problem z klimą raczej brakiem
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
problem z klimą raczej brakiem
Witam, moje legacy jest z 2008 roku diesel sedan, padła klima , ciśnienie w układzie jest, środek chłodniczy jest , wszystko szczelne, czujnik zewnętrzny temeperatury wskazuje dobrą temperature, sprzęgiełko od startu sprężarki działa, panel klimatyzacji też jest ok, a klima wraz nie chce działać, co mogło się popsuć i jak to zdjagnozować ?
Re: problem z klimą raczej brakiem
Np zawór rozprężny stanął w pozycji zamkniętejinsula pisze:Witam, moje legacy jest z 2008 roku diesel sedan, padła klima , ciśnienie w układzie jest, środek chłodniczy jest , wszystko szczelne, czujnik zewnętrzny temeperatury wskazuje dobrą temperature, sprzęgiełko od startu sprężarki działa, panel klimatyzacji też jest ok, a klima wraz nie chce działać, co mogło się popsuć i jak to zdjagnozować ?

Fachowiec od elektroniki stwierdził ,, brak masy przekaźnika sprężarki kompresora'', powiedział że usterki mozna bliżej zdiagnozować za pomocą schematu elektroniki klimatronika, skąd wziąść taki schemat ?
o zgrozoinsula pisze: wziąść

Jeśli bywasz w Warszawie to mam namiary na znakomity serwis . Jeśli masz chwile czasu to możesz podjechać też do Adasia w Zalesiu Dolnym .
Kubik1 pisze:o zgrozoinsula pisze: wziąść![]()
Jeśli bywasz w Warszawie to mam namiary na znakomity serwis . Jeśli masz chwile czasu to możesz podjechać też do Adasia w Zalesiu Dolnym .
poprosze dokładniejszy namiar na Adasia :)
insula, Ja jeszcze nie byłem ale pewnie ktoś podrzuci .
Ja dziś odebrałem auto z serwisu w Warszawie na Cyprysowej 23 .
tel.22 846 57 77 polecam bo pełna profesja . Zapłacisz grosze za robociznę + materiały .
tel.22 846 57 77 polecam bo pełna profesja . Zapłacisz grosze za robociznę + materiały .
- lokiee
- 1 gwiazdka
- Auto: Impreza WRX 03 blob kombi; TA650
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
To jakie ceny??Kubik1 pisze:insula, Ja jeszcze nie byłem ale pewnie ktoś podrzuci .

pozdro
jarek
jarek
lokiee, Za sprzęgło z wymiana zapłaciłem 300zł . Robocizna wyniosła coś ok. 70zł . Kiedyś zamawiałem chłodnicę do legacy i kosztowała mniej niż 600zł
- lokiee
- 1 gwiazdka
Dzięki, bardziej chodziło mi o robociznę, bo części to już dużo zależy jakiego producenta. Np. jak wymieniałem skraplacz to mogłem kupić coś za 1000 pln, a mogłem i za 250 

pozdro
jarek
jarek
- lokiee
- 1 gwiazdka
Tu się tematów nie zamykainsula pisze:temat załatwiony, do zamknięcia

pozdro
jarek
jarek
Podepne sie pod temat(tak samo jak na kropce :). W moim forku (SG) klima pracowala do niedawna bez zarzutu. Od miesiąca - działa przez chwilę i się wyłącza. W warsztacie gdzie napełniają, gość na zegarach zobaczył, że po tej stronie "gorącej" cisnienie mocno rosnie powyzej normy a po stronie "zimnej" spada jakos ponizej normy. Zawyrokowal ze najprawdopodobniej osuszacz jest zapchany (to takie cuś aluminiowe podlużne przy chłodnicy klimy). Zacząlem tego szukac - i znalazłem coś takiego , produkcji Behr / Hella o numerze 8FT 351 193-131 (nigdzie nie ma na stanie a koszt ok 200 pln). Tylko ze poszukałem trochę jeszcze i znalazłem podobne osuszacze , np tutaj : http://www.carpartkings.com/universal-a ... 0176c.html
Czy ktos doswiadczony wymienial juz podobne ustrojstwo i mógłby się podzielic doswiadczeniem? Rozpiętość cen jest od kilkudziesięciu do kilkuset złotych.
Czy ktos doswiadczony wymienial juz podobne ustrojstwo i mógłby się podzielic doswiadczeniem? Rozpiętość cen jest od kilkudziesięciu do kilkuset złotych.
Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android
Powiedzieli też że takie same objawy mogą być przy zaczynającym się zaworze rozprężnym ? Zastanawiam sie po co Ci ta część ?hati pisze:Podepne sie pod temat(tak samo jak na kropce :). W moim forku (SG) klima pracowala do niedawna bez zarzutu. Od miesiąca - działa przez chwilę i się wyłącza. W warsztacie gdzie napełniają, gość na zegarach zobaczył, że po tej stronie "gorącej" cisnienie mocno rosnie powyzej normy a po stronie "zimnej" spada jakos ponizej normy. Zawyrokowal ze najprawdopodobniej osuszacz jest zapchany (to takie cuś aluminiowe podlużne przy chłodnicy klimy). Zacząlem tego szukac - i znalazłem coś takiego , produkcji Behr / Hella o numerze 8FT 351 193-131 (nigdzie nie ma na stanie a koszt ok 200 pln). Tylko ze poszukałem trochę jeszcze i znalazłem podobne osuszacze , np tutaj : http://www.carpartkings.com/universal-a ... 0176c.html

I tak musisz pojechać do serwisu i tak aby to naprawić bo sam nie dasz rady . Jak byś podjechał do dobrego zakłady to oni takie części maja na składzie . Nie wiem gdzie mieszkasz ake w Warszawie jest zakład co robi takie naprawy w jeden dziań .
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Kubik1, daj namiary na ten zakład w Wawie. Moja klima też wymaga regeneracji (jest nieszczelna, napełnienie wystarcza na jeden sezon...).
Cyprysowa 23. tel 22 846 57 77 lub kom 602 227 860 Robią sporo subaraków z pobliskich serwisów 

Kubik1 pisze: tak musisz pojechać do serwisu i tak aby to naprawić bo sam nie dasz rady
No co Ty, na tym forum takie teksty? Co, ja nie dam rady

-
Cybb
- 0 gwiazdek
- Auto: Forek 2.0XT MY 03, junkers powered by Jako
Byłem w poniedziałek na Cyprysowej, bo mam właśnie taki problem działającej przez jakiś czas klimy, która potem sie wyłącza. Po 5 minutach od wyłączenia, jak załącze, znowu działa przez okres od 5 do 30 minut i abarot przestaje chłodzić.
Raczej nie jest to zawór rozprężny wg panów z Cyprysowej, bo on ponoć albo działa albo nie, natomias faktycznie może to być osuszac. I uwaga. W całej wawie osuszacze do forków wyszły i nigdzie faken
nie mają. Na Cyprysowej również !! I u żadnego ich dostawcy również 
Raczej nie jest to zawór rozprężny wg panów z Cyprysowej, bo on ponoć albo działa albo nie, natomias faktycznie może to być osuszac. I uwaga. W całej wawie osuszacze do forków wyszły i nigdzie faken

Wlasnie to juz wczoraj mnie spotkalo. Poki co wylaczylem klime bo pompa jakos ciezko zaczela pracowac. Widze jednak ze to osuszacze sa produkowane do roznych aut podobne. Natknalem sie na produkt opisany jako nadający się forester oraz ... hyundai.Cybb pisze: W całej wawie osuszacze do forków wyszły i nigdzie f
Wazne zeb byl nowy - z tego co czytam to kupowanie uzywki jest totalnie bezsensowne, bo 30 minut od rozhermetyzowania osuszacz traci wlasciwosci absorpcyji H2O
tabelka gdzie to wystepuje wyglada jakos tak:
Marka Model Pojemność KW KM Rok produkcji
HYUNDAI
ACCENT II (LC) 1341 55 75 2000.01 - 2005.11
HYUNDAI
ACCENT II (LC) 1341 63 86 2000.01 - 2005.11
HYUNDAI
ACCENT II (LC) 1341 61 83 2000.01 - 2005.11
HYUNDAI
ACCENT II (LC) 1341 62 84 2002.08 - 2005.11
HYUNDAI
ACCENT II (LC) 1493 60 82 2002.04 - 2005.11
HYUNDAI
ACCENT II (LC) 1495 66 90 2000.01 - 2005.11
HYUNDAI
ACCENT II (LC) 1495 75 102 2000.09 - 2005.11
HYUNDAI
ACCENT sedan (LC) 1341 63 86 2000.01 - 2005.11
HYUNDAI
ACCENT sedan (LC) 1341 55 75 2000.01 - 2005.11
HYUNDAI
ACCENT sedan (LC) 1493 60 82 2002.01 - 2005.11
HYUNDAI
ACCENT sedan (LC) 1495 75 102 1999.09 - 2002.10
HYUNDAI
ACCENT sedan (LC) 1495 66 90 2000.01 - 2005.11
SUBARU
FORESTER (SG) 1994 92 125 2002.09 -
SUBARU
FORESTER (SG) 1994 130 177 2002.09 -
SUBARU
FORESTER (SG) 1994 116 158 2005.09 -
SUBARU
FORESTER (SG) 2457 115 156 2002.11 - 2005.08
SUBARU
FORESTER (SG) 2457 155 211 2003.12 -
SUBARU
FORESTER (SG) 2457 121 165 2005.07 -
SUBARU
FORESTER (SG) 2457 169 230 2005.09 -
- lokiee
- 1 gwiazdka
Nie daszhati pisze:
No co Ty, na tym forum takie teksty? Co, ja nie dam rady

Co do osuszacza to faktycznie tylko nowy. Można tanio dostać jeśli są

pozdro
jarek
jarek
Jeżeli tak, to niech sprawdza presostat (przełącznik sterowany ciśnieniem) albo sterownik silnika.insula pisze: Fachowiec od elektroniki stwierdził ,, brak masy przekaźnika sprężarki kompresora'', powiedział że usterki mozna bliżej zdiagnozować za pomocą schematu elektroniki klimatronika, skąd wziąść taki schemat ?
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
Czy ktos wie jaki skok ma miec iglica zaworu rozpręznego? Dokopałem się wczoraj do tego ustrojstwa i nie wyglada na zablokowane - iglicę da się przesunąc ale w niewielkim zakresie - ok 1 mm, czy to powino dac sie przesunac w latwy sposob w wiekszym zakresie? Steruje tym jakas termostatycnza membrana. Nie wiem czy da sie sprawdzic dzialanie tego zaworu podgrzewając bądź schładzając element termostatyczny? (chodzi mi o to jaki powinno dac sie zaobserwowac skok iglicy)? Rozebralem ten uklad w celu poznawczym - i tak prawdopodobnie wymienie zawor oraz skraplacz(ktory wystepuje czesto w komplecie z osuszaczem, wiec bedzie nowy komplet) ale skoro juz zlamalem
jeden zaczep w tym morzu plastiku, to chcialbym wiedziec jak sprawdzic wydlubane elementy.

-
Cybb
- 0 gwiazdek
- Auto: Forek 2.0XT MY 03, junkers powered by Jako
Dla potomności. Takie efekty jak opisałem w swoim poście wyzej (działa - nie działa i znowu działa i znowu niedziała) były spowodowane wadliwie działająca cewką sprężarki. Osusacz był ok, zawór rozprężny również.