Witam serdecznie,
w moim Legacy mam podwójny szyberdach - pierwszy, ten bezpośrednio nad kierowcą podnosi się, drugi odsuwa. Pytanie dotyczy zachowania się rolety zasłaniającej ten drugi (odsuwany) szyberdach, otóż roleta odsuwa się podczas otwierania, natomiast nie idzie jej odsunąć ręcznie. Czy jest to prawidłowe zachowanie?
Jeżeli nie to czy ktoś to rozbierał aby dokonać naprawy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
szyberdach w Legacy III kombi
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: szyberdach w Legacy III kombi
W moim Outbacku jest tak samo. Jeżeli szyber jest zamknięty to mogę odsunąć podsufitkę. Jeżeli otworzę odrobinę szybę dachu to roleta zatrzymuje się w tym samym miejscu co szyba.
Nie wiem czy tak powinno być (sam jestem posiadaczem subaru od niedawna) ale skoro 100% aut w tym wątku ma tak samo, to znaczy, że to prawidłowe działanie
Jeżeli chcesz mieć odsłoniętą całą podsufitkę ale tylko pół dachu otwarte, to najpierw otwórz roletę a potem okno.
Nie wiem czy tak powinno być (sam jestem posiadaczem subaru od niedawna) ale skoro 100% aut w tym wątku ma tak samo, to znaczy, że to prawidłowe działanie

Jeżeli chcesz mieć odsłoniętą całą podsufitkę ale tylko pół dachu otwarte, to najpierw otwórz roletę a potem okno.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
- kruque
- 2 gwiazdki
- Auto: ex obk 2.5i BP9, forek 2.0i SJ5
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
w takim razie nie pozostaje mi nic innego - muszę dopisać swoje ;)Konto usunięte pisze:100% aut w tym wątku ma cały czas tak samo :-)
-
sixkiller
- 0 gwiazdek
- Auto: Legacy III Kombi 2.0 N/A
- Polubione posty: 0
koledzy, niestety moje auto nie zalicza się do tych 100% - tak jak napisałem w moim wątku - przy zamkniętym drugim szyberdachu niestety nie idzie u mnie odsunąć podsufitki :( Pomóżcie proszę i dajcie jakąś wskazówkę jak to naprawić...
Wszystko się zgadza. Podsufitkę możesz odsłonić jedynie przy całkowicie zamkniętym szyberdachu. Jeżeli otworzysz "lufcik" to blokuje się mechanizm odsuwania szyberdachu razem z podsufitką. Działa to tak dlatego, żeby nie było przypadku, że odsuwasz szyberdach bez odsłaniania podsufitki. Dlaczego tak to działa? No przypuśćmy że otwierasz szyberdach zamykasz podsufitkę i zaczyna padać, a Ty zapomniałeś o tym i woda leci najpierw na podsufitkę a potem przemaka. Albo wysiadasz z auta podsufitka zamknięta, dach otwarty i złodziej ma swobodny dostęp. A tak wiesz, że dach otwarty bo podsufitka zablokowana.sixkiller pisze:przy zamkniętym drugim szyberdachu niestety nie idzie u mnie odsunąć podsufitki :(
Inaczej jest jeżeli otworzysz najpierw podsufitkę, bez otwierania lufcika i dachu. Potem otwierasz lufcik i masz to co chciałeś. Odsłoniętą podsufitkę z lufcikiem.
-
sixkiller
- 0 gwiazdek
- Auto: Legacy III Kombi 2.0 N/A
- Polubione posty: 0
właśnie wybrałem się sprawdzić jak to funkcjonuje w moim aucie, i jest następująco:
- niezależnie od położenia pierwszego szyberdachu i jego roletki - drugiej roletki nie idzie odsłonić
- pierwszy szyberdach otwiera się i zamyka niezależnie od roletki (to chyba jest OK)
- drugi szyberdach - roletka odsuwa się tylko razem z nim.
Wg mnie i tego co zostało napisane - przy zamkniętych szyberdachach powinna być możliwość odsunięcia obydwu roletek, ja natomiast mogę odsunąć tylko roletkę na pierwszym szyberdach,druga jest jakby zablokowany - co jest niepoprawne. Czy ktoś orientuje się jak to rozebrać/naprawić?
- niezależnie od położenia pierwszego szyberdachu i jego roletki - drugiej roletki nie idzie odsłonić
- pierwszy szyberdach otwiera się i zamyka niezależnie od roletki (to chyba jest OK)
- drugi szyberdach - roletka odsuwa się tylko razem z nim.
Wg mnie i tego co zostało napisane - przy zamkniętych szyberdachach powinna być możliwość odsunięcia obydwu roletek, ja natomiast mogę odsunąć tylko roletkę na pierwszym szyberdach,druga jest jakby zablokowany - co jest niepoprawne. Czy ktoś orientuje się jak to rozebrać/naprawić?
Tutaj masz cały opis działania szyberdachu. Wersja angielska:
Szyberdach = sunroof
Roleta = sunshade, shade
Download: http://rapidlibrary.com/files/subaru-le ... i89on.html
Może Ci to jakoś pomoże. Ja poczytam i dam znać jeżeli coś znajdę.
Szyberdach = sunroof
Roleta = sunshade, shade
Download: http://rapidlibrary.com/files/subaru-le ... i89on.html
Może Ci to jakoś pomoże. Ja poczytam i dam znać jeżeli coś znajdę.