Forester z przebiegime 200 K km

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
siemas
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Forester z przebiegime 200 K km

Post 24 cze 2008, o 10:50

Witam;
czy 200 K km to już duży i kłopotliwy przebieg dla Forestera,
chodzi mi o taki konkretny egzemplarz:
http://moto.allegro.pl/item388604604_su ... turbo.html

jakie podzespoły byłyby do wymiany w najbliższym czasie w aucie z takim przebiegiem :-|

Proszę o opinie i z góry dziekuję

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Forester z przebiegime 200 K km

Post 24 cze 2008, o 10:52

siemas, cena to bajecznie niska cos, szczególnie, że na fakture a te 36 000 to brutto

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2008, o 10:55

siemas,
nie, to nie jest dramat (przebieg). Budzi tylko wątpliwości ta instalacja LPG, nie wiadomo jakiej firmy, gdzie i przez kogo zakładana, gdzie i przez kogo serwisowana (czytaj : strojona). Skutkiem mogą być padnięte głowice. Koniecznie przed zakupem podjechać do ASO albo do 4Turbo i :
- podłączyć pod SSM (zobaczyć historię CELi) ,
- sprawdzić kompresję na garkach.

Tyle ode mnie, na szybko ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. Acha i koniecznie sprawdzić ten automat - skrzynia 4EAT, tak jak już pisałem to dosyć komiczne urządzenie :-)
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 24 cze 2008, o 11:07

MSZ cena jest zupełnie nieadekwatna do rocznika i opisu tego auta

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2008, o 12:53

Konto usunięte,
ceny poleciały na "mordę". Popatrz, nasze Forki obecnie kosztują w granicach 23.000 PLN. Jaja 8-)

Jeżeli samochód jest przed dużym przeglądem (na 200.000 km) to cena IMHO jest realna. Duży przegląd po 200.000 km to około 4-5000 PLN.
Suma : 40.000 PLN.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

esilon
6 gwiazdek

Post 24 cze 2008, o 12:58

Grzesiek_67, wg mnie to ten http://www.22b.com.pl/index.php?s=full ma cene adekwatna a za 2002 to ze 45 ale moze masz rację, że przy tym przebiegu ucieka ktos z kosztami i za 36 sprzedaje bo jak sie doliczy takietam to i tak do czterdziestuparu dobije

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 24 cze 2008, o 13:03

Grzesiek_67 pisze: ceny poleciały na "mordę". Popatrz, nasze Forki obecnie kosztują w granicach 23.000 PLN

Eeee tam poleciały. Jak kupowałem swojego, to na otomoto były takie same jak mówisz. Co nie przeszkodziło mi zapłacić sporo więcej za naprawdę pewny egzemplarz.

siemas, sprawa jest prosta. Weź to auto, sprawdź je w warsztacie, sprawdź gaz u Jako. Pierwszy test będzie taki, czy sprzedawca się na to zgodzi. Jak będzie kwękał, to odpuść, znaczy, że coś ściemnia. A jak nie, to po takim sprawdzeniu będziesz miał pełną wiedzę i możesz brać.

esilon
6 gwiazdek

Post 24 cze 2008, o 13:06

Konto usunięte pisze: Pierwszy test będzie taki, czy sprzedawca się na to zgodzi. Jak będzie kwękał, to odpuść, znaczy, że coś ściemnia

tak tak, pierwszego Forestera ogladałem w komisie, cene miał nizszą od średniej, umówiłem sie do ASO i koleś nie przyjechał :whistle:

siemas
0 gwiazdek

Post 24 cze 2008, o 13:53

Dzięki,
czyli auto fajne ale trzeba je dokładnie psprawdzić
a może ktoś coś podpowie gdzie w okolicach Olsztyna możan sprawdzić tego Foresterka - bo auto jest z tych okolic i wątpię aby właściciel chciał przyjechac do Warszawy :-|

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 24 cze 2008, o 14:07

siemas pisze: czyli auto fajne ale trzeba je dokładnie psprawdzić
Konieczne posprawdzaj i to bardzo dokładnie. Subaraki są raczej mało awaryjne, jednak źle użytkowane są dość kosztowne w naprawie.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 24 cze 2008, o 14:57

Jak już pisałem na kropce - u mnie w rodzinie jest Forek AT z przelotem 240tys - oprócz jakiegoś problemu z przednim dyfrem śmiga bez zarzutu.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2008, o 15:38

esilon,
Esi, jak Cię lubię i nie życzę Ci być nigdy w takiej sytuacji - wartość auta tak naprawdę weryfikowana jest w momencie likwidacji szkody przez ubezpieczyciela. Właśnie to przerabiam i uwierz jest to dość bolesna rzeczywistość. Mój super-hiper-latający forek jest wart dla ubezpieczyciela 23.000 PLN, zaś jego naprawa liczona po cenach ASO (oryginały i nówki sztuki) 24.000 PLN, resztę sobie dopowiedz sam.
Przy "przepłaconym" i przeinwestowanym aucie, w razie jakiejkolwiek kraksy (no przecież ta moja obcierka to nic wielkiego, auto normalnie jeżdziło i jeżdzi, poza krzywym lewym mcpersonem) jesteś w plecy niemożebnie. Szkoda całkowita i adieu. Dostajesz 10.000 PLN i kupujesz wyczynowy kajak plus dobrze naostrzone łyżwy.

Wnioski - kupować, jak najtaniej się da. Oczywiście, sprawdzać przed zakupem, jak najstaranniej się da. 8-)

Grzegorz

PS. WIem, można nie powodować wypadków....ale to takie trudne :mrgreen:
Brak podpisu.

esilon
6 gwiazdek

Post 24 cze 2008, o 15:52

Grzesiek_67 pisze: Esi, jak Cię lubię i nie życzę Ci być nigdy w takiej sytuacji

i wzajemnie choc za późno (u mnie poduszki nadmuchały koszty"niemożebnie") ;-)
Grzesiek_67 pisze: Przy "przepłaconym" i przeinwestowanym aucie, w razie jakiejkolwiek kraksy

Gwi_67, ale jak kupi tanio to i tak musi liczyc sie z koniecznością "wkładu" wiec ból w razie nieszczęścia zawsze bedzie

a po trzecie primo to niech mi cholera nie zaniżaja wartości forków w "mojej" budzie :mrgreen: bo potem wyceny w ubezpieczalniach spadaja

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 4 lip 2008, o 23:28

Grzesiek_67 pisze: Acha i koniecznie sprawdzić ten automat - skrzynia 4EAT, tak jak już pisałem to dosyć komiczne urządzenie

To jakieś mity klubu miłośników machania wajchą.

4EAT to jest akurat stara dobrze sprawdzona i poczwórnie zamortyzowana konstrukcja stosowana w szeregu samochodów pod koniec lat 90. Teraz spotyka się ją w samochodach oldskulowych i produkowanych przez firmy ze skąpym księgowym.

Co znaczy że konstrukcja jest sprawdzona i każdy człowiek od automatów ją naprawi.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 4 lip 2008, o 23:32

Konto usunięte pisze: konstrukcja jest sprawdzona
Ale nieprzystosowana do takiego stada niutonometrów, jakie jej funduje Grisza ;-)

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 6 lip 2008, o 19:02

I Gal został członkiem klubu miłośników machania wajchą. :giggle:

ODPOWIEDZ