Szarpie głównie przy gaszeniu silnika

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: FOREK 2.0/158 A/T - LPG - PRZESZŁOŚĆ :-(
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Szarpie głównie przy gaszeniu silnika

Post 23 lut 2014, o 14:02

Czołem.
Forester 2.0/2005-6 rok, skrzynia automat.
Problem wygląda następująco:
Przy odpalaniu sinika jest lekkie ( w granicach przyzwoitości) szarpnięcie, jakby zakołysanie silnikiem.
Gdy skrzynia jest w pozycji N silnik pracuje równo. Przy przełączeniu na którykolwiek bieg, zaczyna dziwnie nierówno.
Po ruszeniu wszystko jest O.K. Nie czuję żadnych drgań ani szarpania. Skrzynia pracuje poprawnie.
Najgożej jest przy wyłączaniu zapłonu. Jest jakby zakolebanie silnikiem z dziwnym (czasem), delikatnym odgłosem.
Ten odgłos najbardziej przypomina ten gdy potrząśniemy sprężarką lodówki. Takie głuche blą, blą, blą. ( :oops: )
Były sprawdzone poduszki pod silnikiem i skrzynią. Silnik był odkręcony, zdjęty i mocowany na nowo. Żadnej poprawy :wall:

maddox84
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0 N/A MT 2004, Opel Astra G 1.8 2001

Re: Szarpie głównie przy gaszeniu silnika

Post 26 lut 2014, o 09:24

Miałem to samo w swoim jeszcze niedawno. W poniedziałek miałem regulację zaworów i jest zdecydowanie lepiej pod tym względem, także skontroluj luz na zaworach może to przez to.

eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: FOREK 2.0/158 A/T - LPG - PRZESZŁOŚĆ :-(

Re: Szarpie głównie przy gaszeniu silnika

Post 4 mar 2014, o 21:04

Eee, już wszystko jasne.
Obluzowany układ wydechowy.
Jak silnik zapałał albo gasł oraz przy większych niż podczas jazdy wibracjach, zakołysowywało nim i obijał się o graty.
Jest zrobione :-)

ODPOWIEDZ