Błędnie oznaczony model silnika

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
KamilR
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 1999 1,6 95 KM
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Błędnie oznaczony model silnika

Post 7 lut 2014, o 14:13

Witam
Jestem nowym użytkownikiem forum, i być może podobny temat już się pojawił ale nie mogłem go znaleźć.
Dzisiaj oddałem swoją Imprezę do mechanika na wymianę rozrządu. Okazało się , że pasek który dostarczyłem nie pasował...Po konsultacji z mechanikiem okazało się , że w dokumentach mam wpisany silnik 1,6 benzyna 90KM EJ16, a faktycznie w aucie siedzi 1,6 95 KM EJ161. Moje pytanie brzmi następująco . Czy mam się niepokoić taką sytuacją? Czy coś to zmienia w użytkowaniu? I w jaki sposób taka sytuacja mogła zaistnieć. Imprezę posiadam od 3 miesięcy. Auto zostało sprowadzone z zagranicy naszego pięknego acz ubogiego kraju ;)

marat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza 99' 1.6 było dziadek 2.0 jest

Re: Błędnie oznaczony model silnika

Post 7 lut 2014, o 14:39

Też mam ten model i ma on 95 koni w dowodzie rejestracyjnym masz pewnie wpisane 70KW czyli 95 koni.
W 1999 roku do imprez montowano już nowsze silniki czyli te co mają imprezy bug eye i te dalsze różnią się one tym, że starsze silniki miały hydrauliczną regulacją zaworów a te są na śrubki. To samo jest w przypadku silników 2.0 wcześniejsze miały 115KM a te po 1999 roku mają te nowsze silniki 125 KM(regulacja na śrubki). Jak masz filtr powietrza zaraz przy przepustnicy to masz tą nowszą wersję jak kolanko i filtr przy błotniku to starszą. Dodatkowo wychodziły 2 wersje z silnikami 115KM bo miały inaczej filtr. Niektórzy dzielą je na te "mocniejsze 115KM" i "słabsze" :cofee:
Załączniki
nowa wersja.JPG
nowsze silniki
1.6 stare.JPG
starsza wersja
"OLD SUBARU NEVER DIE"

KamilR
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 1999 1,6 95 KM

Re: Błędnie oznaczony model silnika