Witam wszystkich,
od niedawna jestem w posiadaniu Subaru Imprezy GD /rocznik 2004 i mam do Was takie zapytanie, czy w Waszych autach też podczas jazdy z prędkością (zaczyna się od ok 120) i po 160 "przechodzi" trzęsie w aucie tak jak bym jechał po takim "falującym asfalcie" albo przejeżdżał przez malutkie "leżące policjanty" . Z początku myślałem że to wina "nierównego asfaltu" - szerokie opon i twarde zawieszenie sprawia że tak się to odczuwa w aucie, ale jechałem różnymi odcinkami autostrad i dróg szybkiego ruchu i zawsze jest podobnie tzn trzęsie pasażerami w fotelach.
Czy przyczyną tego może być np niewyważone któreś z opon ? bardziej tylnych niż przednich bo kierownica w ogóle nie drży. Lub może koła masowego ?
Czy po prostu ten typ tak ma ?
Z góry dzięki za odpowiedzi i ewentualne sugestie.
Pozdrawiam
Jean_Pierre
Trzęsie przy ok 120-140 km/h
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
jean_pierre
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza GD WRX
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Trzęsie przy ok 120-140 km/h
twarde zawieszenie jest super w zakrętasach ale nie na "równej" i prostej drodze, spiety pasażer mocniej podskakuje niz wyluzowany kierowcajean_pierre pisze: twarde zawieszenie sprawia że tak się to odczuwa w aucie, ale jechałem różnymi odcinkami autostrad i dróg szybkiego ruchu i zawsze jest podobnie tzn trzęsie pasażerami w fotelach.

ale koła kompleksowo ( felgi, opony, wyważnie) trzeba sprawdzic szczególnie że w konkretnym zakresie prędkości nasila się niedogodnośc a potem przechodzi
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
dokładnie, sprawdź czy od wewnętrznej strony felg nie masz błota, a potem "felgi, opony, wyważenie". W subaru cała buda potrafi się trząść jak wóz drabiniasty jeśli nie ma dobrego wyważenia.
- hemi112
- 5 gwiazdek
- Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
- Polubione posty: 13 razy
dokładnie
Po dziczeniu na błocie biło kieropwnicą od 80km/h w górę,ale to mieli tak wszyscy zlotowcy,dokładne mycie felg karcherem i...u nich przeszło a u mnie nie-mysle sobie,że pogiąłem felgi czy coś,ale zanim pojechałem na wyważarkę zdecydowałem pościągać felgi i zobaczyć co jest grane,a jak ściągnąłem felgi to ujrzałem piękne "ciężarki" ,które za cholerę by nie odpadły
Po ręcznym umyciu felg problem zniknął

Po dziczeniu na błocie biło kieropwnicą od 80km/h w górę,ale to mieli tak wszyscy zlotowcy,dokładne mycie felg karcherem i...u nich przeszło a u mnie nie-mysle sobie,że pogiąłem felgi czy coś,ale zanim pojechałem na wyważarkę zdecydowałem pościągać felgi i zobaczyć co jest grane,a jak ściągnąłem felgi to ujrzałem piękne "ciężarki" ,które za cholerę by nie odpadły

Po ręcznym umyciu felg problem zniknął

kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)
-
jean_pierre
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza GD WRX
- Polubione posty: 0
Dzięki za wszystkie podpowiedzi i sugestie, jutro sobie na spokojnie to sprawdzę.
Zastanawiałem się jeszcze czy to może np tuleja wahacza ?, ale zacznę tak jak sugerujecie od opon i felg i dam znać jak "odkryję" przyczynę :)
Pozdrawiam i dzięki
Zastanawiałem się jeszcze czy to może np tuleja wahacza ?, ale zacznę tak jak sugerujecie od opon i felg i dam znać jak "odkryję" przyczynę :)
Pozdrawiam i dzięki
Felgi masz oryginalne?? Może otwór centryczny za duży jest i potrzeba pierścieni centrujących..? Bez nich nawet świetnie wyważone koła mogą sprawiać problemy.

FOTOGRAFIA ŚLUBNA I NIE TYLKO --> http://www.tomaszmosiadz.pl/ <--
Jak nic nie pomoże to wyważ na samochodzie i skończy się problem.

411KM @ 575Nm
jean_pierre, co prawda nie w Subaraku ale nie wnosi
http://www.vectra-unlimited.pl/jpg/porady/drgania.html