OBD i soft na androida kontra komputer pokładowy

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Piskoor
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester S-Turbo 2002 / Outback 2.5 2008 Viessmann Edition By Jako
Polubił: 0
Polubione posty: 0

OBD i soft na androida kontra komputer pokładowy

Post 26 lis 2012, o 15:01

No własnie...
w moim Forku jedyny komputer pokładowy jaki posiadam to niedziałający zegarek ( apropo ma ktoś do sprzedania ? ) i TT
Tak więc myślę sobie że przyjemnie byłoby obejrzeć sobie to i owo na wyświetlaczu...
No i właśnie - lepiej się sprawdza zestaw
http://mari.pl/interfejsy-interfejs-elm ... h/p,173304 + soft TorQue na telefon
czy :
http://www.telwis.pl/uniwersalny-komput ... p-119.html

jakieś za i przeciw ? ewentualnie inne pomysły ?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2012, o 15:10 przez Piskoor, łącznie zmieniany 1 raz.

One cappucino per favore - Danke

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: OBD i soft na androida kontra komputer pokaldowy

Post 26 lis 2012, o 15:09

Zapraszamy do obejrzenia testów Uniwersalnego Komputera Pokładowego (UKP) w telewizji! TVN Turbo wyemitowało dwuczęściowy cykl z testów naszego komputera pokładowego. Część pierwszą można obejrzeć w Raporcie Końcowym z dn. 17.11 (odc. 117 dostępny bezpłatnie w TVN Player na stronie TVN), a część drugą w Raport Turbo 20 listopada lub w Raporcie Końcowym 24 i 25 listopada w telewizji TVN Turbo (w dn. 27.11 będzie również dostępny przez TVN Player).
Źródło

Piskoor
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Re: OBD i soft na androida kontra komputer pokaldowy

Post 27 lis 2012, o 13:48

UKP byłoby dobrym rozwiązaniem gdyby nie to że są ograniczone możliwości jego montażu np w Foresterze.. Jedyne rozsądne w miarę miejsce to zamiennik zegara w podsufitce, ale wymagany byłby kabel około 150 -180 cm więc nie wiem czy to pociągnie...
Znalazłem jeszcze takie coś :
http://www.edgeproducts.com/product.php?pk=145&pvk=405
oraz

to drugie rozwiązanie o tyle fajne że wyświetlacz jest już cały zabudowany i można go bez problemu nawet przykleić na kolumnie kierownicy na wprost

o.. i jeszcze jedno ekonomiczne wszystkomające rozwiązanie ;-)
http://www.ultra-gauge.com/ultragauge/index.htm

Piskoor
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Re: OBD i soft na androida kontra komputer pokładowy

Post 28 lis 2012, o 10:39

brownnoise pisze:A z innej beczki... Ktoś testował na jakiejś dłuższej trasie CB radio w telefonie? Jest do tego apka, która się nazywa CB radio chat. Ja testowałem tylko w mieście, ale szału to to nie zrobiło. No chyba że jakieś inne apki znacie?

Nie wiem czy Yanosik nie ma takiej funkcjonalności, ale myślę że problemem w tego typu aplikacjach jest mała liczba użytkowników... pewnie jedna apka nie gada z drugą i trzeba nie dość że trafić na używających cb przez komórkę i dodatkowo z tego samego programu...

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 29 lis 2012, o 12:34

Czy może bawił się ktoś w dodatkowe czujniki np:oleju w androidowskim programie torque :?:
Możliwości są :idea: ale zastanawiam sia jaki to czujnik trzeba zakupić by to razem zagrało :idea:

Krysztal
4 gwiazdki
Auto: rajdowe i cywilne

Post 2 gru 2012, o 16:11

Torque zczytuje tylko rzeczy z OBD2 więc zobaczysz tylko to co widzi Twój sterownik w aucie
Obrazek

ECU Master DET3 - montaż, strojenie'

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 2 gru 2012, o 18:24

Krysztal pisze: Torque zczytuje tylko rzeczy z OBD2 więc zobaczysz tylko to co widzi Twój sterownik w aucie
To ja wiem :idea: , ale jest jakiś sposób by zwiększyć ilość odczytywanych danych :?:

mzy
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Polubione posty: 1 raz

Post 4 gru 2012, o 15:10

Piter 35 pisze: To ja wiem :idea: , ale jest jakiś sposób by zwiększyć ilość odczytywanych danych :?:
Nie wiem, czy Cię dobrze rozumiem - chcesz w torque oglądać liczniki, których nie ma w standardowym zestawie, ale ECU je obsługuje? Przykładowo boost target, boost error itp. pokazywane OIDP przez ROMraidera czy ECUexplorera? Jeśli tak, to przypuszczalnie trzeba zdefiniować 'extra PIDs' (chyba tak to jest nazwane w torque). Jestem właśnie na etapie knucia, jak to zrobić. Jedyne definicje tych liczników, które znalazłem są w XMLach Romraidera, ale wygląda na to, że są definiowane nieco inaczej niż wymaga tego torque :-|

ODPOWIEDZ