forester 2,0, 2001, gaśnie, traci moc...

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
hokky
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0, 2001, EJ202, MT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

forester 2,0, 2001, gaśnie, traci moc...

Post 13 mar 2014, o 21:01

Witam,
1. to mój pierwszy post, ale nie pierwsze forum w życiu. Witam więc się z wszystkimi :-)
2. kupiłem forestera, 2001 r., 2,0, manualna skrzynia. Założone LPG, które nie działa, gdyż sterownik zepsuty, koltec-necam, zakładany we francji. ale nie w tym rzecz.
3. oglądałem go już w X.2013 r., byłem i u mechaników, i u 2 gazowników. Decyzja nie kupuję z powodów różnych. Że człowiek go nie sprzedał, to teraz padła decyzja że kupuję.
4. Pojechałem, kupiłem.
5. Po zakupie i zrobieniu kilkudziesięciu km, okazało się, że na każdym biegu, ale nie za każdym razem, traci na mocy pomiędzy 3500-4500 obrotów. Moc spada, co czuć. Słabiej ciągnie. Gdy dojdzie do 4500 obrotów - odbija i ciągnie zdecydowanie mocniej.
6. Po odpaleniu od razu gaśnie. Lewa noga w sprzęgło do końca, prawa na podłodze, odpalam, gaśnie. Gdy dodam gazu i chwilę przegazuję to jest już ok.

O co może chodzić?

wymiana świec i przeczyszczenie katalizatorów nie pomogło.

ps. nie jestem mechanikiem, tylko kierowcą....
jeśli było gdzieś opisywane, proszę o link :-)

marat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza 99' 1.6 było dziadek 2.0 jest
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: forester 2,0, 2001, gaśnie, traci moc...

Post 16 mar 2014, o 09:27

Na twoim miejscu skoro nie znasz się na mechanice to podjechał bym do jakiegoś mechanika w celu sprawdzenia luzów zaworowych bo to może być ich wina. Subaru i gaz to częsta regulacja luzów zaworowych nawet co 30 000km. W wolnossących regulacja jest prosta ( reguluję się ją śrubkami) bo nie trzeba wyciągać silnika zaś w turbo to już większy koszt bo tam trzeba wymieniać szklanki bądź płytki. Lecz może to być wina także innych elementów. Dlatego tak przez internet będzie ciężko coś zdjagnozować i lepiej podjechać do mechanika który ma troche doświadczenia w naprawach subaru.
"OLD SUBARU NEVER DIE"

ODPOWIEDZ