Hak do Forestera '07 - jaki?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Sen123
- 0 gwiazdek
- Auto: Impreza N/A '06, Forester '07
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Hak do Forestera '07 - jaki?
Szukam haka do forestera 07, demontowalnego. Ma ktoś sprawdzonego producenta, takiego by przy montażu nie trzeba było wyciąć połowy zderzaka?
Re: Hak do Forestera '07 - jaki?
Do lanosa znalazłem hak marki WESTFALIA jest tak zrobiony że wystarczyło małe nie widoczne podcięcie od spodu zderzaka. W przypadku Thule trzeba by było wycinać spory otwór centralnie na środku. U innych producentów nie widziałem haka do swojego auta. Forek popularniejszy więc może jeszcze coś ktoś podsunie.
Tył znacznie usiądzie po montażu haka.
Ta część nadwozia jest w forku wiotka.
Cięcia trochę było i kombinacji.
Ja kupowałem u niej
http://www.hakiholownicze.com.pl
Ta część nadwozia jest w forku wiotka.
Cięcia trochę było i kombinacji.
Ja kupowałem u niej
- Sen123
- 0 gwiazdek
Dzięki. Widzę, ze strona uboga wiec pewnie przez telefonFUX pisze: Ja kupowałem u niej
Co do Westfalii to otrzymałem informację z jednego ze sklepów, ze do Forka nie ma - pytałem o ten z podpieciem za zderzakiem. Mam w Imprezie też demontowalny i obyło sie bez ciecia zderzaka. Nie myślałem, ze w Forku moze byc taki problem. Wszystko ok jeżeli miałoby być podciecie w dolnej części, tej zawiniętej, której i tak nie widać, ale dziura centralnie w zderzaku jakoś mi nie pasuje. Zbliza sie wiosna i będzie problem gdzie rowery załadować. Ja wrzucę na dach, ale kobieta już nie da rady....
Sprawdź masę haka.
Hak 10-20 kg, bagażnik 5-10, rowery od 12-50; nie wiem, ile założysz. O załadowanym bagażniku w aucie nie wspominam.
Doopę będziesz wlókł po ziemi.
Hak 10-20 kg, bagażnik 5-10, rowery od 12-50; nie wiem, ile założysz. O załadowanym bagażniku w aucie nie wspominam.
Doopę będziesz wlókł po ziemi.
- Sen123
- 0 gwiazdek
Mam jeszcze sprawne amortyzatory samopoziomujące wiec nie będzie tak źle i coś sie uniesie
. Poza tym będzie używany sporadycznie (raz w roku na wakacje) i wtedy gdy mnie nie będzie (ja zdołam wrzucić rowery na dach), a luba ma będzie chciała sie wybrać z dziećmi na rowery pod Kraków
No wiec jaki producent haka ?

No wiec jaki producent haka ?

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Sen123, FUX ma rację, sprawdź masę, myślę, że ciężki hak może mieć wpływ na spawność i trwałość SLS-ów.
Hehe no proszę, może to jakaś moja rodzina ;P
Naprawdę miałeś coś wycinane??? Przecież forek stoi na tyle wysoko, że nie trzeba ciąć zderzaka, żeby zachować wysokość kuli (bodaj 40cm od podłoża)
FUX pisze: Ja kupowałem u niej
Hehe no proszę, może to jakaś moja rodzina ;P
Naprawdę miałeś coś wycinane??? Przecież forek stoi na tyle wysoko, że nie trzeba ciąć zderzaka, żeby zachować wysokość kuli (bodaj 40cm od podłoża)
Była jakaś rzeźba. Zakładałem u Marka w Dzierżoniowie.
Hak był masakrycznie ciężki. Marki nie pamiętam.
Po prawdzie to nigdy na nim nic nie powiesiłem, gdyż krótko potem kupiłem dyskotekę.
Tam mam 150 nacisku i 3,5t uciągu.
Zawias pneumatyczny, więc nic jej nie rusza.
Hak był masakrycznie ciężki. Marki nie pamiętam.
Po prawdzie to nigdy na nim nic nie powiesiłem, gdyż krótko potem kupiłem dyskotekę.
Tam mam 150 nacisku i 3,5t uciągu.
Zawias pneumatyczny, więc nic jej nie rusza.
- Sen123
- 0 gwiazdek
No cóż...coś kosztem czegoś. Myślę jednak, ze nawet gdybym miał wozić przez wiekszość czasu tylko hak z tyłu, to te 10-20 kg nie tworzy tak makabrycznego obciązenia. Poszukam najlżejszegoKonto usunięte pisze:Sen123, FUX ma rację, sprawdź masę, myślę, że ciężki hak może mieć wpływ na spawność i trwałość SLS-ów.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Sen123 pisze: No cóż...coś kosztem czegoś. Myślę jednak, ze nawet gdybym miał wozić przez wiekszość czasu tylko hak z tyłu, to te 10-20 kg nie tworzy tak makabrycznego obciązenia. Poszukam najlżejszego
Nie wiem na ile hak miał wpływ na padnięcie SLS-ów w moim Forku MY 07. Ale jest dość ciężki i przyłożony idealnie, żeby generować spore obciążenie dla tylnego zawieszenia. Mocowanie mojego haka jest nie do końca idealne, bo przy dużych nierównościach tłumik lubi sie o nie obić i wytworzyć nieprzyjemny dla ucha dźwięk. Zwróć na to uwagę, jak będzie montowane mocowanie haka. Mój hak to był najtańszy montowany w ASO noname.
Ja kupowałem tu haki24.pl . na dostawę czekałem ~2 tygodnie. Mają dostępną Westfalie i thule tyle że na śruby. Oprócz haka musisz kupić jeszcze wiązkę elektryczną. Ja mam na śruby i nie narzekam, może delikatnie szpeci ale za to jak dostałem strzała z tyłu to z mojej strony uszkodzenia były minimalne. W strzelającej Vitarze posypał się cały przód
. Sam montaż banalnie prosty, wykonałem sam, wszystko pasowało idealnie i nic nie trzeba było kombinować.