regeneracja dwumasy
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
regeneracja dwumasy
Witam,
z powodów wiadomych (świergot) mam zamiar założyć koło jednomasowe. Dziś się dowiadywiałem o ceny tego w warsztatach i w jednym zaproponowali mi regenerację koła dwumasowego + wymiana sprzęgła. Koszt takiego zabiegu byłby dwukrotnie mniejszy - ale... No właśnie, czy ktoś z Was spotkał się z taką regeneracją? Podobno starcza to na ok 70 kkm, no ale wiadomo, często nówki tyle nie wytrzymują.
Czy ktoś ma doświadczenie z takimi zabiegami?
pozdrawiam,
Marcin
z powodów wiadomych (świergot) mam zamiar założyć koło jednomasowe. Dziś się dowiadywiałem o ceny tego w warsztatach i w jednym zaproponowali mi regenerację koła dwumasowego + wymiana sprzęgła. Koszt takiego zabiegu byłby dwukrotnie mniejszy - ale... No właśnie, czy ktoś z Was spotkał się z taką regeneracją? Podobno starcza to na ok 70 kkm, no ale wiadomo, często nówki tyle nie wytrzymują.
pozdrawiam,
Marcin
Często świergot powoduje wyrobione łożysko centrujące w dwumasie, koszt takiego łożyska to 15 zł.
Niestety żeby je wymienić potrzebujesz wyciągnąć tą nieszczęsną dwumasę. Ja z uwagi na to że to cholerstwo mi padło niedawno to wymieniłem na używkę i wymieniłem też docisk i tarczę sprzęgła plus łożysko.
Jak już robisz to wg mnie lepiej założyć jednomasę i nowy komplet sprzęgła, masz kilka kkm spokoju, a różnica praktycznie niezauważalna, Alfer wymienił i jest zachwycony.
Niestety żeby je wymienić potrzebujesz wyciągnąć tą nieszczęsną dwumasę. Ja z uwagi na to że to cholerstwo mi padło niedawno to wymieniłem na używkę i wymieniłem też docisk i tarczę sprzęgła plus łożysko.
Jak już robisz to wg mnie lepiej założyć jednomasę i nowy komplet sprzęgła, masz kilka kkm spokoju, a różnica praktycznie niezauważalna, Alfer wymienił i jest zachwycony.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Re: regeneracja dwumasy
Moim zdaniem to bez sensu... No chyba, że taka regenerowana jest faktycznie dużo lepsza od nowej... Mój przykład - jeszcze na gwarancji ASO wymieniło mi dwumasę na fabrycznie nową. Legaś miał wtedy jakieś 75kkm. Po ok. 30kkm ta nowa też zaczęła ćwierkać. Dociągnąłem do 140kkm i stwierdziłem, że jednak nie będę dalej ryzykował - wymieniłem na jednomasę (oczywiście w zestawie z nowym sprzęgłem). I mam spokój - sprzęgło chodzi leciutko, nic nie szarpie.
Jak swiergocze i nie szarpie to bym sie na razie wstrzymal. W exedy maja miec na wiosne dedykowany komplet jednomasa+sprzeglo, pewnie bedzie taniej niz zestaw z ASO (niecale 3k).goldii_M pisze:z powodów wiadomych (świergot) mam zamiar założyć koło jednomasowe.
A to dobrze wiedzieć, bo na razie orientowałem się w kilku zakładach i tam mówili, że oprócz oryginalnych zestawów za ok 3500 PLN nic nie ma (na początku nie chciało mi się wierzyć
) i miałem zamiar samemu sie podowiadywać. Jeśli tak to faktycznie poczekam z przekładką do wiosny.
A czy ma ktoś z Was nr poszczególnych części, po których będzie można szukać zamienników?
pozdro

A czy ma ktoś z Was nr poszczególnych części, po których będzie można szukać zamienników?
pozdro
Ja mam pewnie troche inne (OBK 2.5 '04). Najprosciej i najszybciej zadzwonic do ASO i poprosic o wykaz czesci. A potem googlac za czyms tanszym.goldii_M pisze:A czy ma ktoś z Was nr poszczególnych części, po których będzie można szukać zamienników?
-
wolnemiasto
- 0 gwiazdek
- Auto: Legacy MY06 2.0
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
hej
nie dawno, 2 dni temu kupiłem Legacy i niestety świerszczy... (na jeździe próbnej nic nie słyszałem... ciekawe) czy moze ktoś polecić jakiegoś dobrego znawce przedmiotu ile mogę jeszcze na tym polatać...
proszę o pomoc jest świeżym Subrmanem... :)
pozdrawiam
nie dawno, 2 dni temu kupiłem Legacy i niestety świerszczy... (na jeździe próbnej nic nie słyszałem... ciekawe) czy moze ktoś polecić jakiegoś dobrego znawce przedmiotu ile mogę jeszcze na tym polatać...
proszę o pomoc jest świeżym Subrmanem... :)
pozdrawiam
Ja na swojej to chyba z 10 tys zrobiłem plus zimowe ślizganie w Masłowie i chyba u Ala . W końcu w deszczowy dzień się skończyła.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Olej na razie i odkladaj kase. Ja ze swierszczacym zrobilem ok 8kkm i zmienilem, na jednomase + sprzeglo, dopiero jak zaczelo mi szarpac przy ruszaniu.wolnemiasto pisze:hej
nie dawno, 2 dni temu kupiłem Legacy i niestety świerszczy
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
E, ja ze świerszczem zrobiłem jakieś 30 kkm. Póki mocno nie szarpie możesz jeździć.
Ja wymieniłem dopiero przed dłuższą trasą do Chorwacji, nie chcialem ryzykować. Bo jak już się rozsypie to zostaje tylko laweta.
Ja wymieniłem dopiero przed dłuższą trasą do Chorwacji, nie chcialem ryzykować. Bo jak już się rozsypie to zostaje tylko laweta.
ja jeździłem ze świerczeniem jakiś rok, 15kkm. W ubiegłym tygodniu zrobiłem konwersję na jednomasę i spokój. Niestety do mojego modelu był problem z zamiennikami i musiałem robić na częściach oryginalnych.
Zastanawia mnie tylko jedno - zaczął mi zamulać, takie jakby chciał a nie mógł. Przy mocnym przeciągnięciu na wysokie obroty wydaje się ok. Nie wiem czy to kwestia paliwa czy raczej przypadłości tych silników, która wcześniej przez rok mi się nie przydarzyła... Zalałem go STP, na razie brak różnicy, poczekam aż skończę ten bak i zaleję nowym paliwkiem.
Zastanawia mnie tylko jedno - zaczął mi zamulać, takie jakby chciał a nie mógł. Przy mocnym przeciągnięciu na wysokie obroty wydaje się ok. Nie wiem czy to kwestia paliwa czy raczej przypadłości tych silników, która wcześniej przez rok mi się nie przydarzyła... Zalałem go STP, na razie brak różnicy, poczekam aż skończę ten bak i zaleję nowym paliwkiem.
-
wolnemiasto
- 0 gwiazdek
hej, ile wyniosła cię ta inwestycja? możesz zdradzić?goldii_M pisze:ja jeździłem ze świerczeniem jakiś rok, 15kkm. W ubiegłym tygodniu zrobiłem konwersję na jednomasę i spokój. Niestety do mojego modelu był problem z zamiennikami i musiałem robić na częściach oryginalnych.
wolnemiasto pisze: hej, ile wyniosła cię ta inwestycja? możesz zdradzić?
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=9370
-
wolnemiasto
- 0 gwiazdek
goldii_M pisze:Witam,
pozdrawiam,
Marcin
hej ile ci zaśpiewali? za regrnerację
Zdecydowanie nie polecam "regeneracji" dwumasy. Swojego czasu (fakt, kilka lat temu) naocznie stwierdziłem na czym owa "regeneracja" dwumasy polegała w znanym i polecanym lubuskim warsztacie: zaspawanie koła na stałe, później - wyważenie na wyważarce do opon, z tym że zamiast nabijania ciężarków facet wiercił otwory na obwodzie koła (ubytek masy) po przeciwnej do wskazanej przez wyważarkę stronie i... montaż ze starą tarczą i dociskiem. Zdecydowanie lepiej dla kieszeni i samochodu sprawdzi się konwersja na jednomasowe (+ dedykowana tarcza i docisk).
-
Antoni1
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru impreza blobeye kombi
- Polubione posty: 1 raz
Ja mam legacy 99 i mam jednomase od forestera 04 2.0l i pasuje i wszystko super kupiłem używane
Blobeye
Odkopię trochę temat ponieważ koło dwumasowe coraz głośniej domaga się wymiany i zaczynają się delikatne poszarpywania po dłuższej jeździe w korku.
Chciałem się jeszcze upewnić czy na 100% ten zestaw będzie pasował do mojego 2.0 DOHC:
Ten zestaw zamontował u siebie kolega z forum kropki do 2.5 i pasował:
http://www.ebay.co.uk/itm/EXEDY-CLUTCH- ... K:MEWAX:IT
Teraz ten sprzedawca nie ma całego zestawu exedy ale ma coś takiego:
http://www.ebay.co.uk/itm/F1-STAGE-1-CL ... 7c261#shId
1) Teraz najważniejsze pytanie czy ten który jest obecnie dostępny lub ten który być cały exedy (napiszę do sprzedawcy może jeszcze to wystawi) będzie pasował do mojego auta?
2) Jeżeli będzie pasował to pchać się w te sportowe sprzęgło czy szukać exedy? Nie chcę żeby pedał sprzęgła działał jeszcze gorzej i żeby sprzęgło działało na zasadzie on/off.
Dzięki za podpowiedzi.
Chciałem się jeszcze upewnić czy na 100% ten zestaw będzie pasował do mojego 2.0 DOHC:
Ten zestaw zamontował u siebie kolega z forum kropki do 2.5 i pasował:
http://www.ebay.co.uk/itm/EXEDY-CLUTCH- ... K:MEWAX:IT
Teraz ten sprzedawca nie ma całego zestawu exedy ale ma coś takiego:
http://www.ebay.co.uk/itm/F1-STAGE-1-CL ... 7c261#shId
1) Teraz najważniejsze pytanie czy ten który jest obecnie dostępny lub ten który być cały exedy (napiszę do sprzedawcy może jeszcze to wystawi) będzie pasował do mojego auta?
2) Jeżeli będzie pasował to pchać się w te sportowe sprzęgło czy szukać exedy? Nie chcę żeby pedał sprzęgła działał jeszcze gorzej i żeby sprzęgło działało na zasadzie on/off.
Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam. Bzikus7.
Po co zgadywac. Zadzwon do ASO i zdobadz nr czesci. Bedziesz najprawdopodobniej potrzebowal tarcze, docisk, łożysko, łape i koło jednomasowe. Z nr czesci zadzwon do Exedy u nas w Polsze (http://www.exedy.pl/) i jak maja to Ci sciagna i bedziesz mial na 100% dopasowane, a w razie czego zwrot/gwarancja.bzikus7 pisze:Dzięki za podpowiedzi.