Pomoc w zakupie LEGACY od 2003 - ...

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Lukasz4441
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Pomoc w zakupie LEGACY od 2003 - ...

Post 29 mar 2013, o 14:31

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem. Do tej pory jeździłem starym BMW E32, z którym już się powoli żegnam, ze względu na wiek, koszty napraw itp. a wiadomo samochód 25 letni nie nadaje się do codziennego użytkowania, chociaż jest w stanie niemal idealnym. Przymierzam się do zakupu Legacy min. z 2003 roku tylko i wyłącznie wersja sedan z silnikiem benzynowym. Najbardziej mi wpadł w oko ten 2.5 164km. Chciałbym żeby ktoś kto jest w temacie opisał mi mniej więcej ten samochód, np. czy skrzynie automatyczne (a występują często) są wytrzymałe, czy raczej się ich wystrzegać, jak wygląda sprawa z częściami, czy silnik jest awaryjny, czy nadaje się do gazu, jak wygląda sprawa z zawieszeniem, napędem itd. Oczywiście zdaje sobie sprawę że koszty napraw są większe niż w Oplu Astrze!!!

Nie mogę też znaleźć informacji na temat danych technicznych tego auta, oczywiście na autocentrum czy mojeauto.pl są jakies dane ale bzdury bo silnik 2.0 ma 9.2 do setki a 2.5 ma 10.3. Mógł by mi ktoś napisać jakie ma oznaczenie legacy z 2003-2005r? I czy wogóle ma jakieś? (Np. BMW 7 ma oznaczenie e38 o takie ozn mi chodzi)

Pzdr. Łukasz.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: Pomoc w zakupie LEGACY od 2003 - ...

Post 29 mar 2013, o 14:35

Lukasz4441 pisze:
Nie mogę też znaleźć informacji na temat danych technicznych tego auta
Tutaj znajdziesz archiwalne dane techniczne Legacy

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 29 mar 2013, o 15:24

Lukasz4441 pisze: Najbardziej mi wpadł w oko ten 2.5 164km.
I dobrze, bo to fajna wersja. niestety, w Polsce (głównie z powodów polityki podatkowej państwa i cenowej importera) była malo popularna, i na rynku wtornym stanowi rzadkośc.
3.0 H6 jest jeszcze fajniejsza, ale z oczywistych względow duuuuzo droższa nawet nie tyle w samym zakupie (choć też), ile w utrzymaniu, serwisie, etc.
Natomiast Legacy tej generacji z silnikami 2.0 w różnych wariantach mocy jest znacznie łatwiej dostepny, a wcale nie wolniejszy, wbrew pozorom (po prostu, dwulitrowy silnik trzeba wyżej kręcić, 2.5 bardziej się nadaje do taktyki jazdy "jak dieslem").
Lukasz4441 pisze: czy skrzynie automatyczne (a występują często) są wytrzymałe,
Tak, stare subarowe 4eat to pancerna konstrukcja. Ale coś za cos, te skrzynie odbierają sporo z dynamiki.
I napęd AWD jest realizowany nieco inaczej, niż w manualach. Zdaniem niektórych, to nawet nie jest stale AWD :whistle: (nie dotyczy 5 eat, dostepnej w wersjach h6).
Lukasz4441 pisze: jak wygląda sprawa z częściami,
Rzadko coś jest potrzebne, ale jesli już, to bywa, ze musi przypłynąć z Japonii (koszty i czas).
Lukasz4441 pisze: czy silnik jest awaryjny,
Nie jest źle. Najlepsze są pod tym względem wolnossące 2.0, szzcególnie w pierwotnej wersji (chyba 137 koni, czy coś kolo tego). Ale 2.5 i 3.0, o ile ktoś im nie zrobil krzywdy, też dają radę.
Lukasz4441 pisze: czy nadaje się do gazu,
Są zapewne lepsze konstrukcje pod tym względem.
Ale niektórzy gazują i się cieszą.
Szczegoły u miłośnikow paliwa do zapalniczek, w stosownym watku :whistle:
Lukasz4441 pisze: jak wygląda sprawa z zawieszeniem,
Dobrze się prowadzi po naszych krzywych drogach, nie jest szczegolnie wrażliwe na nagle awarie i usterki.
Lukasz4441 pisze: jak wygląda sprawa z (...) napędem
Genialny.
I jesli chodzi o trakcję, i o trwałosc.
Acz oczywiście, i to można zepsuć (wystarczy np. parę razy ręczny bez sprzęgła...)

Więcej - patrz link SoWhata, a także dział "Subarupedia", plus wyszukiwarka (odpowiedzi na te i inne pytania były tu już udzielnane wiele razy).

Lukasz4441
0 gwiazdek

Post 29 mar 2013, o 17:17

Oki dzięki za porządną wypowiedź. Co do gazu to fajna sprawa bo ile by nie spalił to na gazie spali połowe mniej, w dzisiejszych czasach gaz już nie strzela itp. i kultura pracy silnika jest jak na benzynie, tylko boję się na przykład zapalającego się check control z powodu złego odczytu sondy (wyczytałem że w 2,5 jest ich aż 5 !!!! )

No i jednak bedę się trzymał wersji 2,5. Osobiście lubię jeździć do 2500rpm i nie jestem zwolennikiem ciągłej jazdy na obrotach 4000-5000rpm. Wiadomo że od czasu do czasu samochód przegonie, ale nie cały czas.

Chciałbym żeby mi ktoś jeszcze napisał (doświadczony użytkownik legacy 2.5) realne spalanie w mieście, na trasie i jakie ten samochód ma obroty przy 100km/h na najwyższym biegu (obojętnie czy manual czy automat i tak nie wiem co się trafi)

Pzdr.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 29 mar 2013, o 21:09

Lukasz4441 pisze: Co do gazu to fajna sprawa
Nie :evilgrin:
Lukasz4441 pisze: realne spalanie w mieście, na trasie
Co prawda nigdy sam legacy 2.5 nie miałem, ale zanim się ktoś z userów ujawni, to zarzucę co wiem ze słyszenia. Sporo będzie zależało od stylu jazdy, jak zwykle, ale przy łagodnym obchodzeniu się z gazem powinieneś zmieścić się w 11-12 miasto i do 9 na trasie.

kwiatek6178
0 gwiazdek
Auto: subaru impreza

Post 30 mar 2013, o 10:01

wejdz w raporty spalania.moze cos ci to uogolni.a gaz to do zapalniczek

alcyone
2 gwiazdki
Auto: B13,M/T,138KM,KOMBI,MY05,

Post 30 mar 2013, o 15:45

Dla mnie, ogólnie rzecz ujmując, LPG to niezawodność auta obniża i to bardzo.

alcyone
2 gwiazdki

Post 30 mar 2013, o 15:47

w sumie lepiej poruszać się subaru z lpg, niż jakimś tam quattro w benzynie.

alcyone
2 gwiazdki

Post 30 mar 2013, o 15:53

ja mam 101kw, i muszę się trzymać połowy zakresu obrotów, zero wyprzedzania i najlepiej trasa:A2 lub S8 albo jeszcze inna, bo napęd plus masa i tak swoje Pb95/98 pożera.jak go nie cisnę na maxa to wychodzi już 7-8 w trasie i i 8-9 poza miastem,10-11 miasto, lepiej juz nie da rady.i leci 12-13 litra-jak już kompletnie go nie oszczędzam.

pewnie w 2.5 takie wyniki by się nie udały.

alcyone
2 gwiazdki

Post 30 mar 2013, o 16:01

już 2.0 to dla mnie sufit jesli chodzi o wydatki pln na pb,

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 30 mar 2013, o 19:00

alcyone pisze:leci 12-13 litra-jak już kompletnie go nie oszczędzam.

To zupełnie normalne zużycie dla 2 litrowego silnika w jeździe miejskiej ;-)

Przy "kompletnym nie oszczędzaniu go" to i dwa razy tyle mogłoby wyjść :giggle:

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 30 mar 2013, o 22:11

Autem zrobiłem ponad 45 tys.Najmniej to ok 9 l przy spokojnych długich odcinkach.Realnie 11,5 do 13 l. Na autostradzie też 13 ale jade ok 150 -(gps pokazuje 134.) aha bierze olej-zwłaszcza przy wysokich obrotach.Warto o tym pamiętać przy szybszych przelotach.
Pamietajmy o Wołyniu.

ODPOWIEDZ