wskaźnik doładowania - problemy

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
hati
4 gwiazdki
Auto: forester II, blob wrx kombi
Polubił: 0
Polubione posty: 0

wskaźnik doładowania - problemy

Post 9 lut 2014, o 20:37

Zamontowałem ostatnio wskaznik doładowania, bo mi czasem turbo przeładowuje i chce wiedziec kiedy, a nie sposob caly czas z kompem wpietym jezdzic. No zakupilem jakis niskobudzetowy wskaznik za cale 100 plnow i najpierw nie chcial pokonac 0,2 bara na skali (cos go blokowalo). Potem sie jakos "rozchodzil" i pokazuje niby dobrze ale brzeczy jakos paskudnie w zakresie 0 do 0,5 bara doladowania. Czy takie wkurzające brzeczenie macie tez u siebie w autogałganach ? Pytam bo chce to zareklamowac a nie wiem czy to nie jest normalny tryb pracy w tych niskobudzetowych wskaznikach

Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android

lukasz_rider
1 gwiazdka

Re: wskaźnik doładowania - problemy

Post 9 lut 2014, o 20:48

Co prawda nie korzystałem z tanich wskaźników ale brzęczeć nie powinno. To nic innego jak manometr tylko z ładną tarczą i podświetleniem :) Obstawiam, że ma po prostu jakąś nieszczelność i bym go zareklamował.

mcc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX seria+

Post 10 lut 2014, o 03:27

hati pisze: a nie sposob caly czas z kompem wpietym jezdzic

A to nie Ty przypadkiem cos na androida wydlubales co caly czas pokazywalo parametry ze zlacza diagnostycznego?

Pzw,
MCC
no pain, no gain

http://www.pundit.pl - INTELIGENTNY BUDYNEK

hati
4 gwiazdki

Post 10 lut 2014, o 09:21

Tak, testowalem apke pn Torque pro, ale jest slaba (jak dla mnie). Przede wszystkim pomiar jest co sekunde, wiec mozna depnac, odpuscic, w tym czasie turbina moze przeladowac , a torque pro nawet tego nie odnotuje. W ogole to aplikacja fajna, nawet potrafi bledy pokazac, skasowac itd ale pomiar parametrow szału nie robi. Dlatego kupilem jakis wskaznik to turbiny, zeby wiedziec jak sie zachowuje, natomiast do dokladniejszych pomiarow korekt paliwowych to dalej uzywam zestawu komp + romraider/ecuexplorer, tutaj mozna juz sporo zalogowac i danych do analizy tez jest dość

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 10 lut 2014, o 12:20

hati, jak to jest, bo nie ogarniam. mcc pyta czy zrobiłeś jakiś soft i sprzęt a Ty piszesz że "tak, testowałem aplikację".

A wskaźnik wyrzuć do śmieci, lepiej naucz się prowokować przeładowanie albo zacznij jeździć z laptopem. Z resztą żeby się nie okazało, że to po prostu peak doładowania...

PS. Romraider do mierzenia paliwa? Ja rozumiem, że AFR drogi, ale z lambdy to sobie możesz pogodę pomierzyć co najwyżej.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

hati
4 gwiazdki

Post 10 lut 2014, o 13:20

siewcu pisze: hati, jak to jest, bo nie ogarniam.

Siewcu, a moze sie odpierdol w koncu ? Nie masz nic do wniesienia w temacie a szukasz guza wszedzie. Wez chlopie lepiej zabierz sie za pomiary czasu w górach, moze to Ci lepiej pojdzie niz porady.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX 01' pogromca owadów :)

Post 10 lut 2014, o 13:25

hati, te Autogauge nie są w ogóle dokładne, weź to wywal i zamontuj jakiś dobry czujnik i wskaźnik.

hati
4 gwiazdki

Post 10 lut 2014, o 13:44

freediver pisze: te Autogauge nie są w ogóle dokładne

Wiem ze nie jest to zaden kawior ale mi tez nie chodzi o wskazania z dokladnoscia do 0,1 bara. Dzieki temu wskaznikowi widze kiedy jest obcinane i widze tez kiedy wspina sie do 1 bara i to mi wystarcza. Do dokladnych wskazan i logowania podłączam kompa. Widzialem sporo autogałganow pomontowanych, stąd moje pytanie o jakies akustyczne efekty uboczne to norma, czy tez zareklamowac ustrojstwo i tyle. Moze kiedys zakupie jakies profi wskazniki ale to jak mi sie pojawi gotowka na jakies fanaberie silnikowe. Dzieki.

siewcu
5 gwiazdek

Post 11 lut 2014, o 13:19

hati pisze:
siewcu pisze: hati, jak to jest, bo nie ogarniam.

Siewcu, a moze sie odpierdol w koncu ? Nie masz nic do wniesienia w temacie a szukasz guza wszedzie. Wez chlopie lepiej zabierz sie za pomiary czasu w górach, moze to Ci lepiej pojdzie niz porady.
a może przestań pierdolić głupoty w końcu i naucz się czytać ze zrozumieniem? mierzysz afr sondą wąskopasmową, do doładowania kupujesz najtańszy możliwy zegar a komputer diagnostyczny uważasz za boga. a potem wielkie zdziwienie, że nie działa i odpowiedzi totalnie nie na temat.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

hati
4 gwiazdki

Post 11 lut 2014, o 14:04

Siewcu,moze inaczej, bardzo ci dziękuję za twoje profesjonalne porady ale nie chcialbym juz naduzywac twojej wiedzy. Na pewno tysiace ludzi czeka w tej chwili na twoje cenne porady, wiec szkoda zebys tu sie chlopie marnowal. Wez sobie poszukaj piaskownicy gdzie indziej.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX 01' pogromca owadów :)

Post 11 lut 2014, o 15:17

Idę po piwo i orzeszki ;)

mzy
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 13 lut 2014, o 15:25

Jakiego Autogauge masz? Produkują ileśtam modeli. Ja miałem od nich m.in. boost SM peak (ok. 150zł chyba) i nie narzekałem przez chyba ponad 2 lata. Wskazania też miał przez cały czas w dobrym zakresie. Brzęczenia jakiegoś szczególnego nie zauważyłem, choć oczywiście ciut było słychać pracę silniczka krokowego. Dużo ludzi narzeka "ogólnie" na AG przeważnie nie podając modelu wskaźników.
A co do Torque, to nie ta apka jest słaba, tylko zapewne przeszkadzał Ci powolny transfer danych przez OBD II (zakładam, że używałeś jakiegoś ELM327 po BT). Bez odczytu przez protokół SSM nie będzie lepiej, ale do tego trzeba już zainwestować ponad 100Eur w konkretny interfejs (OBDkey BT czy coś w tym stylu). Albo używać USB-KKL+EcuExplorer na kompie, też czyta przez SSMa.

hati
4 gwiazdki

Post 13 lut 2014, o 21:31

mzy pisze: Jakiego Autogauge masz?
To nie dokladnie autogauge a raczej cos tej klasy. Nazywa sie Wskaznik BOOST ciśnienie doładowania DEFI APEXI AG , kosztowal stówę.
Brzeczy jak wsciekła osa. Do tego zauwazylem ze na wylaczonym silniku wskazanie jest na -0,2 a powinno byc raczej 0. Poki co reklamuje u sprzedawcy, chyba jakos zle trafilem na felerną sztuke.
Co do torque - dokladnie jak piszesz, zakupilem jakis tani ELM327 z BT, w apce powylaczalem jakies ficzery obnizajace szybkosc dzialania i ostateczne odczyty byly raz na sekunde. Nie rozwijalem tego tematu badziej bo to mialo byc tylko celem weryfikacji ile warte jest takie rozwiazanie. Do niektorych zastosowan nadaje sie - w wolnossacym forku jest wystarczające do podglądu parametrow i ewentualnie resetu ecu.

Wideo wsiekłej osy sie "dopieka" na vimeo , wrzuce za pare minut

i jest:

Link: https://vimeo.com/86636163

Budynia
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: GF8 EJ20G

Post 14 lut 2014, o 00:16

Już sie trudno czyta... na serio. Ktoś z pytaniem a tu odpowiedzi weź wyrzuć bo jak nie zapłacisz tysiaka to se w d... wsadź. Jedź do "tunera" zapłać 1,5 klocka i będzie dużo lepszy.

Wskaźnik jak ktoś zauważył to nic innego jak manometr (każdy ma swoją czułość i szybkość). Więc nie powinien wydawać żadnych trzeszczeń. Jak nieszczelny to powinien "sycześ, psykać" :P
Jak bzyczy to pierw spróbuj odpiąć sztrom - podświetlenie, może tam wsadzili coś jeszcze niż sama diodę led.
Jak masz wątpliwości co do samych wskazań podjedź do jakiegoś mechanika niech sprawdzi jakie są wskazania / przekłamania i w jakich zakresach.
Obrazek
WRX v2 JDM 1995 | EJ20GDW4NE | TY752VB3FA@TY752VB3AA | GF8C58D

hati
4 gwiazdki

Post 14 lut 2014, o 01:08

Na razie czekam na odpowiedz od sprzedawcy, poslalem mu ten filmik na zyczenie. Nie spodziewalem sie jakiegos super sprzeta za stówę ale chociazby moglby byc cicho i mnie nie wkurzac. A pytanie takie zadalem bo jednak widuje sporo autogalganow w subarakach.
Dzieki i pozdrawiam.

mzy
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 14 lut 2014, o 08:57

Hati, faktycznie - wściekła osa. Nie słyszałem jeszcze takiego budzika :) Moim zdaniem ewidentnie do reklamacji.

smok
1 gwiazdka
Auto: Subaru Impreza WRX 2001 i Dodge W200 1976

Post 14 lut 2014, o 10:18

Jak wskaźnik ma coś pokazywać, a nie tylko zajmować miejsce na desce, to proponuje zakupić orece http://motorsport.2brally.pl/pl/wskazni ... oreca.html. To jest taki wskaźnik wielkości budzika, całkowicie mechaniczny i bardzo dokładny. Dodatkowym plusem jest możliwość regulacji położenia spoczynkowego wskazówki. Chyba najczęściej widywany w rajdowkach z turbo, a to dobra rekomendacja bo tam się rzadko zakłada coś dodatkowego.

ODPOWIEDZ