wymiana rozrządu Legacy 2.0 125 km

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Tummi
2 gwiazdki
Auto: Legas MY07 & Pug 206
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: wymiana rozrządu Legacy 2.0 125 km

Post 14 mar 2010, o 06:16

Ja tylko dodam, ze u mnie (DOHC 166KM 121kW 2.0 N/A) byl problem z zamiennikiem gornej rolki prowadzacej - dostalem taka sama jak dolna, a okazuje sie, ze gorna jest podwojnie (potrojnie?) lozyskowana. Skonczylo sie w ASO :/

Kod: Zaznacz cały

Rolka prowadząca	13073AA142	górna pod alternatorem, 3 rzędy łożysk	ASO Subaru	210,00   
Rolka prowadząca	22-0702S	dolna pod alternatorem, 1 rząd łożysk	JapanMoto	61,43   
Screenshot z Fasta (?):
http://img705.imageshack.us/img705/2011 ... duzaso.jpg
(rolki roznia sie literka na koncu numeru czesci - A i B).

Roznice pomiedzy rolkami:
Oryginal:
Obrazek

"Zamiennik":
Obrazek

Informacyjnie - rolki wygladaja praktycznie identycznie z obu stron, totez zamieszczam po jednym zdjeciu. Oryginalna rolka jest 'pelna' w srodku, a zamiennik 'pusty'. Stad przypuszczenie, ze w oryginale sa 2-3 lozyska, a w zamienniku jedno.

P.S. Gdyby obrazki padly, a ktos mocno ich potrzebowal, to prosze o kontakt - na pewno nie skasuje z dysku.

T.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2010, o 10:23 przez Tummi, łącznie zmieniany 1 raz.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 14 mar 2010, o 11:12

który to oryginał - górny?
rozumiem, że 'środek' się różni ?
czy przypadkiem jedno zdjęcie nie jest 'od drugiej strony', ten element nie jest symetryczny...

są różne numery części (te A/B to numery na rysuknu)
13073aa142
13073aa180

dodam, że moje 'nowe' zamienniki są takie same

antek
0 gwiazdek
Auto: Impreza

Post 14 mar 2010, o 12:34

deLux, jakiej firmy zamienniki zastosowałeś?

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 14 mar 2010, o 19:00

zastosuję.... jeszcze czekają
zestaw przygotowała INA, akurat na tych rolkach napisano KOYO JAPAN.
nota bene przystępne chłodnice do subaru też są KOYO - to jakiś gigant.

świeżo kolega założył taki zestaw i nie było marudzenia, że coś inne/nie pasuje.

antek
0 gwiazdek
Auto: Impreza

Post 14 mar 2010, o 20:55

INA podobno przeznacza to na pierwszy montaż do niemieckich autek.Dziwne ,że znalazłeś tam KOYO:)
Czyżby też zajmowali się "pakowaniem",jak Rouvile? Trudno nadążyć.KOYO znalazłem też w oryginalnym
zestawie z ASO , ale tylko jedną rolk:)GMB i NSK też są produkowane w Japonii, i bądż tu człowieku mądry!
Jakiej firmy pasek zakładasz?

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 15 mar 2010, o 15:11

pasek jest Mitsuboshi

Tummi
2 gwiazdki

Post 16 mar 2010, o 10:28

deLux pisze:który to oryginał - górny?
rozumiem, że 'środek' się różni ?
czy przypadkiem jedno zdjęcie nie jest 'od drugiej strony', ten element nie jest symetryczny...

są różne numery części (te A/B to numery na rysuknu)
13073aa142
13073aa180

dodam, że moje 'nowe' zamienniki są takie same

Po kolei ;)
Oryginal u gory.
"Srodka' w zamienniku jest 'mniej' ;)
Rolki sa symetryczne na tyle, ze na pierwszy rzut oka nie widac roznicy miedzy 'lewa' i 'prawa' strona. Stad po jednym zdjeciu. Poprzedni post wyedytowany.

Skad masz pelne numery czesci?

T.

tzd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
Auto: SF5 2.0T + GC8 STi

Post 16 mar 2010, o 12:10

Numery części znajdziesz np na opposedforces.com -> nie jest to w 100% kompletny katalog, ale dużo daje. potem w ASO sie mnie pytają, skąd mam nr częsci haha :)

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 16 mar 2010, o 12:45

słyszałem, że jest jeszcze program :-) .... wbijasz vin i masz 'wszystko'. poszukaj "subaru fast" - śmieszna nazwa, ale jest fast.
jak dla mnie na tych fotkach rolki są różnymi stronami do góry i nie widać o co kaman.

Tummi
2 gwiazdki

Post 17 mar 2010, o 16:51

Na opposedforces.com nie ma mojego autka - podobna strona jest pod adresem http://catalogs.auto-vision.ru - ale dostepu do numeru czesci nie ma(m).
W Fascie tez nie ma mojego autka (B13). Tzn. w Fascie, ktorego znalazlem ;) Japonska wersje mialem, ale z uzywaniem byl pewien klopot :D

Odnosnie rolek - strona nie ma znaczenia, moje wygladaja b. podobnie/identycznie z obu stron. Widzisz na 2giej fotce jak folia zawija sie na zewnetrznej sciance rolki i wchodzi na ~10mm w srodek az do pomaranczowej uszczelki? W oryginalnej rolce folia nie mialaby gdzie wejsc - od razu jest uszczelka (czarna).

T.

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek

Post 2 lut 2012, o 11:06

Patelenka, łyżka masła i odgrzewamy ... (będzie w jednym miejscu)

Legacy MY06, 2.0 N/A 165KM, wyprodukowany w 2005 ale jeździ od 02.2006. Najeździł całe 75kkm więc całkiem licho.
Rozrząd się wymienia przy 105kkm ale wieść gminna niesie, że jest też warunek że co 5 lat, prawda li to?
Pasek się starzeje, guma parcieje itd ... rolki toże parcieją?
Co w końcu z tą pompą? Się wymienia czy nie?

Czy w takim przypadku podchodzić do tematu tak jak przy każdej wymianie rozrządu - komplet i spokój, czy ze względu na niewielki przebieg opłaca się coś odpuścić?
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 2 lut 2012, o 13:05

cubikon, ja bym wymienił tylko pasek dla spokojności.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Post 2 lut 2012, o 14:03

cubikon pisze: ...
Rozrząd się wymienia przy 105kkm ale wieść gminna niesie, że jest też warunek że co 5 lat, prawda li to?
Pasek się starzeje, guma parcieje itd ... rolki toże parcieją?
Co w końcu z tą pompą? Się wymienia czy nie?

Czy w takim przypadku podchodzić do tematu tak jak przy każdej wymianie rozrządu - komplet i spokój, czy ze względu na niewielki przebieg opłaca się coś odpuścić?
...
Miałem ten sam problem. Za mało jeżdżony. Zmieniałem 9-letni rozrząd przy 85kkm, bo byłem przekonany, że został wymieniony przez poprzedniego właściciela. Mechanik serwisu stwierdził pierwszy montaż. Pasek wyglądał jak nowy, jedna rolka podobno wyczuwalne zużycie. Ja tego nie wymacałem.
Wersja serwisu 105 kkm, lub 7 lat. Pompa wody dopiero przy drugim rozrządzie, czyli 210kkm.

góral
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: GD 2.5 N/A 2007

Post 18 kwie 2012, o 18:57

Panowie, podbijam post z pytaniem - ile wg Was to jest sensowna granica za sama robocizne (2.5 N/A 2007) (wymiana paska, napinaczy, pompy, etc.) ?
Mam wszystkie czesci skompletowane, ale boje sie samemu to zmieniac bo ani nie jestem mechanikiem, ani tego nie robilem (a korci mnie troche zeby to zrobic).

Prosze tylko o odpowiedz jesli ktos chce napisac konkretnie np n zł, albo ze n to za malo itd.

Zdaje sobie sprawe z tego ze moge za to zaplacic jakas nielogiczna sume jesli bede "capem" ktory wczesniej sie nie zorientowal, ale wlasnie po to sie orientuje zeby nim nie byc :-)

Dzieki z gory za wszelkie sugestie !
...fun is what matters

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 19 kwie 2012, o 06:56

góral pisze: ile wg Was to jest sensowna granica za sama robocizne (2.5 N/A 2007) (wymiana paska, napinaczy, pompy, etc.) ?
Pasek, rolki, napinacz, bez pompy zajęło mi 2 godziny, łącznie z z czasem na sprzątanie warsztatu, układanie narzędzi. Pompa wymaga spuszczenia płynu, wymiany pompy ( :? - oczywiście), zalanie układu, odpowietrzenia- liczę na 1,5h. Razem 3,5h. Robocizna, cóż rozpiętość duża, u mnie 120-150PLN/h. Ale niech będzie 120*3,5=420PLN.
Nie liczę czasu na dorobienie klucza do przytrzymania kółka pasowego. Ale to jednorazowe.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

Pit_R6
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.0X 2005

Post 22 sie 2013, o 14:04

A ja zadam pytanie odnośnie rozrządu od drugiej strony ;)

Słyszałem od osoby dobrze znającej markę, że nieoryginalne zastawy / paski rozrządu wytrzymują przebieg oscylujący w granicach 50 tys km zamiast 105.

Ktoś z Was zetknął się z tym?
Pytam z czystej ciekawości, bo w zasadzie w samych częściach nie ma dużej różnicy w cenie, więc i tak zrobię to u siebie na oryginałach, ale zainteresował mnie dam fakt, bo nigdy czegoś podobnego nie słyszałem.

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 22 sie 2013, o 15:04

Pit_R6 pisze: Słyszałem od osoby dobrze znającej markę, że nieoryginalne zastawy / paski rozrządu wytrzymują przebieg oscylujący w granicach 50 tys km zamiast 105.

Ależ oczywiście ma rację. Tylko oryginały!!! Pasek, napinacz, pompa wody tylko z fabryki Subaru. Ja to nawet olej Subaru leję i jeżdżę na oponach Subaru.

Pit_R6
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 22 sie 2013, o 15:14

Boombastic pisze:
Pit_R6 pisze: Słyszałem od osoby dobrze znającej markę, że nieoryginalne zastawy / paski rozrządu wytrzymują przebieg oscylujący w granicach 50 tys km zamiast 105.

Ależ oczywiście ma rację. Tylko oryginały!!! Pasek, napinacz, pompa wody tylko z fabryki Subaru. Ja to nawet olej Subaru leję i jeżdżę na oponach Subaru.
Dzięki za sarkastyczną odpowiedź, która nota bene niewiele wnosi do tematu - niemniej sens pytania był trochę inny.
Miałem na myśli raczej to, czy w silnikach boxer występują np. jakieś większe obciążenia.
Tak na marginesie - osoba ta nie pracuje w ASO Subaru i nie ma interesu w tym, żeby oryginalne części wciskać.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 22 sie 2013, o 15:50

Pit_R6, zależy co włożysz.
Są dobre zamienniki oryginałów (często robione przez te same firmy które dostarczają części idące na pierwszy montaż), jest też masa dziadostwa.

Pit_R6
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 22 sie 2013, o 16:23

jarmaj pisze:Pit_R6, zależy co włożysz.
Są dobre zamienniki oryginałów (często robione przez te same firmy które dostarczają części idące na pierwszy montaż), jest też masa dziadostwa.
No i właśnie o to mi chodziło, czyli nie jest to przypadłość boxerów związana z innymi warunkami pracy paska czy rolek 8-)

Boombastic
4 gwiazdki

Post 22 sie 2013, o 18:31

Pit_R6 pisze: Dzięki za sarkastyczną odpowiedź, która nota bene niewiele wnosi do tematu - niemniej sens pytania był trochę inny.

A jakiej odpowiedzi się spodziewałeś pytając czy częsci dobrej jakości posłużą dłużej? Tak, prawdopodobnie tak.

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 22 sie 2013, o 21:16

Pit_R6 pisze: Słyszałem od osoby dobrze znającej markę, że nieoryginalne zastawy / paski rozrządu wytrzymują przebieg oscylujący w granicach 50 tys km zamiast 105
;-( a ja przejechałem 60kkm, to coś mi szczeli lada chwila :wall:
Pit_R6 pisze: Miałem na myśli raczej to, czy w silnikach boxer występują np. jakieś większe obciążenia.
hm, chyba nawet mniejsze dzięki lepszemu wyważeniu-> mniejsze drgania skrętne.
I jeszcze powtórzę, to co zdemontowałem (fabryczne części) miało takie same napisy jak to co wyjmowałem z pudełek firmy Ruville - oficjalnie zamienników
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

Boombastic
4 gwiazdki

Post 22 sie 2013, o 21:43

gebolp pisze: a ja przejechałem 60kkm, to coś mi szczeli lada chwila

To są raczej dawne opowieści mechaników o paskach firmy Gates.

ODPOWIEDZ