jakiego typu są zawory w tribece 3,6 ?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
lisek116
0 gwiazdek
Auto: tribeca
Polubił: 0
Polubione posty: 0

jakiego typu są zawory w tribece 3,6 ?

Post 8 lut 2013, o 13:41

Witam serdecznie !mam pytanie,czy ktoś orientuje się jakiego typu ,(rodzaju) są zawory w silniku Tribeca 3,6.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: jakiego typu są zawory w tribece 3,6 ?

Post 8 lut 2013, o 14:02

A do czegóż to ta wiedza jest Ci potrzebna?

lisek116
0 gwiazdek

Post 11 lut 2013, o 11:06

Po prostu pragnę poszerzyć swoje drobne wiadomości o swoim aucie. i chcę się dowiedzieć czy są tam hydrauliczne czy morze jakieś inne :cofee:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 11 lut 2013, o 12:02

Lepiej żeby morza tam nie było. Sól przyspiesza procesy korozyjne. W/g mojej eksperckiej wiedzy są tam zawory dolotowe i wydechowe :giggle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 11 lut 2013, o 13:32

Trzeba się upewnić czy kontener był dobrze zabezpieczony podczas sprowadzania ze Stanów, bo czasami zdarza się że morze dociera do zaworów i powoduje erozję, korozję, dyfuzję i osmozę chyba nawet też.

Ryś
0 gwiazdek
Auto: Impreza '98 GL

Post 11 lut 2013, o 14:32

Jakie zawory? No wiesz, takie grzybki, one się ruszają góra dół... :-)
A tak na serio, jeśli chcesz się zagłębiać w szczegóły budowy swojego silnika, najpierw liźnij podstawy mechaniki - żebyś na przykład wiedział o co pytasz, a pytasz o rodzaj popychacza zaworowego, zawory zostaw w spokoju. Nie widziałem co prawda tego silnika ale na prędko znalazłem, że ustawia się w nich luz zaworowy, co wskazuje na to, że nie występuje tam hydro, zatem stawiam na normalny popychacz dźwigniowy - ale niech ktoś w temacie mnie poprawi bo sam jestem ciekaw ;-).

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 11 lut 2013, o 14:41

Ryś, chyba masz rację ... oprócz tego popychacza dźwigniowego występują chyba też KDPSDRLZ*

*Kurewsko Drogie Płytki Służące Do Regulacji Luzu Zaworowego ;-)

Ryś
0 gwiazdek
Auto: Impreza '98 GL

Post 11 lut 2013, o 15:11

No w sumie może być, zawory na płytki, najgorsze ku****wo, w sensie że właśnie drogie, nie do końca rozumiem idee tego rozwiązania, w czym jest to lepsze od zaworów ustawianych szczelinomierzem - ale nigdy nie rozbierałem silnika z tego typu rozwiązaniem, także chętnie dowiem się więcej. Ciekawi mnie też np. odnośnie mojej imprezy to, że 2.0 115KM miały hydro, a 125 już ręczną regulację, hydropopychacze zawsze wydawały mi się niezłym rozwiązaniem.

lisek116
0 gwiazdek

Post 11 lut 2013, o 17:56

Dzięki Ryś! właśnie o takie odpowiedzi mi chodziło.

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 11 lut 2013, o 18:04

Ryś pisze: hydropopychacze zawsze wydawały mi się niezłym rozwiązaniem

Bazując na historii Hondy brak hydraulicznych popychaczy argumentowano tym, że przy wysokich obrotach ich silników (stare dobre czasy, nie to co ten obecny syf silnikowy u Hondy) tylko ręczna regulacja zaworów była na tyle precyzyjna by się sprawdzała przy 7-9 tys. rpm. A hydrauliczne popychacze też nie należą do superniezawodnych i po pewnym czasie zaczynają stukać, podobnie jak klepią na zimno (miałem to kiedyś w Nissanie). Ale jak się to ma do silników Subaru? Może leżące cylindry im nie pasują? Nie wiem.

helo
2 gwiazdki
Auto: Outback 2.5 '08

Post 11 lut 2013, o 20:51

Ryś pisze: No w sumie może być, zawory na płytki, najgorsze ku****wo, w sensie że właśnie drogie, nie do końca rozumiem idee tego rozwiązania, w czym jest to lepsze od zaworów ustawianych szczelinomierzem
mniejsza masa = mniejsza bezwladnosc + mniej czesci ruchomych - > krotsze czasy otwarcia/zamkniecia zaworu

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lut 2013, o 21:00

helo, a co dają krótsze czasy otwarcia zaworów w przypadku płytek vs regulacja na śrubkę? ;-) Bo jak dla mnie to raczej są równoważne rozwiązania.

lisek116
0 gwiazdek

Post 12 lut 2013, o 10:41

Może faktycznie ma tu znaczenie płasko położonych cylindrów ?

ODPOWIEDZ