Dsotanie się do wyświetlacza komputera i klamki bagażnika

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Shogun
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Legacy '04
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Dsotanie się do wyświetlacza komputera i klamki bagażnika

Post 14 sie 2013, o 12:01

Mam do was pytanie jak dostać się do 2 rzeczy i nie niszcząc przy tym pół samochodu.
1. Potrzebuje się dostać do wyświetlacza komputera na konsoli środkowej, bo już od dłuższego czasu gaśnie i trzeba go stuknąć, żeby zadziałał znowu. Prawdopodobnie nie stykają jakieś kabelki. Domyślam się, że wyciąga się całość z nawiewami i schowkiem, tylko pytanie jak to zrobić? Są gdzieś jakieś śrubki czy jest to na zatrzaski?
2. Kolejna sprawa do dostanie się do klamki klapy bagażnika, która nie zawsze odbija przez co nie zamyka się bagażnik. Próbowaliśmy to z tatą już robić i doszliśmy do wniosku, że trzeba odkręcić listwę, która jest na zew. Jednak jak się okazało śrubki są pod biciem, które są na zaczepy. Ja chciałem to ściągnąć lecz tata wymiękł. Teraz pytanie czy dobrze myślałem i ile jest zaczepów i jak najlepiej do nich podejść?

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 166 razy
Polubione posty: 102 razy

Re: Dsotanie się do wyświetlacza komputera i klamki bagażnika

Post 14 sie 2013, o 15:52

Shogun pisze:1. Potrzebuje się dostać do wyświetlacza komputera na konsoli środkowej
Ten caly panel z nawiewami sie po prostu wyciaga be zuzycia zadnych narzedzi - jest na zatrzaskach. Otworz klapke i najpierw postaraj sie wypiac gorne uchwyty a potem ciagnij i jakos to wyjdzie.
Z tym, ze stawiam, ze raczej nie naprawisz trwale tego wyswietlacza. Ja probowalem lutowac, podkladalem papier, prosilem, blagalem, potem zaczalem go bic, az w koncu odzalowalem tych paru stow i pojechalem do ASO po nowy.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 14 sie 2013, o 16:47

Shogun pisze: 1. Potrzebuje się dostać do wyświetlacza komputera na konsoli środkowej, bo już od dłuższego czasu gaśnie i trzeba go stuknąć, żeby zadziałał znowu. Prawdopodobnie nie stykają jakieś kabelki. Domyślam się, że wyciąga się całość z nawiewami i schowkiem, tylko pytanie jak to zrobić? Są gdzieś jakieś śrubki czy jest to na zatrzaski?
Zatrzaski. Ale i tak pewnie czeka Cię wymiana całego wyświetlacza. Chociaż niektórzy pisali, że pomaga przelutowanie.
Shogun pisze: 2. Kolejna sprawa do dostanie się do klamki klapy bagażnika, która nie zawsze odbija przez co nie zamyka się bagażnik. Próbowaliśmy to z tatą już robić i doszliśmy do wniosku, że trzeba odkręcić listwę, która jest na zew. Jednak jak się okazało śrubki są pod biciem, które są na zaczepy. Ja chciałem to ściągnąć lecz tata wymiękł. Teraz pytanie czy dobrze myślałem i ile jest zaczepów i jak najlepiej do nich podejść?
Faktycznie, żeby dostać się do klamki trzeba sporo rozebrać (od środka odkręcić tą plastikową listwę). Mam gdzieś chyba nawet dokumentację foto, co po kolei i gdzie są zaczepy/śrubki - musiałbym poszukać... Musisz uważać, bo łatwo można ułamać mocowania.
Ale zacznij od podniesienia klapy, wpuszczenia jakiejś oliwki po obu stronach klamki i rozruszania jej, żeby smar dostał się do środka. To też pomaga, a jest dużo szybciej :)

Shogun
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Legacy '04
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 14 sie 2013, o 18:02

Godlik pisze: Zatrzaski. Ale i tak pewnie czeka Cię wymiana całego wyświetlacza. Chociaż niektórzy pisali, że pomaga przelutowanie.
też tak słyszałem. Spróbuje wyciągnąć i wtedy się zobaczy co jest nie tak.

ODPOWIEDZ