Mapowanie WRX'a - co lepiej

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Kaiser_Sowza
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza WRX Sport Wagon JDM
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Mapowanie WRX'a - co lepiej

Post 26 sie 2012, o 12:49

Witam!

Wiem, że temat remapów jest, ale ja mam trochę konkretniejsze pytanie.

Szybka piłka z mojej strony. WRX 2001 rok - który rodzaj mapowania wybrać?

1. JAKO
2. Promotor mocy
3. VTECH

W czym się to różni w praktyce itd? Macie z nimi jakieś doświadczenia? :?:

Ewentualny warsztat musi być w obrębie 300 km od Suwałk.Ewentualnie doradźcie gdzie, u kogo można to konkretnie zrobić(oczywiście najlepiej jakby sprawdzić przed mapowaniem czy jest wszystko ok - tak robią JAKO i Promotor, nie wiem jak VTECH) . Chodzi mi o zrobienie remapu, który nie zmniejszy bezawaryjności auta. :thumb:

Pozdrawiam z deszczowych Suwałk.

Założyciel Japanese Fanatics. Miłośnik JDM.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Mapowanie WRX'a - co lepiej

Post 26 sie 2012, o 18:47

Jako specjalizuje się w gazie, ale wiem że są też klienci na benzynie wystrojeni i nie słyszałem żeby ktoś sobie tego nie chwalił. Pewnie warto skorzystać.

Dwa następne nie są jakoś rozpowszechnione wśród subaromaniaków, coś tam kiedyś słyszałem, ale nic z pierwszych ust, więc się nie wypowiadam, bo po prostu nie wiem. ;-)

Możesz skorzystać też z dwóch chyba najpopularniejszych stroicieli Imprez, czyli 4turbo w Katowicach i Maptec w Poznaniu. Tu i tu jest wielu zadowolonych klientów i obydwa te miejsca gwarantuję najwyższą jakość.

Kaiser_Sowza
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 26 sie 2012, o 20:33

Dzięki za poradę. :) Ja też nie słyszałem niczego złego o mapowaniu przez Jako.

Co do 4turbo i Mapteku. Na pewno robią to dobrze, ale obie firmy po 1'sze są drogie, a po drugie za daleko ode mnie. Jeśli na pierwszym sprawdzeniu wyszło by, że coś nie halo z moim autem(np: padająca przepływka) byłbym ładnych parę stów w plecy. :wall: Także chyba jednak będzie senior Robert. :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 27 sie 2012, o 00:19

Kaiser_Sowza pisze: (np: padająca przepływka) byłbym ładnych parę stów w plec
w Twoim aucie od razu załóż że dla spokoju przepływkę wywalasz do kosza, podobnie pompę paliwa. Mam rówieśnika i 3 lata temu tak zrobiłem. Może i niepotrzebnie, ale remont jednak droższy.

Ja zrobiłem swoje na 250 koni przy ok. 170kkm, mam prawie 200kkm teraz i nic mu nie jest. Skrzynia, silnik, sprzęgło działają jak działały. Ale ja też dość pobożnie traktuję auto.

Kaiser_Sowza
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 27 sie 2012, o 02:28

Alan, Alan, Alan! pisze: w Twoim aucie od razu załóż że dla spokoju przepływkę wywalasz do kosza, podobnie pompę paliwa. Mam rówieśnika i 3 lata temu tak zrobiłem. Może i niepotrzebnie, ale remont jednak droższy.
Pompa paliwa siedzi nowa Walbro, w zapasie mam jeszcze jedną używaną. Co do przepływki to myślałem, że to nie jest taka oczywista rzecz, że trzeba od razu wymieniać. :? To czyli już szukać nowej?
Alan, Alan, Alan! pisze:Ja zrobiłem swoje na 250 koni przy ok. 170kkm, mam prawie 200kkm teraz i nic mu nie jest. Skrzynia, silnik, sprzęgło działają jak działały. Ale ja też dość pobożnie traktuję auto.
No właśnie o bezpiecznym remapie i ja mówię. Tym bardziej, że ma to być remap na 95 oktanów, a nie jak u większości na 98.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 27 sie 2012, o 03:33

Kaiser_Sowza pisze: Co do przepływki to myślałem, że to nie jest taka oczywista rzecz, że trzeba od razu wymieniać. To czyli już szukać nowej?
może inaczej. Mówię, że załóż z dużym prawdopodobieństwem jej wymianę. To 11 letnie auto, do planowanej ceny raczej dołóż parę stów.
Ja bym cenę remapu skalkulował tak: magik, filtr pow., pompa* (masz), przepływka* (raczej), sprzęgło* (może, w trakcie/po remapie).

* WRX 2001 już jest trochę zużyty, acz nie piszę zły, wręcz przeciwnie. ;-) Sprzęgło może być już dość spracowane.

Inne graty jak silnik albo skrzynia, jeżeli padną to albo miały dość (bywa), albo spieprzony remap (bywa). Nie ma takiej opcji jak "a wie pan, w wrx skrzynia przy tej mocy pada" - oznacza to tylko kiepskiego tunera (który urył przed Tobą dodatkowe problemy/koszty i zaoferował coś czego Twoje auto nie przeżyje).

Zobacz może któryś z tych warsztatów daje coś w rodzaju gwarancji. To byłby dobry punkt zaczepienia, bo zdaje się większość mówi o Twoim własnym ryzyku (chciałbym taką robotę ;-) ).

Ja robiłem w 4turbo w Katowicach. Zadowolon.

Kaiser_Sowza
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 27 sie 2012, o 07:45

Filtr powietrza siedzi nowy. Wymieniłem jakieś 1,5 tyś km temu. Sprzęgło oglądałem na wiosnę, było wszystko w porzo. :-d

Zostaje temat przepływki, a co do remapu to będzie JAKO. Cena przystępna, opinia w porządku, więc ewentualnie potem coś dojdzie, a najpierw pojadę jak jest.

Jeszcze tylko ogarnę końcową puchę, bo od turbo jest przelot 2,5 cala, a ostatnia puszka jest z jakiegoś sti i ma tylko 2,25 cala. Mam już coś na oku, będzie głośniej. :-d

Krysztal
4 gwiazdki
Auto: rajdowe i cywilne

Post 30 sie 2012, o 15:49

Kaiser_Sowza a orientowałeś się może ile wyniósłby Cię transport lawetą do Poznania albo Katowic ?

Jaki zakładasz backbox ??
Obrazek

ECU Master DET3 - montaż, strojenie'

Kaiser_Sowza
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Re:

Post 30 sie 2012, o 17:55

Krysztal pisze:Kaiser_Sowza a orientowałeś się może ile wyniósłby Cię transport lawetą do Poznania albo Katowic ?

Jaki zakładasz backbox ??
Siemasz Kryształ. :-p Na razie w ogóle temat mapowania stoi na krawędzi, bo wczoraj moja narzeczona przyniosła wymówienie z pracy, więc większość wydatków spadnie na mnie. :x

A backbox zakładam El-Tec'a.

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Re: Re:

Post 30 sie 2012, o 18:06

Kaiser_Sowza pisze:A backbox zakładam El-Tec'a.
Ja mam wydech z El-Teca a remap robiony w Promotorze. Na razie i z jednego i z drugiego jestem zadowolony. Nie chciałem jechać do Katowic czy do Poznania bo w przypadku jakichkolwiek poprawek to znowu czekałaby wycieczka. A już zawożenie prawie seryjnego auta na lawecie to prostego strojenia to tylko zbędny wydatek.

yarek
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: WRX MY05, Mazda mx-3 KL-ZE

Post 30 sie 2012, o 18:44

Ja też niebawem robię remap u Jako. Słyszałem same dobre opinnie. Wszystkie graty praktycznie skompletowane, tylko ta nieszczęsna przepływka. Jaki jest koszt nowej sztuki i gdzie można ją dostać? Zastanawiam się jeszcze nad kupnem bandaża termo. Czy oprócz downpipe coś owijać?

Kaiser_Sowza
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 30 sie 2012, o 22:07

yarek pisze:Ja też niebawem robię remap u Jako. Słyszałem same dobre opinnie. Wszystkie graty praktycznie skompletowane, tylko ta nieszczęsna przepływka. Jaki jest koszt nowej sztuki i gdzie można ją dostać? Zastanawiam się jeszcze nad kupnem bandaża termo. Czy oprócz downpipe coś owijać?
Co do bandaża to nie pomogę, bo nie mam tego zrobionego, ale owijałbym pewnie wszystko do czego bym doszedł. :-d

Co do przepływki ja dostałem Denso(made in Japan i na przepływce i na opakowaniu) z identycznym nr jak na oryginalnej(starej) w normalnym sklepie motoryzacyjnym. Koszt 60-70 % ceny z ASO. Także poszukaj. Nowa w ASO to koszt ok 1020 PLN. :wall: Zamontowałem nową, różnicy nie czuję żadnej. :o

Krysztal
4 gwiazdki
Auto: rajdowe i cywilne

Re: Re:

Post 30 sie 2012, o 22:41

Kaiser_Sowza pisze:...moja narzeczona przyniosła wymówienie z pracy, więc większość wydatków spadnie na mnie. :x
przykra sprawa... :-( to trzymam kciuki żeby wszystko dobrze się ułożyło i żeby brzydal dostał dawkę sterydów na jaką zasługuje :thumb:
Obrazek

ECU Master DET3 - montaż, strojenie'

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 31 sie 2012, o 00:25

yarek pisze: Zastanawiam się jeszcze nad kupnem bandaża termo. Czy oprócz downpipe coś owijać?
Nie boisz się pożaru, jak Ci np olej na bandaż kapnie?

yarek
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: WRX MY05, Mazda mx-3 KL-ZE

Post 31 sie 2012, o 00:55

W Mazdzie mam cały kolektor 6-2-1 owinięty, i nic się z tym nie dzieje, a temperatura pod maską o wiele niższa. Wiem, że EGT w aucie z turbo jest o wiele większe, ale skąd na downpipe miałby skapnąć ten olej?

ODPOWIEDZ