Pomoc w zakupie LEGACY od 2003 - ...
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Lukasz4441
- 0 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Pomoc w zakupie LEGACY od 2003 - ...
Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem. Do tej pory jeździłem starym BMW E32, z którym już się powoli żegnam, ze względu na wiek, koszty napraw itp. a wiadomo samochód 25 letni nie nadaje się do codziennego użytkowania, chociaż jest w stanie niemal idealnym. Przymierzam się do zakupu Legacy min. z 2003 roku tylko i wyłącznie wersja sedan z silnikiem benzynowym. Najbardziej mi wpadł w oko ten 2.5 164km. Chciałbym żeby ktoś kto jest w temacie opisał mi mniej więcej ten samochód, np. czy skrzynie automatyczne (a występują często) są wytrzymałe, czy raczej się ich wystrzegać, jak wygląda sprawa z częściami, czy silnik jest awaryjny, czy nadaje się do gazu, jak wygląda sprawa z zawieszeniem, napędem itd. Oczywiście zdaje sobie sprawę że koszty napraw są większe niż w Oplu Astrze!!!
Nie mogę też znaleźć informacji na temat danych technicznych tego auta, oczywiście na autocentrum czy mojeauto.pl są jakies dane ale bzdury bo silnik 2.0 ma 9.2 do setki a 2.5 ma 10.3. Mógł by mi ktoś napisać jakie ma oznaczenie legacy z 2003-2005r? I czy wogóle ma jakieś? (Np. BMW 7 ma oznaczenie e38 o takie ozn mi chodzi)
Pzdr. Łukasz.
Nie mogę też znaleźć informacji na temat danych technicznych tego auta, oczywiście na autocentrum czy mojeauto.pl są jakies dane ale bzdury bo silnik 2.0 ma 9.2 do setki a 2.5 ma 10.3. Mógł by mi ktoś napisać jakie ma oznaczenie legacy z 2003-2005r? I czy wogóle ma jakieś? (Np. BMW 7 ma oznaczenie e38 o takie ozn mi chodzi)
Pzdr. Łukasz.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
Re: Pomoc w zakupie LEGACY od 2003 - ...
Tutaj znajdziesz archiwalne dane techniczne LegacyLukasz4441 pisze:
Nie mogę też znaleźć informacji na temat danych technicznych tego auta
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
I dobrze, bo to fajna wersja. niestety, w Polsce (głównie z powodów polityki podatkowej państwa i cenowej importera) była malo popularna, i na rynku wtornym stanowi rzadkośc.Lukasz4441 pisze: Najbardziej mi wpadł w oko ten 2.5 164km.
3.0 H6 jest jeszcze fajniejsza, ale z oczywistych względow duuuuzo droższa nawet nie tyle w samym zakupie (choć też), ile w utrzymaniu, serwisie, etc.
Natomiast Legacy tej generacji z silnikami 2.0 w różnych wariantach mocy jest znacznie łatwiej dostepny, a wcale nie wolniejszy, wbrew pozorom (po prostu, dwulitrowy silnik trzeba wyżej kręcić, 2.5 bardziej się nadaje do taktyki jazdy "jak dieslem").
Tak, stare subarowe 4eat to pancerna konstrukcja. Ale coś za cos, te skrzynie odbierają sporo z dynamiki.Lukasz4441 pisze: czy skrzynie automatyczne (a występują często) są wytrzymałe,
I napęd AWD jest realizowany nieco inaczej, niż w manualach. Zdaniem niektórych, to nawet nie jest stale AWD

Rzadko coś jest potrzebne, ale jesli już, to bywa, ze musi przypłynąć z Japonii (koszty i czas).Lukasz4441 pisze: jak wygląda sprawa z częściami,
Nie jest źle. Najlepsze są pod tym względem wolnossące 2.0, szzcególnie w pierwotnej wersji (chyba 137 koni, czy coś kolo tego). Ale 2.5 i 3.0, o ile ktoś im nie zrobil krzywdy, też dają radę.Lukasz4441 pisze: czy silnik jest awaryjny,
Są zapewne lepsze konstrukcje pod tym względem.Lukasz4441 pisze: czy nadaje się do gazu,
Ale niektórzy gazują i się cieszą.
Szczegoły u miłośnikow paliwa do zapalniczek, w stosownym watku

Dobrze się prowadzi po naszych krzywych drogach, nie jest szczegolnie wrażliwe na nagle awarie i usterki.Lukasz4441 pisze: jak wygląda sprawa z zawieszeniem,
Genialny.Lukasz4441 pisze: jak wygląda sprawa z (...) napędem
I jesli chodzi o trakcję, i o trwałosc.
Acz oczywiście, i to można zepsuć (wystarczy np. parę razy ręczny bez sprzęgła...)
Więcej - patrz link SoWhata, a także dział "Subarupedia", plus wyszukiwarka (odpowiedzi na te i inne pytania były tu już udzielnane wiele razy).
-
Lukasz4441
- 0 gwiazdek
Oki dzięki za porządną wypowiedź. Co do gazu to fajna sprawa bo ile by nie spalił to na gazie spali połowe mniej, w dzisiejszych czasach gaz już nie strzela itp. i kultura pracy silnika jest jak na benzynie, tylko boję się na przykład zapalającego się check control z powodu złego odczytu sondy (wyczytałem że w 2,5 jest ich aż 5 !!!! )
No i jednak bedę się trzymał wersji 2,5. Osobiście lubię jeździć do 2500rpm i nie jestem zwolennikiem ciągłej jazdy na obrotach 4000-5000rpm. Wiadomo że od czasu do czasu samochód przegonie, ale nie cały czas.
Chciałbym żeby mi ktoś jeszcze napisał (doświadczony użytkownik legacy 2.5) realne spalanie w mieście, na trasie i jakie ten samochód ma obroty przy 100km/h na najwyższym biegu (obojętnie czy manual czy automat i tak nie wiem co się trafi)
Pzdr.
No i jednak bedę się trzymał wersji 2,5. Osobiście lubię jeździć do 2500rpm i nie jestem zwolennikiem ciągłej jazdy na obrotach 4000-5000rpm. Wiadomo że od czasu do czasu samochód przegonie, ale nie cały czas.
Chciałbym żeby mi ktoś jeszcze napisał (doświadczony użytkownik legacy 2.5) realne spalanie w mieście, na trasie i jakie ten samochód ma obroty przy 100km/h na najwyższym biegu (obojętnie czy manual czy automat i tak nie wiem co się trafi)
Pzdr.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
NieLukasz4441 pisze: Co do gazu to fajna sprawa

Co prawda nigdy sam legacy 2.5 nie miałem, ale zanim się ktoś z userów ujawni, to zarzucę co wiem ze słyszenia. Sporo będzie zależało od stylu jazdy, jak zwykle, ale przy łagodnym obchodzeniu się z gazem powinieneś zmieścić się w 11-12 miasto i do 9 na trasie.Lukasz4441 pisze: realne spalanie w mieście, na trasie
-
kwiatek6178
- 0 gwiazdek
- Auto: subaru impreza
wejdz w raporty spalania.moze cos ci to uogolni.a gaz to do zapalniczek
Dla mnie, ogólnie rzecz ujmując, LPG to niezawodność auta obniża i to bardzo.
w sumie lepiej poruszać się subaru z lpg, niż jakimś tam quattro w benzynie.
ja mam 101kw, i muszę się trzymać połowy zakresu obrotów, zero wyprzedzania i najlepiej trasa:A2 lub S8 albo jeszcze inna, bo napęd plus masa i tak swoje Pb95/98 pożera.jak go nie cisnę na maxa to wychodzi już 7-8 w trasie i i 8-9 poza miastem,10-11 miasto, lepiej juz nie da rady.i leci 12-13 litra-jak już kompletnie go nie oszczędzam.
pewnie w 2.5 takie wyniki by się nie udały.
pewnie w 2.5 takie wyniki by się nie udały.
już 2.0 to dla mnie sufit jesli chodzi o wydatki pln na pb,
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
alcyone pisze:leci 12-13 litra-jak już kompletnie go nie oszczędzam.
To zupełnie normalne zużycie dla 2 litrowego silnika w jeździe miejskiej

Przy "kompletnym nie oszczędzaniu go" to i dwa razy tyle mogłoby wyjść

-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
Autem zrobiłem ponad 45 tys.Najmniej to ok 9 l przy spokojnych długich odcinkach.Realnie 11,5 do 13 l. Na autostradzie też 13 ale jade ok 150 -(gps pokazuje 134.) aha bierze olej-zwłaszcza przy wysokich obrotach.Warto o tym pamiętać przy szybszych przelotach.
Pamietajmy o Wołyniu.