OBK MY 95 - przednie lampy razem czy osobno z kierunkiem?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
maup
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Osiołek II - Subaru Outback MY05 2,5 A/T
Polubił: 0
Polubione posty: 0

OBK MY 95 - przednie lampy razem czy osobno z kierunkiem?

Post 17 wrz 2013, o 15:03

Cześć
Muszę zdecydowanie zmienić Osiołkowi przednie lampy bo już kompletnie nie wydzielają z siebie światłości :/
Problem w tym, że to jakaś dziwna wersja i przednie reflektory stanowią monolit z kloszem kierunkowskazu.
Rynek natomiast oferuje same reflektory, ale kierunkowskaz to osobna część. Na oko to się po poskładaniu w kupę powinno zrobić podobne do tych, które mam oryginalnie zamontowane ale zastanawiam się czy to nie pobożne życzenie i czy przy próbie zamontowania cały ten interes nie wypadnie z szyderczym rechotem na ziemię.
Przerabiał ktoś już może ten temat i podpowie?

(BTW) oczywiście przyjmę także z wielkim entuzjazmem propozycje sprzedaży mi takich lampek, byle dobrze świecących :)

O tak to u mnie wygląda:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/924 ... 30b01.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb4 ... 15dae.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77a ... 49b1f.html

=== czym lepsze auto terenowe ===========
=== tym dalej trzeba iść po ciągnik ========

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Re: OBK MY 95 - przednie lampy razem czy osobno z kierunkiem?

Post 17 wrz 2013, o 16:05

Może to jakaś wersja z USA? A może spróbuj w pierszej kolejności umyć reflektory od środka roztworem np. demineralizowanej wody z płynem do mycia naczyń? No chyba że odbłyśniki są już zniszczone.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 17 wrz 2013, o 16:08

maup pisze: czy przy próbie zamontowania

Lampy przykręcisz, ale kierunki już nie. W pasie masz kwadratowe dziury, gdzie powinny być plastikowe pierdolniki do wkręcania śrubek. Chociaż tyrtykta chyba da radę.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

maup
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 17 wrz 2013, o 16:21

Boombastic pisze:Może to jakaś wersja z USA? A może spróbuj w pierszej kolejności umyć reflektory od środka roztworem np. demineralizowanej wody z płynem do mycia naczyń? No chyba że odbłyśniki są już zniszczone.
Takie dziwne toto, wyprodukowane (poskładane) w US ale w wersji na Europę bo cały osprzęt, śrubki itp. metryczne. W większości katalogów nie istnieje, nawet ASO używa jakiegoś starszego, żeby VIN się zaczytał.
Myć te lampy już myłem, efektu to nie dało jakiegoś specjalnego. Odbłyśniki wyglądają z zewnątrz o dziwo nieźle ale nie da się zdjąć klosza, żeby je ocenić porządnie a same klosze to już całkiem fucken masakra - przyżółknięte, przymatowiałe i generalnie zmęczone życiem.
Jeszcze pojadę do elektryka i dla świętego spokoju sprawdzę połączenia ale tam jest sterowanie masą więc najczęstsza przyczyna marnego świecenia odpada.

leon - Ty to zawsze umiałeś mnie pocieszyć ;-( :(

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 17 wrz 2013, o 17:37

maup pisze: Takie dziwne toto, wyprodukowane (poskładane) w US ale w wersji na Europę bo cały osprzęt, śrubki itp. metryczne.

Mozę też być wersja kanadyjska, czyli światła podobne jak w Polsce (chociaż w Civiku miałem światła postojowe pomarańczowe), a deska rozdzielcza metryczna.

maup
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 21 wrz 2013, o 18:01

Okazuje się, że faktycznie te lampy mogę sobie zamienić tylko na takie same, których jak najbardziej nigdzie nie ma (bałem się zadzwonić do ASO o cenę bo ponoć nie wolno mi się denerwować).
Podumawszy chwilę stwierdziłem, że tym lampom już nic nie powinno zaszkodzić więc pojechałem do pana, co poleruje różne rzeczy.
Efekt:
takie: Obrazek
teraz jest takie: Obrazek
...a wątek można zamknąć ;)

volvox
0 gwiazdek
Auto: OBK MY96, CR-X '93, Civic '87

Post 7 paź 2013, o 09:37

Odswieze aby potomni wiedzieli:
Da się wstawić lapę zarówno zespoloną USA jak i naszą europejkę:

Dowód:
OBK USDM
Obrazek
Po naszej prawej lampa zespolona, po lewej z osobnym kierunkiem. Zespolona jest chyba z plastiku, więc kiedyś w europie nie dostała by homologacji.
(kupiłem już na takim "zestawie" - pod maska nie widać żadnych trytytek, poskręcane ładnie na śruby).

ODPOWIEDZ