Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa

-
FUX
- 6 gwiazdek
- Auto: jeżdżące
-
Polubił:
236 razy
-
Polubione posty:
350 razy
So What! pisze:FUX pisze:
Fakt. Zaponiałem, że po takiej operacji trzeba...

Acha. Jeszcze zegarek...
No widzisz. A u Carfita bardzo ładnie sobie z tym poradzili przy pomocy drugiego akumulatora i kabli

To Ty kawior pełna gęba jesteś...
Akumulator 300, dojazd 200, kolacja w Sączu ?

Dolce far niente

FUX
-
So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
-
Polubił:
309 razy
-
Polubione posty:
60 razy
FUX, akurat w Sączu bywam dość regularnie

So What!
-
vibowit
- 6 gwiazdek
- Auto: szkoda
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Niedawno wyrywałem (tak, tak, wyrywałem, bo on wazy jak dobra sztanga) akumulator z Odiego. Następnym razem zapłacę komuś za tę "przyjemność".

czarne jest piękne...
vibowit
-
esilon
- 6 gwiazdek
- Auto: mat
-
Polubił:
1 raz
-
Polubione posty:
4 razy
vibowit pisze:
Niedawno wyrywałem (tak, tak, wyrywałem, bo on wazy jak dobra sztanga)
Boguś jeżeli nie uniosłes wyżej niż własny pępek to sie "martwy ciąg " nazywa a nie rwanie

esilon
-
vibowit
- 6 gwiazdek
- Auto: szkoda
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
esilon, Ty wiesz, gdzie niemiecka myśl techniczna umieściła ten akumulator? Na samym środku podszybia. Żeby tam sięgnąć musiałem na drabinę włazić.
Mały, nie kupuj sobie A6, pamiętaj.

czarne jest piękne...
vibowit
-
Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
-
Polubił:
245 razy
-
Polubione posty:
527 razy
vibowit pisze:
gdzie niemiecka myśl techniczna umieściła ten akumulator? Na samym środku podszybia. Żeby tam sięgnąć musiałem na drabinę włazić.
Znaczy sie próbowali dobrze wyważyć auto

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chloru
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Konto usunięte pisze:Się podepnę.
Jaki akumulator kupić do wolnossącego forka 2007?
Ja pare dni temu ćwiczyłem temat akumulatora bo żona zostawiła zapaloną lampkę wewnątrz auta na weekend i w poniedziałek aku był rozładowany do prawie zera. Zawiozłem go do serwisu i jeszcze go dźwignęli po 2 dniach ładowania. Pytałem się od razu o ceny i tak aku 62 Ah (lub 65 Ah nie pamiętam dokładnie) firmy Moll kosztował 440 zł, aku japońskie z mniejszym ciut prądem rozruchowym kosztuje 480 zł (ceny z warszawskiego Ursynowa).
A dlaczego chcesz zmieniac aku? Nie trzyma już?
Boombastic
-
So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
-
Polubił:
309 razy
-
Polubione posty:
60 razy
Konto usunięte pisze:
Jaki akumulator kupić do wolnossącego forka 2007?
Ja w Forku miałem akumulator
VARTA BLUE DYNAMIC. Polecony i montowany przez wujka Edwina.
W Legacy też mam taki. W zarówno w Forku, jak i w Legacy spisywał się bez zarzutu.
Akumulator możesz sobie dobrać korzystając z
wyszukiwarki.
So What!
-
KamilP
- 4 gwiazdki
- Auto: FXT MY04, MX-5 Miracle MY00
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
ja tez uzywam Varta Blue Dynamic - polecany przez wielu forumowiczow i serwisy. Kupowalem ok. miesiace temu i najtaniej bylo tutaj: abcgps.pl
+ jest taki, ze cena koncowa zawiera juz kaucje za stary akumulator (najczesciej 30pln).
Akumulator przyszedl bardzo dobrze zapakowany, i co najwazszniejsze byl z najswiezszej produkcji!
PS. Produkcje Varty mozna rozpoznac po czwartym znaku wybitego kodu. W moim przypadku bylo to C2C204231 - czwarty znak to 2 czyli aku jest z 2012. Poza tym sa jeszcze kolorowe kropki. Blado czerwony/pomaranczowy (ciezko ocenic) to obecnie najswiezsza produkcja (II kwartal 2012)
KamilP
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
14 razy
-
Polubione posty:
19 razy
Boombastic pisze:
A dlaczego chcesz zmieniac aku? Nie trzyma już?
Nie trzyma. W zeszłą zimę miałem kilka rozładowań, w których musiałem się posiłkować kablami rozruchowymi (raz nawet wzywałem assistance). Aku ma już 5 lat, to chyba mniej więcej wiek, w którym trzeba go oddać na złom.
So What! pisze:
a w Forku miałem akumulator VARTA BLUE DYNAMIC. Polecony i montowany przez wujka Edwina.
Dzięki, właśnie na taką wskazówkę miałem nadzieję

Konto usunięte
-
Cybb
- 0 gwiazdek
- Auto: Forek 2.0XT MY 03, junkers powered by Jako
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Dodam tylko, że jego (Varta) idealnym zamiennikiem (są totalnie identyczne) jest Bosh S4
Cybb
-
Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
-
Polubił:
245 razy
-
Polubione posty:
527 razy
Konto usunięte, a ja dodam, że jak rok temu zmieniałem akumulator to zadzwoniłem do Dżanka z pytaniem co kupić. Do wyboru było coś (chyba jakaś marka zwiazana z 4max czy cos podobnego, nie wiem) albo Bosch/Varta czy inne coś. Dżanek powiedział, że dopóki nie wymaga się jakiś ogromnych prądów rozruchu to nie ma co się pierdzielić i brać to co tańsze. Jezeli dalej bywasz tam gdzie bywałeś to na Karolkowej/Przyokopowej (za Szarych Szeregów) masz dobry sklep z akumulatorami.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chloru
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Konto usunięte pisze:
Nie trzyma. W zeszłą zimę miałem kilka rozładowań, w których musiałem się posiłkować kablami rozruchowymi (raz nawet wzywałem assistance). Aku ma już 5 lat, to chyba mniej więcej wiek, w którym trzeba go oddać na złom.
Hmm, mój jest w podobnym wieku i też liczyłem się z koniecznością jego wymiany. Różnica jest taka, że moje auto zimą stoi w garażu podziemnym gdzie mrozu nie ma i nie miałem do tej pory kłopotów z aku aż do tego feralnego weekendu. Najpierw przytachałem aku do reanimacji i po jej zakończeniu dowiedziałem się że prąd rozruchowy trochę spadł, ale na razie działa. A rozładowanie było tak głebokie, że miał jedynie ledwo powyżej 4V. W przypadku pierwszych oznak słabego kręcenia mam go jednak wymienić. Używałem już aku Molla w poprzednich autach i nie miałem z nimi żadnych kłopotów, chyba że z własnej winy.
Jak patrzę na ceny sklepów internetowych to można wyrwać aku znacznie taniej niż mi oferowali. Jak masz możliwość zaplanować wymianę to bierz co tańsze. Bannera też miałem jednego.
Boombastic
-
FUX
- 6 gwiazdek
- Auto: jeżdżące
-
Polubił:
236 razy
-
Polubione posty:
350 razy
Przy -24 to Forek dwuletni kręcił zdecydowanie mniej chętnie.
Tak więc w 5 letnim aku może tych amperów zabraknąć...
FUX
-
sherif
- 2 gwiazdki
- Auto: Outback 3.0 MY08
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Tez polecam varte blue, byl to jeden z niewielu aku, ktory idealnie podpasowal do Obk. Mam go juz 5 rok, trzyma i odala bez problemu

Pozdrawiam
Marcin
sherif
-
busik
- 6 gwiazdek
- Auto: DS5
-
Polubił:
48 razy
-
Polubione posty:
117 razy
a ja wsadziłem w tym roku Exide'a i zobaczymy co będzie zimą - taki lokalny patriotyzm przeze mnie przemawia, bo produkują je w pyrlandii i dają polakom pracę

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
busik
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
14 razy
-
Polubione posty:
19 razy
sherif pisze:
Tez polecam varte blue, byl to jeden z niewielu aku, ktory idealnie podpasowal do Obk. Mam go juz 5 rok, trzyma i odala bez problemu
Wsadziłem Varta Blue D47. Dzięki za wskazówki. Teraz chcę zapomnieć o aku na kilka lat

Konto usunięte
-
Gootek
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
2 razy
Konto usunięte pisze:Teraz chcę zapomnieć o aku na kilka lat

Fido, mnie się w ostatnich 3 latach zdarzyło dwie awarie akumulatorów, polegające na jakimś zwarciu wewnętrznym.
Raz musiałem kupić nowy akumulator, ale raz wymienili mi bezpłatnie akumulator na gwaracji na nowy.
Dlatego warto zwrócić uwagę na okres gwaracji.
Bywa 2 lata, ale bywa też 3 lata.
Fajniej gdy jest 3.
Marka - mniej ważna.

Gootek
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Konto usunięte pisze:
Wsadziłem Varta Blue D47. Dzięki za wskazówki. Teraz chcę zapomnieć o aku na kilka lat
A gdzie w końcu kupiłeś i za ile?
Boombastic
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
14 razy
-
Polubione posty:
19 razy
Najlepszą ofertę w wawie miałem na Szyszkowej w hurtowni akumulatorów - 290 zł. Ale kupiłem na Karolkowej za 320 zł bo akurat przejezdzalem i miałem chwilę czasu na wymianę. Chciałem to załatwić stacjonarnie żeby mieć pewność że będzie pasować i od razu zostawić stary aku
Konto usunięte
-
tomunia
- 0 gwiazdek
- Auto: Ostatni z Foresterów, ktory nie przeleciał Brooke.
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
witam
według różnych wyszukiwarek do Forka my'03 125KM ma być 60Ah. Jest sens kupować coś lepszego np 63Ah? mój akumulator ma już 9 rok i powoli zaczynam mysleć o wymianie, nie ma narazie żadnych złych objawów poza wytrącaniem sie na górze jakiegoś białego proszku
pozdrawiam
Zdecydowanie odmawiam walki na rozum z kimś nieuzbrojonym.
tomunia
-
Ciara
- 4 gwiazdki
- Auto: Impreza GL 2.0
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
2 razy
tomunia pisze:witam
według różnych wyszukiwarek do Forka my'03 125KM ma być 60Ah. Jest sens kupować coś lepszego np 63Ah? mój akumulator ma już 9 rok i powoli zaczynam mysleć o wymianie, nie ma narazie żadnych złych objawów poza wytrącaniem sie na górze jakiegoś białego proszku
pozdrawiam
9 lat ?

. Kupuj taki sam jezeli jest dostepny i tyle

Ciara
-
KamilP
- 4 gwiazdki
- Auto: FXT MY04, MX-5 Miracle MY00
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Wyczysc klemy i jezdzij dalej skoro aku dziala bez zarzutu :)
KamilP