szyberdach w Legacy III kombi

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
sixkiller
0 gwiazdek
Auto: Legacy III Kombi 2.0 N/A
Polubił: 0
Polubione posty: 0

szyberdach w Legacy III kombi

Post 25 cze 2012, o 19:10

Witam serdecznie,
w moim Legacy mam podwójny szyberdach - pierwszy, ten bezpośrednio nad kierowcą podnosi się, drugi odsuwa. Pytanie dotyczy zachowania się rolety zasłaniającej ten drugi (odsuwany) szyberdach, otóż roleta odsuwa się podczas otwierania, natomiast nie idzie jej odsunąć ręcznie. Czy jest to prawidłowe zachowanie?
Jeżeli nie to czy ktoś to rozbierał aby dokonać naprawy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

rudy_g
0 gwiazdek
Auto: Outback MY07 2,5/165KM
Polubił: 1 raz

Re: szyberdach w Legacy III kombi

Post 4 paź 2012, o 00:14

W moim Outbacku jest tak samo. Jeżeli szyber jest zamknięty to mogę odsunąć podsufitkę. Jeżeli otworzę odrobinę szybę dachu to roleta zatrzymuje się w tym samym miejscu co szyba.
Nie wiem czy tak powinno być (sam jestem posiadaczem subaru od niedawna) ale skoro 100% aut w tym wątku ma tak samo, to znaczy, że to prawidłowe działanie ;-)
Jeżeli chcesz mieć odsłoniętą całą podsufitkę ale tylko pół dachu otwarte, to najpierw otwórz roletę a potem okno.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 4 paź 2012, o 06:43

100% aut w tym wątku ma cały czas tak samo :-)

kruque
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ex obk 2.5i BP9, forek 2.0i SJ5
Polubione posty: 1 raz

Post 4 paź 2012, o 10:07

Konto usunięte pisze:100% aut w tym wątku ma cały czas tak samo :-)
w takim razie nie pozostaje mi nic innego - muszę dopisać swoje ;)
Obrazek Obrazek

sixkiller
0 gwiazdek

Post 4 paź 2012, o 18:48

koledzy, niestety moje auto nie zalicza się do tych 100% - tak jak napisałem w moim wątku - przy zamkniętym drugim szyberdachu niestety nie idzie u mnie odsunąć podsufitki :( Pomóżcie proszę i dajcie jakąś wskazówkę jak to naprawić...

rudy_g
0 gwiazdek

Post 8 paź 2012, o 12:05

sixkiller pisze:przy zamkniętym drugim szyberdachu niestety nie idzie u mnie odsunąć podsufitki :(
Wszystko się zgadza. Podsufitkę możesz odsłonić jedynie przy całkowicie zamkniętym szyberdachu. Jeżeli otworzysz "lufcik" to blokuje się mechanizm odsuwania szyberdachu razem z podsufitką. Działa to tak dlatego, żeby nie było przypadku, że odsuwasz szyberdach bez odsłaniania podsufitki. Dlaczego tak to działa? No przypuśćmy że otwierasz szyberdach zamykasz podsufitkę i zaczyna padać, a Ty zapomniałeś o tym i woda leci najpierw na podsufitkę a potem przemaka. Albo wysiadasz z auta podsufitka zamknięta, dach otwarty i złodziej ma swobodny dostęp. A tak wiesz, że dach otwarty bo podsufitka zablokowana.

Inaczej jest jeżeli otworzysz najpierw podsufitkę, bez otwierania lufcika i dachu. Potem otwierasz lufcik i masz to co chciałeś. Odsłoniętą podsufitkę z lufcikiem.

sixkiller
0 gwiazdek

Post 8 paź 2012, o 16:19

właśnie wybrałem się sprawdzić jak to funkcjonuje w moim aucie, i jest następująco:
- niezależnie od położenia pierwszego szyberdachu i jego roletki - drugiej roletki nie idzie odsłonić
- pierwszy szyberdach otwiera się i zamyka niezależnie od roletki (to chyba jest OK)
- drugi szyberdach - roletka odsuwa się tylko razem z nim.

Wg mnie i tego co zostało napisane - przy zamkniętych szyberdachach powinna być możliwość odsunięcia obydwu roletek, ja natomiast mogę odsunąć tylko roletkę na pierwszym szyberdach,druga jest jakby zablokowany - co jest niepoprawne. Czy ktoś orientuje się jak to rozebrać/naprawić?

rudy_g
0 gwiazdek

Post 9 paź 2012, o 02:00

Tutaj masz cały opis działania szyberdachu. Wersja angielska:

Szyberdach = sunroof
Roleta = sunshade, shade

Download: http://rapidlibrary.com/files/subaru-le ... i89on.html

Może Ci to jakoś pomoże. Ja poczytam i dam znać jeżeli coś znajdę.

ODPOWIEDZ