Woda pod siedzeniem kierowcy - skąd??

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
maclaw
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Woda pod siedzeniem kierowcy - skąd??

Post 25 maja 2010, o 15:09

Po każdym deszczu pod siedzeniem kierowcy, pod nogami kierowcy i pasażera mam mokro...

Skąd może się lać woda do samochodu??

P.S. Samochód Subaru Forester 2.0XT 2003r

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Re: Woda pod siedzeniem kierowcy - skąd??

Post 25 maja 2010, o 15:15

może szyberdach,sprawdż też odprowadzenie wody z podszybia i sprawdż w jakim stanie są gumowe zaślepki na ścianie grodziowej między komorą silnika a kabiną, a poza tym to może uszczelki w dżwiach,żle wklejona przednia szyba jak widzisz przyczyn może być wiele,musisz szukać
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

maclaw
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester

Post 25 maja 2010, o 15:40

pytanie numer jeden gdzie jest odprowadzenie wody z podszybia i jak go szukać??

przez drzwi nie leci - sprawdzone

przez przednią szybę chyba też...

podejrzewałem szyberdach ale wszystko inne jest suche, tylko tam jest mokro więc chyba nie bardzo

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 25 maja 2010, o 15:59

Szukanie przecieku czasem jest strasznie żmudną robotą. I może wymagać rozebrania sporego kawałka wnętrza.

Najlepiej osuszyć dokładnie auto wewnątrz i dłuższy czas lać z węża w kolejne podejrzane miejsca (zaczynając od tych najniżej, żeby nie lać na raz wszędzie) i obserwować co się dzieje. W ten sposób przynajmniej zawęzi się obszar poszukiwań.

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek
Polubione posty: 1 raz

Post 25 maja 2010, o 16:50

To dość makabryczny wariant, ale w Nissanie ciekło mi przez... podłogę :-/ ... powiedzmy dyplomatycznie że blacha miała ubytki.
fitter happier more productive

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 25 maja 2010, o 21:59

W Żabie mi się woda przez przednią szybę lała że aż miło.

maclaw, odkręć fotele (po 4 śruby na fotel), odkręć plastik spod pedału gazu, następnie delikatnie wyrwij plastikowe kołki trzymające wykładzinę pod deską rozdzielczą, odegnij z obu stron (będzie jeszcze konsola środkowa trzymała, ale to sobie daruj), wyciągnij zapewne mokre jak gnój szmaciane maty wygłuszające spod wykładziny, osusz blachę i lej z węża patrząc skąd woda pojawia się na blasze.

tomunia
0 gwiazdek
Auto: Ostatni z Foresterów, ktory nie przeleciał Brooke.

Post 26 sie 2012, o 21:17

Witam
Pisze tutaj żeby nie tworzyć nowego wątku a problem jest podobny. Po każdej większej ulewie woda ciekła mi do auta przez szyberdach, przyczyną była niedrożna prawa rurka odprowadzenia wody z rynienki wokół szyberdachu. Zatkała się błotem w miejscu gdzie sie konczy czyli pod plastikową osłoną nadkola. Najpierw próbowałem przetkać ją drutem i teraz nie jestem pewien czy przy okazji czegoś nie uszkodziłem. Dlatego proszę o poradę kogoś kto wie jak prowadzona jest ta plastikowa rurka - czy mogłem coś tam nabroić?
Wszystkim polecam sprawdzenie i wyczyszczenie przestrzeni między nadkolem i jego plastikowa osłoną bo u mnie mimo że jeżdżę tylko po asfalcie - błota było bardzo dużo.
P.S. gdzie jest odprowadzenie wody z podszybia?
Po wyczyszczeniu z błota odpływ z szyberdachu działa.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Zdecydowanie odmawiam walki na rozum z kimś nieuzbrojonym.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 27 sie 2012, o 11:20

No to napiszę dwa słowa jak u mnie było. Zatkane odpływy - drutem się nie dało a pomogła sprężarka. Dodatkowo jeden z odpływów ze starości się poluzował i woda z szybra leciała na podsufitkę. Profilaktycznie założyłem opaski na wszystkich odpływach.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 29 sie 2012, o 19:55

ja miałem 3 z 4 odplywów zapchane - dałem do serwisu szyberdachów, mają coś w rodzaju spirali do przepychania rur - zajęło im to pół godzinki, mi zajęło 100 złociszy i mam spokój
nie ma co dłubać panowie, bo można uszkodzić, a naprawa więcej warta niż te 100 zł ;-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

ODPOWIEDZ