleju może znikać. Chyba będę musiał pomyśleć nad wymianą silnika, bądź remontem obecnego. Co bardziej się opłaca??
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
lukario, nie ma takiego oleju AFAIK
Może 15W50?
i tu cię zaskoczę, wpisz w gugle 103zl za 4lChloru pisze:lukario, nie ma takiego oleju AFAIKMoże 15W50?
lukario pisze: wpisz w gugle 103zl za 4l
http://www.google.pl/search?q=103zl+za+ ... =firefox-a
i co ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Odp: Re: Ubytki oleju w silniku
No i gdzie ten Motul? ;plukario pisze:i tu cię zaskoczę, wpisz w gugle 103zl za 4lChloru pisze:lukario, nie ma takiego oleju AFAIKMoże 15W50?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 200 razy
Chloru, nie umiesz korzystać z googla

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
rrosiak,
Kolega naprawdę miał zalany motocyklowy olej do silnika samochodowego ?
Powoli kończy się katalog rzeczy i spraw, które potrafią zaskoczyć
Pozdrawiam
Grzegorz
Kolega naprawdę miał zalany motocyklowy olej do silnika samochodowego ?
Powoli kończy się katalog rzeczy i spraw, które potrafią zaskoczyć
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Odp: Re: Ubytki oleju w silniku
Wpisałem to co kolega sugerował ;)rrosiak pisze:Chloru, nie umiesz korzystać z googla![]()
Grzesiek_67 pisze: Kolega naprawdę miał zalany motocyklowy olej do silnika samochodowego ?![]()
Pikuś. Słyszałeś o laniu LHM do silnika ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Do silnika nie ale, ale do skrzyni AT tak. Bo to specjalnie do fransuskich samochodów.leon pisze: Pikuś. Słyszałeś o laniu LHM do silnika ?![]()
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
a czym mam poplukac. Dzisiaj mialem dzwona, orientujecie sie ile moge dostac za przednie lewe swiatlo angel black, nadkole , zderzak i gril?
- Chloru
- 6 gwiazdek
lukario, płukankami do silnika - Motul Engine Flush i tym podobnymi.
- Matiz
- 4 gwiazdki
- Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror
To ja juz wszystko wiemlukario pisze:przednie lewe swiatlo angel black?
Btw ja bym sie nie martwił ile dostane tylko gdzie znajdziesz części
Każecie mu robić płukanke w silniku który już bierze olej?

No trochę tego nie rozumiem. A najlepsze jest to, że przy porannym rozruchu nie puszcza niebieskiego bąka. Zauważyłem że po dużym gnieceniu w pedał zaczyna ubywać oleju(jazda powyżej 4tys. obrotów).Matiz pisze:To ja juz wszystko wiemlukario pisze:przednie lewe swiatlo angel black?![]()
Btw ja bym sie nie martwił ile dostane tylko gdzie znajdziesz części![]()
Każecie mu robić płukanke w silniku który już bierze olej?
Byłem u mechaniora i stwierdził że mogą pierścienie się kończyć. jaki może być koszt samych części jeżeli chodzi o pierścienie i uszczelniacze zaworowe??
odświeżam temat,
pytanie dotyczy uszczelki pod głowicą, jakie są objawy uszkodzonej?
czy może to powodować ubytki oleju ?
pytanie dotyczy uszczelki pod głowicą, jakie są objawy uszkodzonej?
czy może to powodować ubytki oleju ?
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Matiz pisze: Każecie mu robić płukanke w silniku który już bierze olej?![]()
Przy zapieczonych pierścieniach jak najbardziej.
lukario pisze: pytanie dotyczy uszczelki pod głowicą, jakie są objawy uszkodzonej?
Staram się tak nie odpowiadać ale chęć otrzymania wszystkiego "na talerzu" jest już nieco irytująca. Wbij w szukajkę "uszczelka" albo "UPG" i dostaniesz tysiące wyników.
Może.lukario pisze: czy może to powodować ubytki oleju ?
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Jak silnik skończony to płukanka nie zaszkodzi :P a może pomóc poprzez zwolnienie pierścieni...
U siebie robiłem płukankę przy przebiegu 230000 i przeszedłem z półsyntetyku na pełny syntetyk - wielu odradzało a ja sobie chwalę :)
Skoro u Ciebie problem wystąpił bezposrednio po zmianie oleju to w tym szukałbym przyczyny a nie od razu zmiana silnika czy remont... cza być dobrej myśli :)
U siebie robiłem płukankę przy przebiegu 230000 i przeszedłem z półsyntetyku na pełny syntetyk - wielu odradzało a ja sobie chwalę :)
Skoro u Ciebie problem wystąpił bezposrednio po zmianie oleju to w tym szukałbym przyczyny a nie od razu zmiana silnika czy remont... cza być dobrej myśli :)
Mój trabancik na FB https://www.facebook.com/TrabantDyzka?r ... page_panelFOTOGRAFIA ŚLUBNA I NIE TYLKO --> http://www.tomaszmosiadz.pl/ <--