Legacy 2.0 (165KM) problem Check engine

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
art_q
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Legacy 2.0 (165KM) problem Check engine

Post 20 gru 2013, o 23:36

Witam,

Od jakiegoś czasu w moim aucie swieci sie check engine i nie dziala tempomat.
Stalo sie to jakis czas po wymianie akumulatora na nowy.

Dodatkowe objawy to poszarpywanie kiedy auto jedzie na gazie i ewidentny wtedy brak mocy.

Bylem z nim nawet u pewnego mechanika, ktory zalecil wymiane ECU, nie zrobilem tego.
Zamiast wymiany postanowilem jezdzic na benzynie wtedy to silnik pracuje normalnie i po kilku dniach check zgasl tempomat zaczal dzialac.
Nastepnego dnia dla testow zalaczylem znow LPG i po przejechaniu 200m zapalil sie check i znow swieci poszarpywanie sie pojawilo.
Dodam ze auto nie ma katalizatora. Instalacja LPG niby z fabryki.

Co na szybko przychodzi wam do glowy? Moze ktos mial podobny przypadek? Czy reset ECU coś da? I czy w przypadku gdy mam LPG jest to zalecane?

Pozdrawiam
Artur

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 166 razy
Polubione posty: 102 razy

Re: Legacy 2.0 (165KM) problem Check engine

Post 20 gru 2013, o 23:45

art_q pisze: Od jakiegoś czasu w moim aucie swieci sie check engine i nie dziala tempomat.
(...)
Bylem z nim nawet u pewnego mechanika, ktory zalecil wymiane ECU, nie zrobilem tego.
(...)
Dodam ze auto nie ma katalizatora.
ad 1. podepnij to "pod komputer"
ad 2. nie jezdzij juz wiecej do tego "mechanika"
ad 3. jakas rzezba tam siedzi, pewnie emulator drugiej sondy lambda

art_q
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 21 gru 2013, o 00:42

Dzięki kolegi, pod komputerem był u tego mechanika pamiętam tylko ze na 4 cylindrze pokazywał missfire + jeszcze jakiś error ale nie pamiętam jaki :(. Tam mi nawet nie mogli wykasować błędów z ECU. Kojarzysz może ile kabelek diagnostyczny może kosztowac co bym się sam pobawil?

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 166 razy
Polubione posty: 102 razy

Post 21 gru 2013, o 01:21

art_q pisze: Kojarzysz może ile kabelek diagnostyczny może kosztowac co bym się sam pobawil?
Ja kupilem taki dynks z allegro z interfejsem Bluetooth za 49zl + apka Torque na androida i dziala toto. Bledy kasowalem tym nawet podczas jazdy (mialem zalozone "sportowe" katalizatory wiec blad mi sie pojawial co 100km).

ODPOWIEDZ