Upoliuretanienie tylnego staba

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
koziolek
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester XT 2.5
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 9 razy

Re: Upoliuretanienie tylnego staba

Post 2 gru 2012, o 15:06

Czy ktoś wie od czego pasowałby tylny stabik do wanny MY 95,może od forka czy gacka.
Pełnią szczęścia byłoby jakby ktoś dał fotkę jak stabik wygląda żebym wiedział czego szukac :-|

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 2 gru 2012, o 21:09

koziolek, Nie ma mocowań- musisz dokupić, sa jedynie zaslepione gwinty.

przy odrobinie szczęścia dorwiesz komplet z gt za jakieś 200-300 (bez wahaczy) a pasuje chyba ze wszystkiego.

Ja mam akurat z luczowego SRX-a. Roznica jest kolosalna, a ma tylko 17 lub 19mm. Likwiduje prawie całkowicie uciekanie przodem... jak jezdziłeś troche szybciej swoją to pewnie wiesz o co chodzi. Zimą mozna sie wnerwić :roll: a na suchym tez to specjalnie frajdy nie daje. Jak FWD z za ciezkim silnikiem...

Auto w winklu jest bardziej zwarte, nie traci przyczepnosci przodem tylko równo idzie na 4 koła. Nie liczył bym na permamentny drift (choć dupą da sie zamieść)- to na jakims mega grubasie- whiteline 22 lub 24mm.

przód zostawiam seryjny (stab seria, brak rozpórki), spiałem tylko tył (stab + rozpórka) i jest super nawet na seryjnych sprezynach. Z eibachem juz jest bajka, trzyma sie jak szalona (moze tez wina pilot sportów ;-) )

co juz parokrotnie ludzie wspominali na forum- najlepszy mod jaki mozna zrobic w wolnossaku.
btw dobry test- slimak 180' zjazdowy z autostrady przed i po stabie :giggle: Ze stabem nawet przy 60 koła nie piskną, bez staba darły sie przy ok 45km/h ;-)

edit:
Obrazek

na focie nie ma łacznikow do wahaczy, poza nimi to masz komplet jaki bys potrzebował
Obrazek

koziolek
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester XT 2.5
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 9 razy

Post 2 gru 2012, o 23:14

Dzięki piekne za fotkę,nie wiedziałem że potrzebne są te dwie 'kobyłki' do których są przykręcone tuleje stabilizatora.
Jutro w wolnej chwili wrzucam auto na podnośnik i obadam jak to wygląda od spodu :giggle:

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 2 gru 2012, o 23:37

a,a! moj bład! jedna para, jedną pare miałem ze stabem, drugą z mocowaniami :-p

Dobrze ze zwrociles uwage, jak Ci bedzie brakowac to odstapie ;-)
Obrazek

helo
2 gwiazdki
Auto: Outback 2.5 '08

Post 4 gru 2012, o 00:15

Czy stabil z wrx 2001 podejdzie do GL 98?
Z czego beda pasowac stabile do klasyka kombi?

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 4 gru 2012, o 15:16

raczej z tej samej generacji powinny byc zamienne (GT,Legacy ,forester), choć bugeye chyba nie roznił sie tak bardzo Wiem ze jak szukałem fot dyfra to w nowszysch autach zawieszenie wyglada inaczej,ale mozliwe ze tylko STI

Obrazek
Obrazek

mzy
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Polubione posty: 1 raz

Post 4 gru 2012, o 15:55

Matiz, no ale tu lanosa chyba wkleiłeś.
helo, sądząc po opposed z WRXa kombi '01 nie podejdzie:
http://opposedforces.com/parts/info/20451FE010/

lyssy23
0 gwiazdek

Post 5 gru 2012, o 01:13

No to Panocki, jak to z tym łącznikami?
czy ten jest plastikowy?
Obrazek

Podejdą np te od audi?
http://allegro.pl/kraft-lacznik-stabili ... 49051.html
lub
http://allegro.pl/lacznik-stabilizatora ... 30911.html

Jeśli podejdą czy kupić parę? czy np 2x lewy lub 2x prawy ???
A może do tych moich lepiej jednak kupić same poliuretanowe wkłady???
Pomocy, bo muszę zamówić części i nie wiem na którą opcję się zdecydować - same poli lub łączniki od ałdi.
Pozdro

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 5 gru 2012, o 02:01

To nie jest oryginalny łącznik.

lyssy23
0 gwiazdek

Post 5 gru 2012, o 10:16

Azrael pisze:To nie jest oryginalny łącznik.
Dzięki, w takim razie te od ałdi można zastosować u mnie czy nie?? (bez zbędnej rzeźby)

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie

Post 5 gru 2012, o 10:22

lyssy23, łączniki od ałdi drogie nie są, zaryzykować możesz :razz: Najwyżej oddasz/odsprzedasz. Widać, że masz grubaśnego staba i jakiś customowy łącznik, więc też nie wiadomo ile ałdikowe łączniki pożyją. Zawsze możesz to później tu opisać ;-) Jak byś kupował łączniki z ałdi to kup prawy i lewy, a przy montażu dobierz stronę tak aby tuleje łącznika nie były wykrzywione. Ot cała filozofia.
Marcin

-_-

lyssy23
0 gwiazdek

Post 5 gru 2012, o 10:46

TERZO pisze:lyssy23, łączniki od ałdi drogie nie są, zaryzykować możesz :razz: Najwyżej oddasz/odsprzedasz. Widać, że masz grubaśnego staba i jakiś customowy łącznik, więc też nie wiadomo ile ałdikowe łączniki pożyją. Zawsze możesz to później tu opisać ;-) Jak byś kupował łączniki z ałdi to kup prawy i lewy, a przy montażu dobierz stronę tak aby tuleje łącznika nie były wykrzywione. Ot cała filozofia.
Merci ;) to pewnie kupie te łączniki od ałdi, co bedzie to bedzie. Ale Zastanawiam się też czy poliuretany ze strongflexa lub z Olkusza (Deuter s.c) będą pasować do mojego łącznika - czy mają właściwą średnicę. Pewnie byłoby lepiej zachować ten mój łącznik. Pozdro

helo
2 gwiazdki

Post 6 gru 2012, o 21:17

Matiz, dorabiałeś mocowanie do wahacza, wiesz jaka jest odległość pomiędzy osia dolnej śruby łącznika a osia wahacza?

Mam zamiar u siebie coś takiego wymodzić. Zamówię wypalona laserem i już wygiętą blachę, tego wymiaru brakuje mi do wykonania modelu.

Rozważam tez opcje wykonania mocowania na wahaczu w wersji bez spawania - obejma zaciskana na drążku wahacza.

Czy łączniki z audi różnią się odległościami pomiędzy osiami, jeśli tak to uwzględnił bym to w mocowaniu?

Staby wagona i sedana do MY99 się różnią? Wg http://opposedforces.com/ nie , ale spotkałem się z innymi opiniami.

Jak zrobię to się pochwale i jak będą chętni się podzielę ;]

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 7 gru 2012, o 15:34

helo, nie pomoge, ogladałem tylko foty, nasmarkałem na oko jakieś blachy budowlane, po obniżeniu auta na Eibach pro kicie łączniki opierały sie o wahacz, ale miałem dosc mięsa i po prostu zrobiłem drugi zestaw otworów, ok 2cm wyżej i 3cm w strone zderzaka.

Najlepiej jakbyś sciagnał wymiary z GTkowego wahacza, na Twoje pytanie odpowiem "na oko 4-5cm + wyprzedzenie w kierunku zderzaka"

jak kazałem komus poskakac na aucie to widać ze łaczniki nie pracuja prawie w cale, nie wiem ale jak sie zachowują na winklach, musze moje idioten-aparaten kiedyś zaangazować do nagrania filmu dokumentalnego :->
Obrazek

felek
0 gwiazdek
Auto: forek nr.3

Post 9 gru 2012, o 18:15

Te od audi wchodzą bez problemu i koszt przyzwoity zrobiłem z 30 tys. i jest ok.

helo
2 gwiazdki

Post 10 gru 2012, o 23:34

Gwint mocowania stab w budzie to M8 - dzis sprawdzilem. Skok gwintu standardowy.

lyssy23
0 gwiazdek

Post 12 gru 2012, o 18:46

Odp na pytanie kolegi Helo: Czy łączniki z audi różnią się odległościami pomiędzy osiami, jeśli tak to uwzględnił bym to w mocowaniu?

Dostałem od sprzedawcy info że odległość między osiami otworów tego łącznika do ałdi to ok 92 mm (dachstein), więc jakieś 10 mm więcej niż mój łącznik.
Ja jednak zamówiłem nowe tuleje do moich customowych ;) łączników w firmie Deuter s.c - jeszcze nie dotarły ale robią na zamówienie w zasadzie. Pozdro.

helo
2 gwiazdki

Post 22 lut 2013, o 22:50

Trochę czasu minęło ale udało mi się ustabilizować mojego GLa
Załączniki
calosc.jpg
Gotowe
spawanie2.jpg