Skrzynia GT MY98

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
kane
0 gwiazdek
Auto: GT '98
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Skrzynia GT MY98

Post 21 lis 2012, o 19:28

Witam.
W moim GT z 98 roku niedawno padła skrzynia (konkretnie II bieg, ale to chyba akurat standard).
Oznaczenie mojej skrzyni to: TY752VN6AB
Problem w tym, że nie mogę takiej znaleźć, a w żadnej tabeli nie ma danych o przełożeniach - wszystkie kończą się na GT MY96.
Podejrzewam, że przełożenie główne to 4,11.
Chciałbym się dowiedzieć, czy podejdzie mi jakaś inna skrzynia bez dyfra w komplecie. Ew. co można wsadzić, żeby zwiększyć żywotność (ale bez kawiorów w stylu 6MT).
Co stoi na przeszkodzie, żeby włożyć skrzynię z WRXa - np. TY752VB3FA?

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Re: Skrzynia GT MY98

Post 22 lis 2012, o 11:51

kane pisze: Co stoi na przeszkodzie, żeby włożyć skrzynię z WRXa - np. TY752VB3FA?

Nic - o ile bedzie pasowac z tylnym dyfrem.
Jacek "AMI" Rudowski

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Re: Skrzynia GT MY98

Post 22 lis 2012, o 11:52

kane pisze: Ew. co można wsadzić, żeby zwiększyć żywotność (ale bez kawiorów w stylu 6MT).

Loteria - 5mt zawsze beda jednak mniej wytrzymale niz 6mt - z tym, ze duzo zalezy tutaj zapewne od wieku skrzyni i tego, jakie ma/miala zycie. Ciezko wrozyc w przypadku starszych skrzyn.
Jednym zyja bez problemu dlugo i szczesliwie pomimo 300+KM, a innym padaja w seryjnych GT.

Podobno w new age WRX skrzynie sa wytrzymalsze - mozna sprobowac. Szczesliwie 5mt z reguly nei sa zbyt drogie.
Jacek "AMI" Rudowski

ODPOWIEDZ