Hak do Forestera '07 - jaki?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Sen123
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Impreza N/A '06, Forester '07
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Hak do Forestera '07 - jaki?

Post 4 mar 2014, o 20:32

Szukam haka do forestera 07, demontowalnego. Ma ktoś sprawdzonego producenta, takiego by przy montażu nie trzeba było wyciąć połowy zderzaka?

GT III
2 gwiazdki
Auto: Lanos 2,0 N/A MY08

Re: Hak do Forestera '07 - jaki?

Post 5 mar 2014, o 01:45

Do lanosa znalazłem hak marki WESTFALIA jest tak zrobiony że wystarczyło małe nie widoczne podcięcie od spodu zderzaka. W przypadku Thule trzeba by było wycinać spory otwór centralnie na środku. U innych producentów nie widziałem haka do swojego auta. Forek popularniejszy więc może jeszcze coś ktoś podsunie.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 5 mar 2014, o 08:02

Tył znacznie usiądzie po montażu haka.
Ta część nadwozia jest w forku wiotka.
Cięcia trochę było i kombinacji.

Ja kupowałem u niej
http://www.hakiholownicze.com.pl

Sen123
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 5 mar 2014, o 09:48

FUX pisze: Ja kupowałem u niej
Dzięki. Widzę, ze strona uboga wiec pewnie przez telefon
Co do Westfalii to otrzymałem informację z jednego ze sklepów, ze do Forka nie ma - pytałem o ten z podpieciem za zderzakiem. Mam w Imprezie też demontowalny i obyło sie bez ciecia zderzaka. Nie myślałem, ze w Forku moze byc taki problem. Wszystko ok jeżeli miałoby być podciecie w dolnej części, tej zawiniętej, której i tak nie widać, ale dziura centralnie w zderzaku jakoś mi nie pasuje. Zbliza sie wiosna i będzie problem gdzie rowery załadować. Ja wrzucę na dach, ale kobieta już nie da rady....

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 mar 2014, o 10:03

Sprawdź masę haka.

Hak 10-20 kg, bagażnik 5-10, rowery od 12-50; nie wiem, ile założysz. O załadowanym bagażniku w aucie nie wspominam.
Doopę będziesz wlókł po ziemi.

Sen123
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 5 mar 2014, o 12:03

Mam jeszcze sprawne amortyzatory samopoziomujące wiec nie będzie tak źle i coś sie uniesie :-) . Poza tym będzie używany sporadycznie (raz w roku na wakacje) i wtedy gdy mnie nie będzie (ja zdołam wrzucić rowery na dach), a luba ma będzie chciała sie wybrać z dziećmi na rowery pod Kraków
No wiec jaki producent haka ? :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 5 mar 2014, o 12:19

Sen123, FUX ma rację, sprawdź masę, myślę, że ciężki hak może mieć wpływ na spawność i trwałość SLS-ów.
FUX pisze: Ja kupowałem u niej

Hehe no proszę, może to jakaś moja rodzina ;P
Naprawdę miałeś coś wycinane??? Przecież forek stoi na tyle wysoko, że nie trzeba ciąć zderzaka, żeby zachować wysokość kuli (bodaj 40cm od podłoża)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 mar 2014, o 12:22

Była jakaś rzeźba. Zakładałem u Marka w Dzierżoniowie.
Hak był masakrycznie ciężki. Marki nie pamiętam.
Po prawdzie to nigdy na nim nic nie powiesiłem, gdyż krótko potem kupiłem dyskotekę.
Tam mam 150 nacisku i 3,5t uciągu.
Zawias pneumatyczny, więc nic jej nie rusza.

Sen123
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 5 mar 2014, o 13:01

Konto usunięte pisze:Sen123, FUX ma rację, sprawdź masę, myślę, że ciężki hak może mieć wpływ na spawność i trwałość SLS-ów.
No cóż...coś kosztem czegoś. Myślę jednak, ze nawet gdybym miał wozić przez wiekszość czasu tylko hak z tyłu, to te 10-20 kg nie tworzy tak makabrycznego obciązenia. Poszukam najlżejszego

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 5 mar 2014, o 13:39

Sen123 pisze: No cóż...coś kosztem czegoś. Myślę jednak, ze nawet gdybym miał wozić przez wiekszość czasu tylko hak z tyłu, to te 10-20 kg nie tworzy tak makabrycznego obciązenia. Poszukam najlżejszego

Nie wiem na ile hak miał wpływ na padnięcie SLS-ów w moim Forku MY 07. Ale jest dość ciężki i przyłożony idealnie, żeby generować spore obciążenie dla tylnego zawieszenia. Mocowanie mojego haka jest nie do końca idealne, bo przy dużych nierównościach tłumik lubi sie o nie obić i wytworzyć nieprzyjemny dla ucha dźwięk. Zwróć na to uwagę, jak będzie montowane mocowanie haka. Mój hak to był najtańszy montowany w ASO noname.

GT III
2 gwiazdki
Auto: Lanos 2,0 N/A MY08

Post 7 mar 2014, o 20:49

Ja kupowałem tu haki24.pl . na dostawę czekałem ~2 tygodnie. Mają dostępną Westfalie i thule tyle że na śruby. Oprócz haka musisz kupić jeszcze wiązkę elektryczną. Ja mam na śruby i nie narzekam, może delikatnie szpeci ale za to jak dostałem strzała z tyłu to z mojej strony uszkodzenia były minimalne. W strzelającej Vitarze posypał się cały przód :giggle:. Sam montaż banalnie prosty, wykonałem sam, wszystko pasowało idealnie i nic nie trzeba było kombinować.

ODPOWIEDZ