Skrzynia biegów GTek (93-96) szumi co robić ? czy robić ?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
dawid51dd
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Skrzynia biegów GTek (93-96) szumi co robić ? czy robić ?

Post 16 sie 2012, o 21:38

Witam! Wiec wiadomo już że chodzi o skrzynie biegów z GTka 96r . Wiem że to słaby punkt tego auta , u mnie od 3lat 0 upalania
sportu itd ( o takiej starości mogą pomarzyć stare auta :) , zawsze zalana Motul GEAR 300 .i taki zawód. Od jakiś 2-3mcy słychac było jakieś ,,nowe szumy,, auto leciwe ma prawo . Ale ostatnio te szumy są dosć słyszalne . Wiem że przez forum to nie diagnoza i naprawa ale określił bym je jako łożyskowe szumy . Na każdym biegu to samo i słychac tylko przy obciązeniu - jak puszcze gaz to cisza . Sama skrzynia działa ok 0 problemu , przy ostatniej wymianie oleju zerkałem na stary - czysty . Tak sobie śmigam i dumam co mnie czeka , najprędzej będzie zakup 2giej skrzyni - jest to możliwe. Pytanie czy nie warto pomyśleć o naprawie ? Wiem że trudno wam określić ale może przyjmijmy wersje że będzie to jakieś łożysko - jakie koszty naprawy ?

I jeszcze 2 pytanka :
1 - czy mogę dolać do tej skrzyni jakiegos specyfiku co by to jakoś wyciszyć - ale nie robiąc innych szkód visko . Są takie środki tańsze ale i bardziej markowe też .

2 - Czy do tego auta mam szukać dokładnie identycznej skrzyni czy mam jakieś opcje ?

Pozdrawiam.

tecno
0 gwiazdek
Auto: cbr

Re: Skrzynia biegów GTek (93-96) szumi co robić ? czy robić ?

Post 19 sie 2012, o 18:11

rozebrac skrzynie, looknac do srodka, wymienic lozyska, zalac nowym olejem i latac :)
Układy Wydechowe, układy dolotowe, Turbo/Supercharger, SWAP, budowa silników na zamówienie, remonty skrzyni biegów, mechanika ogólna.

http://www.tecnogarage.com
tel. 502127426
e-mail: [email protected]

dawid51dd
1 gwiazdka

Post 19 sie 2012, o 20:38

No byłoby fajnie , taki scenariusz tyle że boje się zę jak to będzie sprawa nie łożyskowa tylko jednak dyfer (co by jednak wskazywało
hałas przy obciązeniu ) to słabo , ja zdecydowanie nie wole opcje napraw aut w 1dzień a nie tak wyjąć , rozebrać , kupić itp itd = tydzień.
Ten samochód ma u mnie lekko ale jest potrzebny a do innych jakie mogę mieć w opcji czuje wsręt :) .Oczywiście że skrzynie sprawdze
po wyjęciu ale mająć 2gą pod ręką a skończy się tym że może się zrobi i będzie w zapasie .

Tylko czy może ktoś określić czy jest w bezpieczne dolewanie do skrzyni róznych specyfków co by ją miały ''uciszyć'' .Są naprawde dobre środki wcale nie najtańsze i działają tylko te visko jak to zniosą ?

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 19 sie 2012, o 20:55

dawid51dd pisze: Tylko czy może ktoś określić czy jest w bezpieczne dolewanie do skrzyni róznych specyfków co by ją miały ''uciszyć'' .Są naprawde dobre środki wcale nie najtańsze i działają tylko te visko jak to zniosą ?
Dolewanie czegokolwiek nie naprawi skrzyni . Nie ma to wpływu na viscozę

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror

Post 19 sie 2012, o 22:03

wiskoza to element dyfra, poza przegrzaniem nic jej nie zaszkodzi. I nie wiem czy poza łozyskami ma co w nim szumieć
Obrazek
a tylny dyfer wykluczyłeś?
Obrazek

ODPOWIEDZ