Trzęsie przy ok 120-140 km/h

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
jean_pierre
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza GD WRX
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Trzęsie przy ok 120-140 km/h

Post 11 sie 2012, o 11:47

Witam wszystkich,
od niedawna jestem w posiadaniu Subaru Imprezy GD /rocznik 2004 i mam do Was takie zapytanie, czy w Waszych autach też podczas jazdy z prędkością (zaczyna się od ok 120) i po 160 "przechodzi" trzęsie w aucie tak jak bym jechał po takim "falującym asfalcie" albo przejeżdżał przez malutkie "leżące policjanty" . Z początku myślałem że to wina "nierównego asfaltu" - szerokie opon i twarde zawieszenie sprawia że tak się to odczuwa w aucie, ale jechałem różnymi odcinkami autostrad i dróg szybkiego ruchu i zawsze jest podobnie tzn trzęsie pasażerami w fotelach.
Czy przyczyną tego może być np niewyważone któreś z opon ? bardziej tylnych niż przednich bo kierownica w ogóle nie drży. Lub może koła masowego ?
Czy po prostu ten typ tak ma ?

Z góry dzięki za odpowiedzi i ewentualne sugestie.
Pozdrawiam
Jean_Pierre

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Trzęsie przy ok 120-140 km/h

Post 11 sie 2012, o 11:52

jean_pierre pisze: twarde zawieszenie sprawia że tak się to odczuwa w aucie, ale jechałem różnymi odcinkami autostrad i dróg szybkiego ruchu i zawsze jest podobnie tzn trzęsie pasażerami w fotelach.
twarde zawieszenie jest super w zakrętasach ale nie na "równej" i prostej drodze, spiety pasażer mocniej podskakuje niz wyluzowany kierowca :-)

ale koła kompleksowo ( felgi, opony, wyważnie) trzeba sprawdzic szczególnie że w konkretnym zakresie prędkości nasila się niedogodnośc a potem przechodzi

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 sie 2012, o 13:06

dokładnie, sprawdź czy od wewnętrznej strony felg nie masz błota, a potem "felgi, opony, wyważenie". W subaru cała buda potrafi się trząść jak wóz drabiniasty jeśli nie ma dobrego wyważenia.

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
Polubione posty: 13 razy

Post 11 sie 2012, o 15:32

dokładnie :!:
Po dziczeniu na błocie biło kieropwnicą od 80km/h w górę,ale to mieli tak wszyscy zlotowcy,dokładne mycie felg karcherem i...u nich przeszło a u mnie nie-mysle sobie,że pogiąłem felgi czy coś,ale zanim pojechałem na wyważarkę zdecydowałem pościągać felgi i zobaczyć co jest grane,a jak ściągnąłem felgi to ujrzałem piękne "ciężarki" ,które za cholerę by nie odpadły :x :x
Po ręcznym umyciu felg problem zniknął ;-)
Załączniki
bije felga.JPG
kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)

jean_pierre
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza GD WRX

Post 12 sie 2012, o 10:14

Dzięki za wszystkie podpowiedzi i sugestie, jutro sobie na spokojnie to sprawdzę.
Zastanawiałem się jeszcze czy to może np tuleja wahacza ?, ale zacznę tak jak sugerujecie od opon i felg i dam znać jak "odkryję" przyczynę :)

Pozdrawiam i dzięki

Dyziek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Blobeye Wagon & Trabant

Post 24 sie 2012, o 01:05

Felgi masz oryginalne?? Może otwór centryczny za duży jest i potrzeba pierścieni centrujących..? Bez nich nawet świetnie wyważone koła mogą sprawiać problemy.
Obrazek Mój trabancik na FB https://www.facebook.com/TrabantDyzka?r ... page_panel

FOTOGRAFIA ŚLUBNA I NIE TYLKO --> http://www.tomaszmosiadz.pl/ <--

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 24 sie 2012, o 02:33

Jak nic nie pomoże to wyważ na samochodzie i skończy się problem.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

okeyten
0 gwiazdek

Post 26 sie 2012, o 23:05

jean_pierre, co prawda nie w Subaraku ale nie wnosi :arrow: http://www.vectra-unlimited.pl/jpg/porady/drgania.html

ODPOWIEDZ